Môj recept: Daniel Karas
Utorok, 14.7. 2015, 16:00Šéfkuchár bratislavskej reštaurácie La Vita Daniel Karas vo svojom recepte siahol po letnom spojení bruschetty a šalátu caprése. Pozrite, ako skvele to dopadlo.
„V recepte, ktorý som pre Gastroweb.sk pripravil, som spojil dva elementy, dve tradičné jedlá, ktoré asi každý z nás pozná, a to bruschettu a caprése šalát. Nazval som toto jedlo Bruschetta Caprése. Toto jedlo je pre mňa výlučne letná záležitosť, dôležité je použitie naozaj na chuť príjemne dozretých rajčín, kvalitnej mozzarelly di bufala a domácej focaccia, alebo iného veľmi kvalitného pečiva či chleba,“ hovorí Daniel Karas.
Bruschetta Caprése
Suroviny: 50 g bazalky, 50 g rukoly, 15 – 20 g parmezánu, 1 ks/100 g focaccia, 1 citrón, 1 g tymianu, čierne mleté korenie, 1 g soli, 1 cl olivového oleja, 1 ks mozzarella di bufala (bambini), 1-2 rajčiny, polovicu čili, 1 strúčik cesnaku
Bazalkové pesto
Postup: V tomto recepte používam aj bazalkové pesto, ktoré je v pomere 1:1 s rukolou. Do food procesora dáme bazalku, rukolu, cesnakové pyré (rozmixovaný cesnak s olivovým olejom), parmezán a extra panenský olivový olej. Všetko rozmixujeme na hmotu, ktorá by nemala byť ani príliš hustá a ani riedka. Konzistenciu určuje množstvo olivového oleja, preto radšej pridávame po častiach. Dochutíme citrónovou šťavou, soľou a čiernym korením.
Krusta na mozzarellu
Postup: Opečieme si náš chlieb, v mojom prípade focaccia, do chrumkava a necháme vychladnúť. Nakrájame, vložíme do food procesora spolu s lístkami čerstvého tymianu a mixujeme pokiaľ nemá zmes konzistenciu posýpky. Pridáme parmezán, soľ a korenie podľa chuti.
Rajčiny: Oblanšírujeme a ošúpeme
Kompletizácia jedla
Postup: Väčší krajec focaccia pokvapkáme extra panenským olivovým olejom a opečieme na panvici z oboch strán. Necháme na chvíľu vychladnúť. Mierne vychladnutie je dôležité. V prípade, že by sme na horúcu focaccia začali natierať pesto, olej ktorý obsahuje, by sa vpil dnu a jedlo by bolo na pohľad mastné. Čiže po miernom vychladnutí opečenej focaccia na ňu natrieme hrubšiu vrstvu nášho bazalkovo-rukolového pesta, poukladáme väčšie kúsky oblanšírovanej a ošúpanej rajčiny. Mozzarellu di bufala obalenú v kruste natrháme alebo nakrájame na veľkosť paradajok a uložíme na focaccia. Posypeme pár kúskami nakrájaného čili a pridáme pár bazalkových lístkov.
Na vrch nastrúhame čerstvý parmezán, najlepšie 36-mesačný a pokvapkáme kvalitným olivovým olejom. Samozrejme, nesmieme zabudnúť osoliť rajčiny.
Foto: Patrik Gubiš