Späť

Môj recept: Daniel Karas

Utorok, 14.7. 2015, 16:00

Šéfkuchár bratislavskej reštaurácie La Vita Daniel Karas vo svojom recepte siahol po letnom spojení bruschetty a šalátu caprése. Pozrite, ako skvele to dopadlo.

„V recepte, ktorý som pre Gastroweb.sk pripravil, som spojil dva elementy, dve tradičné jedlá, ktoré asi každý z nás pozná, a to bruschettu a caprése šalát. Nazval som toto jedlo Bruschetta Caprése. Toto jedlo je pre mňa výlučne letná záležitosť, dôležité je použitie naozaj na chuť príjemne dozretých rajčín, kvalitnej mozzarelly di bufala a domácej focaccia, alebo iného veľmi kvalitného pečiva či chleba,“  hovorí Daniel Karas.

Bruschetta Caprése

Suroviny: 50 g bazalky, 50 g rukoly, 15 – 20 g parmezánu, 1 ks/100 g focaccia, 1 citrón, 1 g tymianu, čierne mleté korenie, 1 g soli, 1 cl olivového oleja, 1 ks mozzarella di bufala (bambini), 1-2 rajčiny, polovicu čili, 1 strúčik cesnaku

Bazalkové pesto           

Postup: V tomto recepte používam aj bazalkové pesto, ktoré je v pomere 1:1 s rukolou. Do food procesora dáme bazalku, rukolu, cesnakové pyré (rozmixovaný cesnak s olivovým olejom), parmezán a extra panenský olivový olej. Všetko rozmixujeme na hmotu, ktorá by nemala byť ani príliš hustá a ani riedka. Konzistenciu určuje množstvo olivového oleja, preto radšej pridávame po častiach. Dochutíme citrónovou šťavou, soľou a čiernym korením.

Krusta na mozzarellu

Postup: Opečieme si náš chlieb, v mojom prípade focaccia, do chrumkava a necháme vychladnúť. Nakrájame, vložíme do food procesora spolu s lístkami čerstvého tymianu a mixujeme pokiaľ nemá zmes konzistenciu posýpky. Pridáme parmezán, soľ a korenie podľa chuti.

Rajčiny: Oblanšírujeme a ošúpeme

Daniel Karas: Bruschetta CapréseKompletizácia jedla

Postup: Väčší krajec focaccia pokvapkáme extra panenským olivovým olejom a opečieme na panvici z oboch strán. Necháme na chvíľu vychladnúť. Mierne vychladnutie je dôležité. V prípade, že by sme na horúcu focaccia začali natierať pesto, olej ktorý obsahuje, by sa vpil dnu a jedlo by bolo na pohľad mastné. Čiže po miernom vychladnutí opečenej focaccia na ňu natrieme hrubšiu vrstvu nášho bazalkovo-rukolového pesta, poukladáme väčšie kúsky oblanšírovanej a ošúpanej rajčiny. Mozzarellu di bufala  obalenú v kruste natrháme alebo nakrájame na veľkosť paradajok  a uložíme na focaccia. Posypeme pár kúskami nakrájaného čili a pridáme pár bazalkových lístkov.

Na vrch nastrúhame čerstvý parmezán, najlepšie 36-mesačný a pokvapkáme kvalitným olivovým olejom. Samozrejme, nesmieme zabudnúť osoliť rajčiny.

Foto: Patrik Gubiš

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031