Laci Hornáček: Pivo s jedlom tvoria ideálne spojenie
Utorok, 8.7. 2014, 09:53Myslíte si, že pivo sa hodí len k tmavému mäsu, klobásam alebo nanajvýš k nakladanému syru? Omyl, pivo dokáže skvele chuťovo doplniť aj morské plody, sladké dezerty či letný šalát. Podľa šéfkuchára Laciho Hornáčka a odborníka na párovanie piva s jedlom v rámci vzdelávacieho programu 7 chutí piva spoločnosti HEINEKEN Slovensko, je pre dokonalý gastronomický zážitok kľúčový správny výber typu piva k jedlu. Zoznámte sa zo základnými pravidlami párovania piva a jedla pre absolútny gastronomický zážitok.
Program Sedem chutí piva môže byť výbornou pomôckou a inšpiráciou pre reštaurácie a puby na ozvláštnenie jedálneho lístka. Vďaka nemu môžu byť aj bežné jedlá skombinované so správnou chuťou piva netradičným gastronomickým zážitkom. Spoľahnite sa, že spojenie piva s jedlom ho dokáže zaručene poskytnúť a spôsobiť tak nevšedné potešenie. HEINEKEN Slovensko v spolupráci s Lacim Hornáčkom chcú verejnosť povzbudiť k objavovaniu pivných chutí, naučiť ju pivnému somelierstvu a pozdvihnúť tak pivnú kultúru na Slovensku.
Keďže svet piva je veľmi rozmanitý, nie je na škodu si nechať poradiť, aby pivo , ktoré si k jedlu vyberiete, posilnilo výsledok gurmánskej fúzie. „Mojím cieľom je odporúčať vhodnú kombináciu piva s jedlom tak, aby konzument prežil čo najlepší gastronomický zážitok. Aj keď pri párovaní pokrmov s pivom treba brať do úvahy viacero faktorov, dôležitá je najmä intenzita chuti piva a jedla a tiež technika prípravy jedál. Odporúčať jedlá k chuťovým kategóriám programu Sedem chutí piva je pre mňa skvelý spôsob, ako sa podeliť o svoje skúsenosti z gastronómie, a zároveň spolu s konzumentmi objavovať nečakané nové chute,“ hovorí šéfkuchár Laci Hornáček, víťaz súťaže Absolute Chef v Budapešti (2010), známy aj z účinkovania v televíznych kulinárskych reláciách, najmä z TV Paprika.
Pre dosiahnutie maximálneho gastronomického zážitku je dôležité riadiť sa základnými princípmi párovania piva a jedla:
1. Intenzita chuti piva
Ak je pivo príliš silné oproti jedlu alebo jedlo má intenzívnejšiu chuť ako pivo, jedno prehluší druhé a stratíme tak polovicu chuti. Preto by sme mali zvážiť, ako spolu obe zložky zladíme.
2. Technika prípravy jedla
Technika prípravy jednotlivých jedál je veľmi dôležitá a každá z nich vedie k jedinečnej chuti. Všeobecne platí, že k ľahkým jedlám pripraveným jemnou technikou ako surový stav, naparovanie, parenie alebo varenie sa hodia ľahšie pivá. Intenzívne spôsoby úpravy ako barbecue, grilovanie či dusenie väčšinou vytvárajú intenzívnu chuť jedál, a preto sú v týchto prípadoch vhodnejšie chuťovo výraznejšie a plnšie pivá.
3. Doplnenie, či kontrastné ladenie?
Ak dopĺňame, v podstate kombinujeme jednu či dve chute obsiahnuté v jedle s podobnými chuťami v pive, napr. ovocné jedlo – ovocné pivo, to isté platí aj pre kombináciu horkých pív a jedál. Za vyskúšanie určite stojí ľahké pivo s ľahkým jedlom ako je čerstvá ryba, alebo silné a tmavé pivo v spojení s výraznou chuťou pečeného mäsa. Kontrast v tomto prípade budú znamenať navzájom sa priťahujúce chuťové protiklady, ktorých kombináciou docielime zaujímavý a netradičný zážitok.
Príkladom môže byť ovocné pivo s aromatickým syrom alebo ostrou chuťou jedla ako chilli. Každé pivo má navyše zaujímavú „čistiacu“ vlastnosť. Vďaka obsahu oxidu uhličitého pivo čistí jazyk, takže naše chuťové bunky si pri ďalšom súste môžu vychutnať celú radu nových chutí. Táto prirodzená vlastnosť piva je výhodou najmä pri konzumácii mastnejších či ostrých jedál.
Recepty snúbiace pivo s jedlom vytváral Laci Hornáček tak, aby si ich mohol pripraviť každý nadšenec z bežne dostupných surovín aj sám doma. „Riadil som sa pravidlami, skúsenosťami a vlastnou intuíciou. Základným návodom bola intenzita chuti piva v kombinácii s intenzitou chuti surovín, všetko jednoducho upravené, aby ich prípravu zvládol každý a mohol si pochutiť s priateľmi či rodinou“.
TIPY LACIHO HORNÁČKA
Medzi obľúbené kombinácie šéfkuchára, ktoré starostlivo vytváral patria:
● Sladké a ovocné pivá sa dobre dopĺňajú jemnou bielou rybou ochutenou limetkovým alebo medovkovým maslom. V kontraste sú naopak s krevetami v ostrej jalapeňo marináde.
● Pšeničné nefiltrované pivo kombinované s ázijskými ingredienciami s chuťou umami nachádzajúcej sa napríklad v sójovej omáčke použitej pri úprave kačky s medom a zázvorom výborne ladí s tradičnou stredomorskou chuťou sušených paradajok.
● Údený losos s kôprovým mascarpone vás nesklame v kombinácii s intezívnou chuťou sladových pív
● Ako dezert vhodný k tmavým pivám určite zabodujú cviklové brownies.
Recepty Laciho Hornáčka v rámci programu 7 chutí piva sú k dispozícii na www.sedemchutipiva.sk.
Spoločnosť HEINEKEN Slovensko plánuje s pivným somelierstvom zoznámiť aj svojich Horeca zákazníkov formou školení už od jesene. Školenia sa uskutočnia v rámci programu Umenie čapovať, ktorý spoločnosť realizuje na podporu kultúry podávania piva už od roku 2010. „Najmä v Horeca segmente je veľký priestor na uplatnenie programu Sedem chutí piva v praxi. Naším cieľom je, aby majitelia a personál pubov vedeli hosťom ponúknuť správne pivo k vybranému jedlu alebo naopak, a aby pivo bolo neoddeliteľnou súčasťou ponuky v ich jedálnom lístku,“ hovorí generálny riaditeľ spoločnosti Odin Goedhart.
Návštevníci pubov a reštaurácií by určite privítali napríklad pivnú kartu alebo ponukový list na jedlá s odporúčaním na vhodné pivo. „Pivo prináša chuťovú rôznorodosť a v rámci gastronómie si určite zaslúži postavenie nápoja, ktorý prináša nápadité chuťové zážitky,“ dodal Laci Hornáček.
Pravidlá párovania piva a jedla
Chuťová kategória piva |
Technika prípravy jedla |
Jedlo |
Sladké a ovocné
|
Jemná Surový stav, parenie, fritovanie |
Sladké a ovocné; korenisté. ovocie, dezerty, predjedlá |
Ľahké pivá |
Veľmi jemná Surový stav, parenie, varenie |
Ľahké jemné jedlá, obaľované jedlá Morské plody, vajcia |
Mierne horké pivá
|
Stredne intenzívna Surový stav, vyprážanie. fritovanie, pečenie |
Slané a obaľované; jemne pikantné Šaláty, snacky |
Chmeľové a horké
|
Stredne intenzívna Grilovanie, vyprážanie, pečenie |
Slané a korenisté Ryba, mäso, zelenina |
Ťažké a korenisté
|
Stredná až intenzívna Opekanie, dusenie, barbecue |
Bylinky; Umami (ázijské),hydina, zelenina |
Sladové pivá s intenzívnou chuťou
|
Intenzívna Barbecue, grilovanie, pečenie, dusenie |
Pečené alebo opekané. Komplexné, silné, korenisté. Mäso, ťažké syry s intenzívnou chuťou |
Tmavé a silné
|
Intenzívna. Dusenie, vyprážanie, pečenie, dusenie, grilovanie, barbecue. |
Opekané, zemité, komplexné. Mäso, dezerty. |
Zdroj: PR, HEINEKEN Slovensko