Späť

Ewout Eleveld: Každý deň sa sústreďujeme na dokonalosť

Štvrtok, 15.5. 2014, 23:25

Šéfkuchár holandskej Restaurant de Leest, ocenenej 3 hviezdičkami od Michelina, Ewout Elevel bude jedným z hlavných lákadiel na prvom gastronomickom kongrese GASTRONOMY SLOVAKIA.

GASTROweb využil možnosť ho vyspovedať a priblížiť vám jeho filozofiu a štýl varenia. Účastníci kongresu si budú môcť nielen vypočuť jeho vystúpenie, ale v rámci Private cooking with ho zažiť aj priamo pri varení.

GASTROweb: Predstavte v základných rysoch koncept vašej reštaurácie De Leest, jej základnú ideu, na čom je postavená?

Ewout Eleveld: Základným konceptom našej reštaurácie je poskytnúť naším hosťom zážitok z jedla, ktoré je ľahko stráviteľné, hravé, so základom v regionálnej kuchyni, no zároveň ovplyvnené chuťami z celého sveta.

GASTROweb: Čo je podľa vás základom úspechu reštaurácie, ktorá je ocenená 3 michelinskými hviezdičkami?

Ewout Eleveld: Každý deň sa sústrediť na dokonalosť a nemať žiadne pochybnosti o vysokej kvalite produktov, ktoré používame. Taktiež je dôležité držať sa svojho konceptu a udržiavať kontinuitu ako v kuchyni, tak aj v obsluhe.

GASTROweb: Podľa akého kľúča si vyberáte suroviny, ktoré atribúty musia spĺňať?

Ewout Eleveld: Uprednostňujeme prácu s lokálnymi / regionálnymi dodávateľmi kvôli ich vysokej kvalite a flexibilite. To však neznamená, že vyčleníme zvyšok sveta. Pokiaľ je inde dostupná lepšia kvalita, chceme tú.

GASTROweb: Ktoré technologické spôsoby úpravy surovín preferujete, aby ste z nich dostali to najlepšie aj na tanier?

Ewout Eleveld: Pri príprave jedál vždy berieme do úvahy, ako vyťažiť maximum z chute a čo chceme dostať ako finálny výsledok, to je vždy náš štartovací bod. Napríklad pri príprave zeleniny používame veľa sous vide pre maximálnu chuť, keď pripravujeme kraba alebo homára, varíme ich v roneri pri nízkej teplote, aby sme dosiahli perfektnú textúru a stratili minimum bielkovín. 

GASTROweb: Ako a u vás rodí nové jedlo? Ako ho testujete? Kde čerpáte inšpiráciu?

Ewout Eleveld: Väčšina nápadov vzniká počas dna, môže to byť počas prípravy surovín, ale aj počas obsluhy. Niekedy mávame s ostatnými zamestnancami brainstorming o nových jedlách. Vieme, ktoré kombinácie k sebe pasujú, a kombinujeme ich s novými technológiami alebo sa hráme s rôznymi spôsobmi prípravy. Veľa inšpirácie pochádza z cestovania a návštev miestnych reštaurácii a trhov, môže to byt počas dovolenky alebo keď varíme na medzinárodnom gurmánskom festivale.

GASTROweb:  Keď sa obzriete späť do minulosti, ktorí ľudia mali na vás najväčší profesijný vplyv, prípadne sú pre vás inšpiráciou i v súčasnosti?

Ewout Eleveld: Keď som bol mladší, najväčšou inšpiráciou mi bol Sergio Herman, hlavne kvôli bezodnej kreativite a neustálej túžbe po inovácii a dokonalosti. Posledných pár rokov je to The Nordic Wave zo Škandinávie, veľmi zaujímavá a osviežujúca, lebo dokážu vytvoriť silné biznis koncepty, a tiež sa mi pači ich ľahký a čistý prírodný vzhľad pri vytváraní a príprave jedál.

GASTROweb: Aký typ hostí navštevuje vašu reštauráciu? Prevláda miestna klientela? Do akej miery od nich získavate spätnú väzbu?

Ewout Eleveld: Navštevuje nás naozaj široké spektrum ľudí, počnúc biznismenmi a pármi zosobášenými 50 rokov končiac. Počas týždňa je väčšina našej klientely lokálna, maximálne zo vzdialenosti 60 km. Počas víkendov však k nám zavítajú ľudia z celého Holandska, ale aj Belgicka, Nemecka a Francúzska. Niekedy nám dajú spätnú väzbu mailom alebo na internetových stránkach.

GASTROweb: Aké sú vaše nároky na zamestnancov? Ako ich motivujete?

Ewout Eleveld: Ciel, koncentrácia, oddanosť a flexibilita. Snažíme sa motivovať tým, že sme otvorení a transparentní voči zamestnancom, ale taktiež im nechávame priestor na rozvíjanie ich vlastnej kreativity.

GASTROweb: Skúste navnadiť Slovákov, na čo z vášho kulinárskeho umenia sa môžu tešiť počas kongresu GASTRONOMY SLOVAKIA?

Ewout Eleveld: Chystáme sa variť jedlá, ktoré budú ľahké a plné chuti s použitím produktov z našej krajiny a nášho regiónu, aby ste zistili, ako Restaurant de Leest pracuje!

Za sprostredkovanie rozhovoru ďakujeme organizátorovi gastro kongresu GASTRONOMY SLOVAKIA!

Program GASTRONOMY SLOVAKIA nájdete tu.

Foto: Restaurant de Leest

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30