Ako putoval hamburger
Streda, 6.8. 2014, 18:10Pred necelými štyridsiatimi rokmi sa hamburger konečne vrátil do Nemecka. Dovtedy však prekonal dlhú cestu. Ako sa z „patty“ - tak profesionáli nazývajú mäsovú placku medzi dvoma polovicami žemle ochutenú troškou kečupu - stalo najznámejšie občerstvenie na svete?
Každý má vlastnú predstavu, ako má vyzerať jeho obľúbený hamburger a kde si na ňom pochutí – či si ho pripraví sám doma na grile alebo si ho kúpi v stánku v centre mesta. Kto si však myslí, že hamburger vynašli americké reťazce rýchleho občerstvenia, ten nemá ani potuchy o jeho pravom pôvode.
Trvanlivý steak z Hamburgu
Pri pátraní v histórii sa musíme vrátiť až do 18. storočia – do Hamburgu, najväčšieho európskeho prístavu. Námorníci si na plavby brali ako proviant tzv. hamburský steak. Pri tejto sušenej a konzervovanej hovädzej fašírke sa kládol väčší dôraz na trvanlivosť než na chuť. Napriek tomu dokázala zaujať aj v Novom Svete: s prisťahovaleckou vlnou do USA si hamburský steak našiel cestu cez veľkú mláku a po čase sa stal súčasťou americkej kultúry stravovania. Tomu napokon zodpovedá aj jeho názov, ktorý – ako sa väčšina bádateľov zhoduje – nie je odvodený od anglického ham (šunka).
Hamburger v Amerike
Hneď niekoľko amerických štátov ž tvrdí, že hamburger vznikol práve u nich – od Texasu cez Oklahomu a Wisconsin až po Connecticut. Podľa jednej z verzií majiteľ kaviarne Fletcher Davis v 80. rokoch 19. storočia servíroval ploché „patty“ na toaste. V inej verzii Charlie Negrin v roku 1885 vložil patty medzi dve polovice žemle, aby uľahčil konzumáciu počas chôdze. Možno hamburgerom k ich popularite pomohol zmysel pre obchod, ktorý je pre Američanov typický. Prevádzkovatelia pouličných stánkov s jedlom jednoducho vymysleli nové jedlo, ktorému nemeckí prisťahovalci a námorníci, poznajúci pochúťku z Hamburgu, nedokázali odolať. Stačilo len vložiť hamburský steak medzi plátky sendviča a predávať ho hladným námorníkom. Z hamburského steaku sa stal najprv hamburger a neskôr už len burger.
Po dvesto rokoch opäť doma
V nasledujúcich rokoch postupne vznikli mnohé regionálne varianty, jedno však mali spoločné: patty a chlieb. Po Amerike dobyl hamburger aj zvyšok sveta. Značnú zásluhu na tom majú reťazce rýchleho občerstvenia. Po otvorení prvej reštaurácie s hamburgermi – White Castle v roku 1921 v Kansase − trvalo takmer dvadsať rokov, kým hamburger vykročil k svetovému úspechu: bratia Richard a Maurice McDonaldovci otvorili svoju prvú reštauráciu. A tak reštaurácie rýchleho občerstvenia priniesli hamburger opäť tam, kde takmer pred dvesto rokmi začal svoju púť okolo sveta ako hamburský steak.
Podľa Guinnessovej knihy rekordov najväčší hamburger vyrobili v Minnesote. Mal priemer tri metre a hmotnosť 914 kg. Na prípravu bolo okrem iného treba 27 kg slaniny, 23 kg šalátu, 18 kg uhoriek a 18 kg syra. Žemľa sa piekla sedem hodín a mäso štyri hodiny. A ešte malý dodatok: pri obracaní obrovského hamburgera si pomáhali žeriavom.
Hamburger a grilovačka idú k sebe. Hovädzí je klasika, vyskúšali ste však morčací? Skvelý tip ponúka známy šéfkuchár Zdeněk Pohlreich.
Morčací hamburger grilovaný na cédrovej doštičke
odporúča Zdeňek Pohlreich, ambasádor grilov Weber Stephen
Suroviny pre 6 osôb
Príprava: 20 minút
Spôsob grilovania: Priamy stredný plameň (175 – 230oC)
Grilovanie: 20-30 minút
Na omáčku
125 ml kečupu, 5 lyžíc worcesterovej omáčky, 3 lyžice sójovej omáčky, 1 lyžica jablčného octu, 1 lyžica hnedého cukru, 1,5 lyžičky horčičného prášku, 1,5 lyžičky stredne ostrej chilli omáčky (alebo podľa chuti; omáčka z orientálnej predajne)
Mäso
1 kg mletého morčacieho mäsa (prednostne zo stehna), 4 lyžice najemno nasekanej šalotky, 50 g zrnitých ovsených vločiek, 1 lyžička hrubej morskej soli, pol lyžičky čerstvo namletého čierneho korenia
Žemle
6 rozkrojených žemlí, 18 plátkov sladkých nakladaných uhoriek, krúžky cibule (podľa chuti)
Naviac
2 chemicky neošetrené cédrové doštičky, dlhé 30 – 40cm, hrubé 1,5 cm, namočené minimálne na 1 hodinu v pive alebo vo vode
Príprava: 20 minút
Spôsob grilovania: priamy stredný plameň (175 – 230 °C)
Dĺžka grilovania: 20-30 minút
Príprava
➊ Prísady na omáčku zmiešame v strednej mise. Asi 125 ml odložíme nabok ako omáčku na hamburgery.
➋ Mleté mäso zmiešame so šalotkou, ovsenými vločkami, soľou a korením a vytvarujeme 6 hamburgerov hrubých asi 2cm. V strede hamburgeru vytvoríme palcom alebo lyžičkou priehlbinu.
➌ Pripravíme gril na stredný plameň.
➍ Grilovací rošt očistíme kefkou. Cédrové doštičky necháme odkvapkať a ohrievame nad priamym stredným plameňom pri zatvorenom poklope 5-10 minút, kým sa nezafarbia a nezačnú mierne dymiť. Potom doštičky obrátime a na každú rozložíme 3 burgery. Tie grilujeme nad priamym stredným plameňom pri zatvorenom poklope 15-20 minút. Po 10 minútach ich jedenkrát obrátime a potrieme omáčkou.
➎ Počas poslednej minúty grilovania žemle mierne opečieme nad priamym stredným plameňom reznou plochou dolu. Burger do žemle doplníme uhorkou, omáčkou a cibuľou a podávame.