Späť

Ako putoval hamburger

Streda, 6.8. 2014, 18:10

Pred necelými štyridsiatimi rokmi sa hamburger konečne vrátil do Nemecka. Dovtedy však prekonal dlhú cestu. Ako sa z „patty“ - tak profesionáli nazývajú mäsovú placku medzi dvoma polovicami žemle ochutenú troškou kečupu - stalo najznámejšie občerstvenie na svete?

Každý má vlastnú predstavu, ako má vyzerať jeho obľúbený hamburger a kde si na ňom pochutí – či si ho pripraví sám doma na grile alebo si ho kúpi v stánku v centre mesta. Kto si však myslí, že hamburger vynašli americké reťazce rýchleho občerstvenia, ten nemá ani potuchy o jeho pravom pôvode.

Trvanlivý steak z Hamburgu

Pri pátraní v histórii sa musíme vrátiť až do 18. storočia – do Hamburgu, najväčšieho európskeho prístavu. Námorníci si na plavby brali ako proviant tzv. hamburský steak. Pri tejto sušenej a konzervovanej hovädzej fašírke sa kládol väčší dôraz na trvanlivosť než na chuť. Napriek tomu dokázala zaujať aj v Novom Svete: s prisťahovaleckou vlnou do USA si hamburský steak našiel cestu cez veľkú mláku a po čase sa stal súčasťou americkej kultúry stravovania. Tomu napokon zodpovedá aj jeho názov, ktorý – ako sa väčšina bádateľov zhoduje – nie je odvodený od anglického ham (šunka).

Hamburger v Amerike

Hneď niekoľko amerických štátov ž tvrdí, že hamburger vznikol práve u nich – od Texasu cez Oklahomu a Wisconsin až po Connecticut. Podľa jednej z verzií majiteľ kaviarne Fletcher Davis v 80. rokoch 19. storočia servíroval ploché „patty“ na toaste. V inej verzii Charlie Negrin v roku 1885 vložil patty medzi dve polovice žemle, aby uľahčil konzumáciu počas chôdze. Možno hamburgerom k ich popularite pomohol zmysel pre obchod, ktorý je pre Američanov typický. Prevádzkovatelia pouličných stánkov s jedlom jednoducho vymysleli nové jedlo, ktorému nemeckí prisťahovalci a námorníci, poznajúci pochúťku z Hamburgu, nedokázali odolať. Stačilo len vložiť hamburský steak medzi plátky sendviča a predávať ho hladným námorníkom. Z hamburského steaku sa stal najprv hamburger a neskôr už len burger.

Po dvesto rokoch opäť doma

V nasledujúcich rokoch postupne vznikli mnohé regionálne varianty, jedno však mali spoločné: patty a chlieb. Po Amerike dobyl hamburger aj zvyšok sveta. Značnú zásluhu na tom majú reťazce rýchleho občerstvenia. Po otvorení prvej reštaurácie s hamburgermi – White Castle v roku 1921 v Kansase − trvalo takmer dvadsať rokov, kým hamburger vykročil k svetovému úspechu: bratia Richard a Maurice McDonaldovci otvorili svoju prvú reštauráciu. A tak reštaurácie rýchleho občerstvenia priniesli hamburger opäť tam, kde takmer pred dvesto rokmi začal svoju púť okolo sveta ako hamburský steak.

Podľa Guinnessovej knihy rekordov najväčší hamburger vyrobili v Minnesote. Mal priemer tri metre a hmotnosť 914 kg. Na prípravu bolo okrem iného treba 27 kg slaniny, 23 kg šalátu, 18 kg uhoriek a 18 kg syra. Žemľa sa piekla sedem hodín a mäso štyri hodiny. A ešte malý dodatok: pri obracaní obrovského hamburgera si pomáhali žeriavom. 

Hamburger a grilovačka idú k sebe. Hovädzí je klasika, vyskúšali ste však morčací? Skvelý tip ponúka známy šéfkuchár Zdeněk Pohlreich.

Morčací hamburger grilovaný na cédrovej doštičke

Zdeňek Pohlreichodporúča Zdeňek Pohlreich, ambasádor grilov Weber Stephen

Suroviny pre 6 osôb

Príprava: 20 minút

Spôsob grilovania: Priamy stredný plameň (175 – 230oC)

Grilovanie: 20-30 minút

Na omáčku

125 ml kečupu, 5 lyžíc worcesterovej omáčky, 3 lyžice sójovej omáčky, 1 lyžica jablčného octu, 1 lyžica hnedého cukru, 1,5 lyžičky horčičného prášku, 1,5 lyžičky stredne ostrej chilli omáčky (alebo podľa chuti; omáčka z orientálnej predajne)

Mäso

1 kg mletého morčacieho mäsa (prednostne zo stehna), 4 lyžice najemno nasekanej šalotky, 50 g zrnitých ovsených vločiek, 1 lyžička hrubej morskej soli, pol lyžičky čerstvo namletého čierneho korenia

Žemle

6 rozkrojených žemlí, 18 plátkov sladkých nakladaných uhoriek, krúžky cibule (podľa chuti)

Naviac

2 chemicky neošetrené cédrové doštičky, dlhé 30 – 40cm, hrubé 1,5 cm, namočené minimálne na 1 hodinu v pive alebo vo vode

Príprava: 20 minút

Spôsob grilovania: priamy stredný plameň (175 – 230 °C)

Dĺžka grilovania: 20-30 minút

Príprava

➊ Prísady na omáčku zmiešame v strednej mise. Asi 125 ml odložíme nabok ako omáčku na hamburgery.

➋ Mleté mäso zmiešame so šalotkou, ovsenými vločkami, soľou a korením a vytvarujeme 6 hamburgerov hrubých asi 2cm. V strede hamburgeru vytvoríme palcom alebo lyžičkou priehlbinu.

➌ Pripravíme gril na stredný plameň.

➍ Grilovací rošt očistíme kefkou. Cédrové doštičky necháme odkvapkať a ohrievame nad priamym stredným plameňom pri zatvorenom poklope 5-10 minút, kým sa nezafarbia a nezačnú mierne dymiť. Potom doštičky obrátime a na každú rozložíme 3 burgery. Tie grilujeme nad priamym stredným plameňom pri zatvorenom poklope 15-20 minút. Po 10 minútach ich jedenkrát obrátime a potrieme omáčkou.

➎ Počas poslednej minúty grilovania žemle mierne opečieme nad priamym stredným plameňom reznou plochou dolu. Burger do žemle doplníme uhorkou, omáčkou a cibuľou a podávame.

 

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30