Späť

Tekvicu si prisvojili všetky svetové kuchyne

Pondelok, 20.10. 2014, 01:05

Keď priniesli dobyvatelia Ameriky do Európy semienka tekvice, netušili, že poklady v tekvici majú pre nás podstatne väčší význam, ako zlato Inkov. Tekvicu dnes pripravujú na mnoho spôsobov tí najlepší šéfkuchári sveta.

Tekvice nám prinášajú vysokú nutričnú hodnotu a veľa ingrediencií priaznivo pôsobiacich na náš organizmus. Sú bohaté na vodu a vlákniny, podporujú trávenie, pomáhajú vylučovať toxíny a tuky. Žlté tekvičky nám prinášajú karotény, ktoré sú dôležité pre správne fungovanie imunitného systému. A aby toho stále nebolo dosť, sú bohatým zdrojom draslíka, ktorý znižuje krvný tlak a vitamínu E, ktorý blahodárne pôsobí na suchú a podráždenú pokožku. Z tekvice môžu mať radosť aj tí, ktorí si chcú strážiť štíhlu líniu – 100 g tekvice má energetickú hodnotu 155 kJ. Znamená to, že keď zjete 10 porcií tekvice, ešte stále ste nepribrali ani toľko, ako z malej mliečnej čokolády.

Táto plodina je však zaujímavá nielen zo zdravotného hľadiska, ale aj z gastronomického. Dávno sú preč časy, keď sa z tekvice robil len tekvicový prívarok. Dnes sú už vyskúšané na spokojných stravníkoch desiatky receptov, ktoré vedia z tekvice vyčariť úplne všetko. Jej nasladlá chuť sa výborne snúbi s rôznymi typmi korenín a aromatických prísad, podporuje ich chuť a neprebíja ju. Kuchári oceňujú aj jej konzistenciu, ktorá je pevná a zároveň šťavnatá. „Tekvica veľmi dobre chutí dusená alebo zapekaná spolu s rôznymi exotickými prísadami, úspech bude mať aj na záhradnej party ako grilovaná lahôdka. Je ideálna na rôzne krémové polievky alebo omáčky. Ak jej máte veľa, môžete si ju aj zavariť – zavára sa ako kompót, či marmeláda, ale je dobrou prísadou aj do rôznych čalamád,“ radí šéfkuchár hotela Mercure Bratislava Centrum Michal Hečko.

Tekvice sa spracovávajú v rôznom štádiu zrelosti. Mladé svetlé tekvice sa používajú surové na prípravu šalátov, stredne zrelé plody sa dusia, zrelé plody sa nakladajú alebo kandizujú. Pokiaľ nestačíte všetky tekvice spracovať, nevadí. Dobre uskladnená tekvica môže vydržať na suchom a chladnom mieste až do jari.

V posledných rokoch, keď sa charakteristické národné kuchyne prelínajú a prenikajú do celého sveta, našla si tekvica využitie takmer vo všetkých. Krémové polievky z tekvice sa môžu robiť na sladko, ale aj pikantne. „Veľmi dobre sa kombinuje s ázijskými koreninami a tak vznikajú čínske a thajské špeciality. Môžeme ju použiť aj v kuchyniach národov Stredomoria a Balkánu. Je stále veľmi obľúbenou surovinou aj pre prípravu dezertov, hlavne klasického amerického tekvicového koláča – pumpkin pie,“ vysvetľuje Michal Hečko.

Medzinárodnú pozíciu tekvice prezentuje tento mesiac aj reštaurácia Signature v hoteli Mercure. „Ponúkame kombináciu chuti tekvice s kokosovým mliekom, krevetami, jemným bravčovým mäsom, ale aj s bryndzou,“ dodáva Michal Hečko. Do konca októbra ponúkajú svojim hosťom tekvicovú krémovú polievku s restovanými semiačkami, domáce cestoviny plnené krevetami s omáčkou z tekvice a kokosového mlieka, dusené bravčové líčka s medovinovou glazúrou a šťuchanou pečenou tekvicou s bryndzou a tekvicový koláč s nakladaným zázvorom a lesným ovocím.

Dusené bravčové líčka s medovinovou glazúrou, šťuchanou pečenou tekvicou a s bryndzouDusené bravčové líčka s medovinovou glazúrou, šťuchanou pečenou tekvicou a s bryndzou

Suroviny: 500 g bravčových líčok, 500g očistenej maslovej tekvice, 1 lyžica Dijonskej horčice, 2 strúčiky cesnaku, tymián, soľ, mleté čierne korenie, vývar hydinový, bryndza podľa chuti, 1 väčší uvarený, očistený a nastrúhaný zemiak, 0,2dcl medoviny, maslo

Postup: Líčka opracujeme a namarinujeme v horčici, cesnaku a tymiáne, ochutíme soľou a korením a opražime na rozpálenom pekáči. Potom podlejeme vývarom, prikryjeme a dusíme asi 2 hodiny, aby boli líčka mäkké. Potom zvlášť na panvici prehrejeme medovinu, aby sa z nej odparil alkohol. Prilejeme trochu prepasírovanej šťavy z líčok, necháme zhustnúť, dochutíme podľa potreby a dokončíme omáčku maslom.

Na rovnaké kusy nakrájanú tekvicu osolíme, okoreníme, pokvapkáme olejom a upečieme domäkka. Potom ju na panvičke roztlačíme vidličkou, ochutíme bryndzou a pridáme nastrúhaný zemiak, aby bola príloha hutnejšia. Dochutíme a servírujeme s líčkami.

Tekvicový koláč s nakladaným zázvorom a lesným ovocímTekvicový koláč s nakladaným zázvorom a lesným ovocím  

Suroviny: 500 g do mäkka upečenej hokkaido tekvice, 200 ml smotany 33%, 120 g kryštálového cukru, 4 lyžice medu, 5 žĺtkov, kôra a šťava z jedného pomaranča, 2 g muškátového orechu, 2 g škorice, 2 g sušeného zázvoru, 300 g lineckého cesta

Postup: Z lineckého cesta upečieme základ v tortovej forme „tarte tatin“. Plnku pripravíme tak, že tekvicu zohrejeme so smotanou a vymixujeme na hladké pyré a ochutíme ho medom, zázvorom, škoricou, muškátovým orechom a šťavou a kôrou z jedného pomaranča. Zvlášť v miske si vymiešame žĺtky s cukrom a vmiešavame do nich pomaly teplú tekvicovú hmotu, aby sa nám všetko spojilo. Potom zmes nalejeme do pripraveného korpusu a pečieme na 115°C asi 35 minút alebo dovtedy, kým nebude mať plnka v strede 70°C.

Zdroj/Foto: Hotel Mercure Bratislava Centrum

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30