Späť

Polárna treska skrei má lahodné, pevné a až priam priesvitne biele mäso

Streda, 4.3. 2015, 00:57

Nórska treska skrei je známou špecialitou po celom svete. Obľúbená je nielen pre svoje lahodné a výživné mäso, jedinečnou ju robí najmä čerstvosť a sezónna dostupnosť. Skrei sa loví len od januára do apríla a v týchto dňoch ju v rámci špeciálneho menu ponúka hotel Mercure Bratislava Centrum.

Lahodná chuť, chudé mäso a nutričná hodnota robia zimnú tresku skrei najexkluzívnejšou bielou rybou. Vo svete ju ponúkajú renomovaní šéfkuchári v známych parížskych, bruselských, či londýnskych reštauráciách. „Mäso tresky skrei obsahuje vysoký podiel vitamínu D a má lahodnú chuť. Výnimočnou ju robí čerstvosť a sezónna dostupnosť, nakoľko sa loví len v zimných mesiacoch od januára do apríla,“ vysvetľuje šéfkuchár Michal Hečko z reštaurácie Signature v hoteli Mercure Bratislava Centrum.

Polárna treska skrei je nórskym pokladom. Jej domovom je Barentsovo more, kde kvalita vody v spojení s dostupnou potravou tvoria najlepšie podmienky pre jej rast. V januári začína putovanie miliónov arktických tresiek pozdĺž severného pobrežia Nórska k nádhernému súostroviu Lofoty – 400 km od polárneho kruhu, kde zabezpečia zachovanie svojho druhu. Táto náročná cesta robí tresku skrei zvláštnou a jedinečnou rybou. Vďaka pohybu má dospelá ryba lahodné, pevné a až priam priesvitne biele mäso.

Polárnu tresku skrei prináša na stôl hosťom šéfkuchár Michal Hečko z reštaurácie Signature v hoteli Mercure Bratislava Centrum. Ochutnať ju môžete aj v rámci celého menu: polievka z tresky skrei s kokosovým mliekom a filet s karfiolovým pyré, s restovanou zeleninou mangold, s repou a miso omáčkou.

„Pre našich hostí sme si pripravili aj ďalšie špeciality, ktoré môžu ochutnať v rámci nového menu. Jednou z nich je aj osviežujúci cviklový šalát s tekvicou, šovdra šunkou, vyzretým ovčím syrom a drezingom z horského medu,“ uviedol šéfkuchár Michal Hečko.

Polievka z tresky skrei s kokosovým mliekomPolievka z tresky skrei s kokosovým mliekom

Suroviny: 100 g žltej cibule, 15 g pretlačeného cesnaku, 20 g hnedého cukru, 200 g ošúpaných zemiakov, 10 g nastrúhaného čerstvého zázvoru, očistený trup z tresky skrei, soľ, mleté čierne korenie, citrónová šťava, 0,1 l kokosového mlieka

Postup: Cibuľu a cesnak orestujeme do sklovita, pridáme nakrájané zemiaky, opečieme, posypeme cukrom a necháme skaramelizovať. Vložíme zázvor a zalejeme vývarom, ktorý sme pripravili z rybacieho trupu. Povaríme, kým zemiaky nezmäknú a rozmixujeme do hladka alebo prepasírujeme. Pridáme kokosové mlieko a necháme polievku ešte prevrieť. Dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou.

Filet z tresky skrei s karfiolovým pyré, restovanou zeleninou mangold, repou a miso omáčkouFilet z tresky skrei s karfiolovým pyré, restovanou zeleninou mangold, repou a miso omáčkou

Suroviny: 200 g tresky skrei, 80 g karfiolu, štipka kurkumy, 1 dcl mlieka, 160 g mangoldu, 100 g dusenej repy, 1 PL medu, 1 PL miso pasty, 20 g žltej cibule nakrájanej nadrobno, ½ strúčika cesnaku, 1 ČL hnedého cukru, 20 ml bieleho suchého vína, vývar z rybacieho trupu, soľ, korenie

Tresku osolíme, okoreníme z oboch strán a opečieme na panvici, najskôr kožou smerom dole. Necháme dopiecť vo vopred vyhriatej rúre na 160°C približne na 5 – 6 minút.

Pyré si pripravíme s karfiolu, ktorý dáme variť do mlieka na miernom ohni a po zmäknutí ho rozmixujeme s kurkumou úplne dohladka. Ochutíme soľou a korením.

Prílohu, udusenú repu, orestujeme na panvici, pridáme očistený mangold a polejeme medom, dochutíme soľou a korením.

Na prípravu omáčky orestujeme cibuľku s cesnakom. Potom pridáme cukor, necháme skaramelizovať a podlejeme vínom, ktoré necháme zredukovať. Pridáme naberačku vývaru, ktorý tiež zredukujeme. Na záver v omáčke rozmiešame miso pastu, premixujeme a prepasírujeme. Dochutíme podľa potreby.

Zdroj/Foto: Hotel Mercure Bratislava Centrum

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30