Späť

Michal Pažák: Spestrite menu sezónnymi surovinami

Štvrtok, 23.4. 2015, 12:54

Jarná sezóna je v plnom prúde. Siahnite preto po potravinách typických pre toto obdobie ako sú napríklad špargľa a medvedí cesnak. Obe ingrediencie sú bohaté na vitamíny a zdraviu prospešné.

Špargľa ani medvedí cesnak by podľa slov Michala Pažáka, executive chefa Bencik Culinary Group, nemali chýbať v aktuálnom menu. Sú totiž doslova prírodnými liekmi pre ľudský organizmus. Špargľa je nízkokalorickou potravinou a má veľa blahodarných účinkov na organizmus. Je bohatá na vitamíny a vlákninu. Pomáha telu pri detoxikácii a je nenahraditeľnou surovinou v prevencii pred rakovinou. Medvedí cesnak je mimoriadne účinný liek, ktorý skvele dochutí pokrmy. Je výborným pomocníkom pri regulácii vysokého krvného tlaku a cholesterolu, pri ochoreniach dýchacieho systému, žalúdočných ťažkostiach a infekciách. Je vhodné ho užívať na celkové posilnenie imunity.

Michal Pažák ponúka aj tip na zdravý jarný recept:  „Výhodou sezónnych potravín je, že sú vždy čerstvé, chutné a plné vitamínov. Špargľa a medvedí cesnak sú typickými surovinami jarnej sezóny. Okrem toho, že dodajú jedlu skvelé chute, sú aj veľmi zdravé. Príprava šalátu zo špargle a medvedieho cesnaku s prepeličím vajíčkom je nenáročná, takže by ju určite mal vyskúšať každý, kto si chce spestriť gastronómiu.“

Michal Pažák: Šalát s medvedím cesnakom, prepeličím vajíčkom a zelenou a bielou špargľouŠalát s medvedím cesnakom, prepeličím vajíčkom a zelenou a bielou špargľou

(pre 2 osoby)

Suroviny:

50 g medvedieho cesnaku 

200 g špargle

6 ks prepeličích vajíčok

50 g medvedieho cesnaku na pesto  

20 g píniových orieškov

Soľ, korenie

Parmezán

Postup: Špargľu najprv očistíme pomocou škrabky, neočistenú necháme iba špičku špargle. Konce jednoducho odlomíme a špargľu uvaríme v osolenej vode. Medvedí cesnak krátko sparíme, aby sa vytratila jeho sila. Následne ho zmiešame spolu so špargľou, pokvapkáme olivovým olejom, podľa chuti jemne dosolíme a dokoreníme. Prepeličie vajíčka povaríme po dobu 2 minút a následne ošúpeme. Pridáme ich rozkrojené do šalátu, ktorý na záver dochutíme s pestom z medvedieho cesnaku. Pesto si pripravíme pomocou kuchynského mixéra. V deci olivového oleja rozmixujeme medvedí cesnak, píniové oriešky a cca 20g parmezánu. Nakoniec šalát jemne pokvapkáme pripraveným pestom a konzumujeme.

Tento šalát a ďalšie jarné gastronomické špeciality budú v ponuke viacerých reštaurácií Bencik Culinary Group do 11. mája.

Zdroj/Foto: Bencik Culinary Group

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930