Michal Pažák: Spestrite menu sezónnymi surovinami
Štvrtok, 23.4. 2015, 12:54Jarná sezóna je v plnom prúde. Siahnite preto po potravinách typických pre toto obdobie ako sú napríklad špargľa a medvedí cesnak. Obe ingrediencie sú bohaté na vitamíny a zdraviu prospešné.
Špargľa ani medvedí cesnak by podľa slov Michala Pažáka, executive chefa Bencik Culinary Group, nemali chýbať v aktuálnom menu. Sú totiž doslova prírodnými liekmi pre ľudský organizmus. Špargľa je nízkokalorickou potravinou a má veľa blahodarných účinkov na organizmus. Je bohatá na vitamíny a vlákninu. Pomáha telu pri detoxikácii a je nenahraditeľnou surovinou v prevencii pred rakovinou. Medvedí cesnak je mimoriadne účinný liek, ktorý skvele dochutí pokrmy. Je výborným pomocníkom pri regulácii vysokého krvného tlaku a cholesterolu, pri ochoreniach dýchacieho systému, žalúdočných ťažkostiach a infekciách. Je vhodné ho užívať na celkové posilnenie imunity.
Michal Pažák ponúka aj tip na zdravý jarný recept: „Výhodou sezónnych potravín je, že sú vždy čerstvé, chutné a plné vitamínov. Špargľa a medvedí cesnak sú typickými surovinami jarnej sezóny. Okrem toho, že dodajú jedlu skvelé chute, sú aj veľmi zdravé. Príprava šalátu zo špargle a medvedieho cesnaku s prepeličím vajíčkom je nenáročná, takže by ju určite mal vyskúšať každý, kto si chce spestriť gastronómiu.“
Šalát s medvedím cesnakom, prepeličím vajíčkom a zelenou a bielou špargľou
(pre 2 osoby)
Suroviny:
50 g medvedieho cesnaku
200 g špargle
6 ks prepeličích vajíčok
50 g medvedieho cesnaku na pesto
20 g píniových orieškov
Soľ, korenie
Parmezán
Postup: Špargľu najprv očistíme pomocou škrabky, neočistenú necháme iba špičku špargle. Konce jednoducho odlomíme a špargľu uvaríme v osolenej vode. Medvedí cesnak krátko sparíme, aby sa vytratila jeho sila. Následne ho zmiešame spolu so špargľou, pokvapkáme olivovým olejom, podľa chuti jemne dosolíme a dokoreníme. Prepeličie vajíčka povaríme po dobu 2 minút a následne ošúpeme. Pridáme ich rozkrojené do šalátu, ktorý na záver dochutíme s pestom z medvedieho cesnaku. Pesto si pripravíme pomocou kuchynského mixéra. V deci olivového oleja rozmixujeme medvedí cesnak, píniové oriešky a cca 20g parmezánu. Nakoniec šalát jemne pokvapkáme pripraveným pestom a konzumujeme.
Tento šalát a ďalšie jarné gastronomické špeciality budú v ponuke viacerých reštaurácií Bencik Culinary Group do 11. mája.
Zdroj/Foto: Bencik Culinary Group