Jarné jedlá s chuťou piva
Piatok, 20.3. 2015, 23:51V rámci projektu Milujem pivo pripravilo Slovenské združenie výrobcov piva a sladu tipy na párovanie sezónnych jedál s pivom. Prvý jarný deň poteší nielen príjemným slnečným počasím, ale tiež novými vôňami, chuťami a príležitosťami na stretnutia s priateľmi. Na lokálnych trhoch sú opäť dostupné čerstvé sezónne potraviny. Spolu so zobúdzajúcou sa prírodou tak máme ideálnu príležitosť prebudiť svoje zmysly a vyskúšať najrôznejšie kombinácie jedál a nápojov. Netreba však zabúdať, že najlepšie chutí v spoločnosti - či už pri ranných nákupoch na miestnom trhu alebo pri vychladenom pive počas dámskej jazdy. Ženy totiž na osviežujúce pivo počas jarných dní nedajú dopustiť!
Práve tento nízkoalkoholický nápoj uprednostňujú vo svojom výbere čoraz viac aj ženy. Podľa výsledkov slovenského prieskumu, realizovaného Slovenským združením výrobcov piva a sladu, je pivo pre dospelé Slovenky prirodzená súčasť voľnočasových aktivít, oddychu, hudobných festivalov a spoločenských udalostí. Chuťovo sa podľa dvoch pätín opýtaných respondentiek najviac hodí k mäsových jedlám, no pokojne si ho vedia predstaviť v kombinácií s ľahkými cestovinami, hydinou, vegetariánskymi jedlami, aj s múčnymi jedlami (20 % opýtaných). Časť respondentiek dokonca uviedlo, že si pivo dokáže predstaviť ku všetkému. Výsledky prieskumu potvrdzujú aj viacerí slovenskí šéfkuchári: „Ženy si zvyknú objednávať rôzne druhy pív, vrátane ovocných ochutených príchutí k ľahkým zeleninovým jedlám. Veľmi rady si ho doprajú pri posedeniach na terase, k malým chuťovkám. Vo všeobecnosti sú práve ženské zákazníčky ako konzumentky piva náročnejšie, vyžadujú viac druhov na výber a kladú dôraz na vyváženú kombináciu jedla s nápojom.“
Pivo sa okrem tradičnej výroby z prírodných domácich surovín, môže pochváliť veľmi nízkym obsahom alkoholu a kalórií. Zároveň skvele dopĺňa takmer všetky svetové kuchyne, vrátane tej našej slovenskej. Široká škála pív zaistí správnu arómu a charakteristickú chuť, ktorú hľadáte k svojmu obľúbenému jedlu. Mimoriadne ladí s koreneným jedlom, dokonalú harmóniu vytvorí so šalátmi, v ktorých je prítomný ocot v podobe zálievky. Z tohto dôvodu aj ančovičky, morské plody, zeleninové a cestovinové jedlá bývajú bežne spájané s dresingom, ktorý je posilnený pivom.
Aj Slovenky majú svoje obľúbené podniky, kde si rady oddýchnu pri pohári dobre načapovaného piva. Takmer polovica si ho pokojne vychutná zo skleneného krígľa a na to, aby im pivo chutilo, nepotrebujú malý pohár. Na druhej strane, až 47 % účastníčok unikátneho prieskumu, by v reštauráciách uvítala čapovanie piva do skleneného pohára na stopke. Kultúra piva sa na Slovensku stále rozvíja a mnoho prevádzok už zistilo, že ženy sú nežnejšie a preferujú práve jemnejšie sklo. Ďalšími motivačnými faktormi pre objednanie piva v podniku je pre slovenské ženy prívetivá obsluha a príjemné čisté prostredie (42,6 %). Nemenej dôležitým faktom je skutočnosť, či si v ponuke nájdu tú „svoju“ značku (38,2 % žien).
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Rukolovo-hruškový šalát s bryndzovými kroketami a s hruškovým čatní na zázvorovom pive
Recept pripravil šéfkuchár hotela TERMAL Vyhne Matej Homola
Suroviny: 250 g bryndze, 60 g chleba, 4 ks slepačích vajec, 40 g strúhanky, sezam, ľanové semiačko, olej, 60 g rukoly, 120 g hrušiek, 200 g cukru, balsamica, 250 ml zázvorového piva
Postup: Bryndzu vymiešame s na kocky nakrájaným bielym toastovým chlebom do kompaktnej masy a tvarujeme guľky (odporúčame 5ks na porciu). Vytvarované guľky obalíme vo vajíčku a v zmesi strúhanky, sezamu a ľanového semiačka. Následne vypražíme a podávame na rukolovom šaláte s očistenou hruškou, dochutíme medom a olivovým olejom. Hrušky očistíme, nakrájame na malé kocky. Z cukru spravíme karamel, zalejeme zázvorovým pivom, vložíme ¾ hrušky a varíme 10minút. Pridáme najemno nasekaný, očistený zázvor a zmes rozmixujeme. Podľa potreby zahustíme solamylom a dochutíme štipkou soli. Zvyšnú ¼ hrušiek pridáme do pokrmu na záver.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Šalotkový koláč s kozím syrom
Recept pripravil šéfkuchár hotela Best Western Plus Belassi Bojnice Jozef Hladík
Suroviny: 200 g šalotky, olivový olej, 15 g cukru, 25 g masla, soľ, korenie, tmavé pivo, 200 g lístkového cesta, 200 g kozieho syra, med, hľuzovkový olej, 30 g rukoly
Postup: Skaramelizujeme šalotku, podlejeme troškou tmavého piva a povaríme. Z lístkové cesta vykrojíme okrúhle tortičky cca 10 cm. Potrieme olivovým olejom, naplníme skaramelizovanou šalotkou, zapečieme a pred dokončením pridáme kozí syr a ešte chvíľu zapekáme. Ozdobíme rukolou a pokvapkáme hľuzovkovým olejom.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Marinovaný sumec so špargľou a omáčkou zo sušených paradajok s bylinkami
Recept pripravil šéfkuchár hotela Zátoka v Senci Vincent Bubis
Suroviny: 600 g sumca, 12 ks čerstvej špargle, 0,5 l svetlého piva, 80 g sušených paradajok, 0,2 l smotany na varenie 12 %, 0,2 l svetlého piva, bazalka, čierne mleté korenie, soľ, olivový olej
Postup: Sumca naložíme do marinády, ktorú sme si pripravili z piva, bazalky, soli, korenia a olivového oleja. Na chladnom mieste necháme postáť asi 2 hodiny. Špargľu očistíme a povaríme v osolenej vriacej vode 5 minút. Potom špargľu vyberieme a necháme vychladnúť. Vychladnutú špargľu položíme na plátok sumca a zavinieme. Potom rybu vložíme do pekáča, podlejeme marinádou a dáme piecť pri teplote 180° C 12 minút. Uduseného sumca vyberieme a položíme na vyhriaty tanier, aby nevychladol.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Lievance k pivu
Recept pripravil šéfkuchár hotela Podhradie Miroslav Ryljak
Suroviny: 300 ml mlieka, 200 ml svetlého piva, 300 g polohrubej múky, štipka soli, 15 g droždia, 1 vajce, 150 ml oleja, 150 g údeného bravčového mäsa, 80 g čerstvých šampiňónov, 20 g petržlenovej vňate
Postup: Z múky, piva, mlieka, vajíčka, soli a droždia pripravíme cesto, ktoré necháme na teplom mieste odpočinúť(vykysnúť). Formu na lievance vymastíme, zohrejeme a malou naberačkou nalievame cesto, do ktorého sme vložili na kocky nakrájané údené mäso a jeden malý šampiňón a z oboch strán upečieme do zlata. Teplé lievance posypeme čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zdroj/Foto: Slovenské združenie výrobcov piva a sladu
gastroweb