Späť

Jarné jedlá s chuťou piva

Piatok, 20.3. 2015, 23:51

V rámci projektu Milujem pivo pripravilo Slovenské združenie výrobcov piva a sladu tipy na párovanie sezónnych jedál s pivom. Prvý jarný deň poteší nielen príjemným slnečným počasím, ale tiež novými vôňami, chuťami a príležitosťami na stretnutia s priateľmi. Na lokálnych trhoch sú opäť dostupné čerstvé sezónne potraviny. Spolu so zobúdzajúcou sa prírodou tak máme ideálnu príležitosť prebudiť svoje zmysly a vyskúšať najrôznejšie kombinácie jedál a nápojov. Netreba však zabúdať, že najlepšie chutí v spoločnosti - či už pri ranných nákupoch na miestnom trhu alebo pri vychladenom pive počas dámskej jazdy. Ženy totiž na osviežujúce pivo počas jarných dní nedajú dopustiť!

Práve tento nízkoalkoholický nápoj uprednostňujú vo svojom výbere čoraz viac aj ženy. Podľa výsledkov slovenského prieskumu, realizovaného Slovenským  združením výrobcov piva a sladu, je pivo pre dospelé Slovenky prirodzená súčasť voľnočasových aktivít, oddychu, hudobných festivalov a spoločenských udalostí. Chuťovo sa podľa dvoch pätín opýtaných respondentiek najviac hodí k mäsových jedlám, no pokojne si ho vedia predstaviť v kombinácií s ľahkými cestovinami, hydinou, vegetariánskymi jedlami, aj s múčnymi jedlami (20 % opýtaných). Časť respondentiek dokonca uviedlo, že si pivo dokáže predstaviť ku všetkému. Výsledky prieskumu potvrdzujú aj viacerí slovenskí šéfkuchári: „Ženy si zvyknú objednávať rôzne druhy pív, vrátane ovocných ochutených príchutí k ľahkým zeleninovým jedlám. Veľmi rady si ho doprajú pri posedeniach na terase, k malým chuťovkám. Vo všeobecnosti sú práve ženské zákazníčky ako konzumentky piva náročnejšie, vyžadujú viac druhov na výber a kladú dôraz na vyváženú kombináciu jedla s nápojom.“

Pivo sa okrem tradičnej výroby z prírodných domácich surovín, môže pochváliť veľmi nízkym obsahom alkoholu a kalórií. Zároveň skvele dopĺňa takmer všetky svetové kuchyne, vrátane tej našej slovenskej. Široká škála pív zaistí správnu arómu a charakteristickú chuť, ktorú hľadáte k svojmu obľúbenému jedlu. Mimoriadne ladí s koreneným jedlom, dokonalú harmóniu vytvorí so šalátmi, v ktorých je prítomný ocot v podobe zálievky. Z tohto dôvodu aj ančovičky, morské plody, zeleninové a cestovinové jedlá bývajú bežne spájané s dresingom, ktorý je posilnený pivom.

Aj Slovenky majú svoje obľúbené podniky, kde si rady oddýchnu pri pohári dobre načapovaného piva. Takmer polovica si ho pokojne vychutná zo skleneného krígľa a na to, aby im pivo chutilo, nepotrebujú malý pohár. Na druhej strane, až 47 % účastníčok unikátneho prieskumu, by v reštauráciách uvítala čapovanie piva do skleneného pohára na stopke. Kultúra piva sa na Slovensku stále rozvíja a mnoho prevádzok už zistilo, že ženy sú nežnejšie a preferujú práve jemnejšie sklo. Ďalšími motivačnými faktormi pre objednanie piva v podniku je pre slovenské ženy prívetivá obsluha a príjemné čisté prostredie (42,6 %). Nemenej dôležitým faktom je skutočnosť, či si v ponuke nájdu tú „svoju“ značku (38,2 % žien).

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Matej Homola: Rukolovo-hruškový šalát s bryndzovými kroketami a s hruškovým čatní na zázvorovom piveRukolovo-hruškový šalát s bryndzovými kroketami a s hruškovým čatní na zázvorovom pive

Recept pripravil šéfkuchár hotela TERMAL Vyhne Matej Homola

Suroviny: 250 g bryndze, 60 g chleba, 4 ks slepačích vajec, 40 g strúhanky, sezam, ľanové semiačko, olej, 60 g rukoly, 120 g hrušiek, 200 g cukru, balsamica, 250 ml zázvorového piva

Postup: Bryndzu vymiešame s na kocky nakrájaným bielym toastovým chlebom do kompaktnej masy a tvarujeme guľky (odporúčame 5ks na porciu). Vytvarované guľky obalíme vo vajíčku a v zmesi strúhanky, sezamu a ľanového semiačka. Následne vypražíme a podávame na rukolovom šaláte s očistenou hruškou, dochutíme medom a olivovým olejom. Hrušky očistíme, nakrájame na malé kocky. Z cukru spravíme karamel, zalejeme zázvorovým pivom, vložíme ¾ hrušky a varíme 10minút. Pridáme najemno nasekaný, očistený zázvor a zmes rozmixujeme. Podľa potreby zahustíme solamylom a dochutíme štipkou soli. Zvyšnú ¼ hrušiek pridáme do pokrmu na záver.

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jozef Hladík: Šalotkové Tarte Tatin s kozím syromŠalotkový koláč s kozím syrom

Recept pripravil šéfkuchár hotela Best Western Plus Belassi Bojnice Jozef Hladík

Suroviny: 200 g šalotky, olivový olej, 15 g cukru, 25 g masla, soľ, korenie, tmavé pivo, 200 g lístkového cesta, 200 g kozieho syra, med, hľuzovkový olej, 30 g rukoly

Postup: Skaramelizujeme šalotku, podlejeme troškou tmavého piva a povaríme. Z lístkové cesta vykrojíme okrúhle tortičky cca 10 cm. Potrieme olivovým olejom, naplníme skaramelizovanou šalotkou, zapečieme a pred dokončením pridáme kozí syr a ešte chvíľu zapekáme. Ozdobíme rukolou a pokvapkáme hľuzovkovým olejom.

 

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vincent Bubis: Marinovaný sumec so špargľou a omáčkou zo sušených paradajok s bylinkamiMarinovaný sumec so špargľou a omáčkou zo sušených paradajok s bylinkami

Recept pripravil šéfkuchár hotela Zátoka v Senci Vincent Bubis

Suroviny: 600 g sumca, 12 ks čerstvej špargle, 0,5 l svetlého piva, 80 g sušených paradajok, 0,2 l smotany na varenie 12 %, 0,2 l svetlého piva, bazalka, čierne mleté korenie, soľ, olivový olej

Postup: Sumca naložíme do marinády, ktorú sme si pripravili z piva, bazalky, soli, korenia a olivového oleja. Na chladnom mieste necháme postáť asi 2 hodiny. Špargľu očistíme a povaríme v osolenej vriacej vode 5 minút. Potom špargľu vyberieme a necháme vychladnúť. Vychladnutú špargľu položíme na plátok sumca a zavinieme. Potom rybu vložíme do pekáča, podlejeme marinádou a dáme piecť pri teplote 180° C 12 minút. Uduseného sumca vyberieme a položíme na vyhriaty tanier, aby nevychladol.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Miroslav Ryljak: Lievance k pivuLievance k pivu

Recept pripravil šéfkuchár hotela Podhradie Miroslav Ryljak

Suroviny: 300 ml mlieka, 200 ml svetlého piva, 300 g polohrubej múky, štipka soli, 15 g droždia, 1 vajce, 150 ml oleja, 150 g údeného bravčového mäsa, 80 g čerstvých šampiňónov, 20 g petržlenovej vňate

Postup: Z múky, piva, mlieka, vajíčka, soli a droždia pripravíme cesto, ktoré necháme na teplom mieste odpočinúť(vykysnúť). Formu na lievance vymastíme, zohrejeme a malou naberačkou nalievame cesto, do ktorého sme vložili na kocky nakrájané údené mäso a jeden malý šampiňón a z oboch strán upečieme do zlata. Teplé lievance posypeme čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zdroj/Foto: Slovenské združenie výrobcov piva a sladu

gastroweb

 

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30