Späť

Tomáš Bakai: Ľudia by mali mať zážitok z toho, čo jedia

Pondelok, 20.2. 2017, 09:42

Profesii kuchára sa aktívne venuje asi tri roky. Podľa jeho slov je to dosť dlhý čas na to, aby pochopil všetky aktíva a pasíva tejto práce. Vystriedal veľa kolegov i pracovných možností – od výdaja jedál až po určitú pozíciu. Aktuálne ho nájdete v bratislavskom Rudolfinum pube, kde pôsobí pod vedením executive chefa Daniela Hrivňáka, ktorému zároveň sekunduje v relácii Teleráno.

GASTROWEB: V akom stave je podľa vás slovenská gastronómia? Ako vnímate jej vývoj za posledné roky? Je to cesta k lepšiemu?

Tomáš Bakai: Učíme sa síce spoznávať nové veci, ale nejako nám to nejde, žiaľ. Aj keď sa väčšina z nás snaží, sme tam, kde pred rokom 1989. Aspoň to je môj názor. Cesta k lepšiemu by mohla byť vtedy, keby mnohí z vás sledovali aktuálne trendy, viď Švédsko, Nórsko, Island či Holandsko.

GASTROWEB: Čo by v tejto situácii pomohlo? Čo tu chýba?

Tomáš Bakai: Určite nám chýba tvrdá motivácia, a potom je to všeobecný rozhľad. Mám za sebou prednášky na školách, kde som hovoril o tom, ako je dôležité dbať na to, aby to celé šlo od srdca a až potom myslieť na to, aká je hodnota za odpracovanú prácu. Mladí ľudia, ktorí sa držia nášho remesla, sú pre nás dôležití, je to naša budúca generácia a treba im odovzdať čo najviac skúseností. No, žiaľ, je malo tých, ktorí s tým súhlasia a berú si vaše slová k srdcu.

GASTROWEB: Ako vnímate slovenskú komunitu kuchárov a vzájomné vzťahy?

Tomáš Bakai:  Vo fachu som dosť krátko na to, aby som hodnotil toho alebo onoho, ale mal som možnosť stretnúť sa s ľuďmi, ktorí sú TOP na Slovensku a vážim si ich! Žiaľ niektorí si idú svoju cestu a ja mám na to iba jednu odpoveď: "Každý človek má dve nohy a dve ruky, len niektorí majú aj hlavu! Nehejtujte a možno vám časom dorastie!"

GASTROWEB: Otočme to z druhej strany - aký je slovenský hosť?

Tomáš Bakai: Fúúú (nádych a výdych)... ale nie. Treba si vážiť každého hosťa, ktorý vstúpi do vášho podniku a má záujem o to, aby ochutnal kúsok z vášho Ja. Som veľmi rád za každého hosťa, ktorý príde do našej reštaurácie a vníma to tak, ako si to naladí na chuťové bunky. Možno nám na Slovenku chýba to, že máme málo degustačných menu... Presne to, čo napríklad u našich susedov v Prahe je číslo 1.

Ľudia by mali mať zážitok z toho, čo jedia. Mal by to byť taký istý pocit, ako keď si sadnete do divadla a dve hodiny dýchate s hlavnom postavou a beriete si to, čo potrebujete... A na konci sa postavíte a zatlieskate ľudom, ktorí vám predviedli "Ivanova" (divadelná hra od I.P. Čechova) v gastronómii.

GASTROWEB:  A ako by ste charakterizovali tú vašu kuchyňu?

Tomáš Bakai: Naša kuchyňa je novodobá ... iná ... náročná na prípravu. Aby bežný konzument, ktorý príde, na degustácii nášho menu zistil a hlavne vycítil, že je to iná sféra, aká sa ponúka niekde inde. Pretože v bežnom pube ponúkať sviečkovú či iné špeciality inak, ako ste zvyknutý, je jednoducho náš nový trend.

Suroviny pritom využívame z bežného dohľadu dodávateľov, takže nemáme možnosť ako Švédi si ich priamo pestovať, ale na druhej strane sme spokojní s tým, čo máme.

Autor: redakcia

Foto. Archív T. Bakaia

gastro, gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031