Tomáš Bakai: Ľudia by mali mať zážitok z toho, čo jedia
Pondelok, 20.2. 2017, 09:42Profesii kuchára sa aktívne venuje asi tri roky. Podľa jeho slov je to dosť dlhý čas na to, aby pochopil všetky aktíva a pasíva tejto práce. Vystriedal veľa kolegov i pracovných možností – od výdaja jedál až po určitú pozíciu. Aktuálne ho nájdete v bratislavskom Rudolfinum pube, kde pôsobí pod vedením executive chefa Daniela Hrivňáka, ktorému zároveň sekunduje v relácii Teleráno.
GASTROWEB: V akom stave je podľa vás slovenská gastronómia? Ako vnímate jej vývoj za posledné roky? Je to cesta k lepšiemu?
Tomáš Bakai: Učíme sa síce spoznávať nové veci, ale nejako nám to nejde, žiaľ. Aj keď sa väčšina z nás snaží, sme tam, kde pred rokom 1989. Aspoň to je môj názor. Cesta k lepšiemu by mohla byť vtedy, keby mnohí z vás sledovali aktuálne trendy, viď Švédsko, Nórsko, Island či Holandsko.
GASTROWEB: Čo by v tejto situácii pomohlo? Čo tu chýba?
Tomáš Bakai: Určite nám chýba tvrdá motivácia, a potom je to všeobecný rozhľad. Mám za sebou prednášky na školách, kde som hovoril o tom, ako je dôležité dbať na to, aby to celé šlo od srdca a až potom myslieť na to, aká je hodnota za odpracovanú prácu. Mladí ľudia, ktorí sa držia nášho remesla, sú pre nás dôležití, je to naša budúca generácia a treba im odovzdať čo najviac skúseností. No, žiaľ, je malo tých, ktorí s tým súhlasia a berú si vaše slová k srdcu.
GASTROWEB: Ako vnímate slovenskú komunitu kuchárov a vzájomné vzťahy?
Tomáš Bakai: Vo fachu som dosť krátko na to, aby som hodnotil toho alebo onoho, ale mal som možnosť stretnúť sa s ľuďmi, ktorí sú TOP na Slovensku a vážim si ich! Žiaľ niektorí si idú svoju cestu a ja mám na to iba jednu odpoveď: "Každý človek má dve nohy a dve ruky, len niektorí majú aj hlavu! Nehejtujte a možno vám časom dorastie!"
GASTROWEB: Otočme to z druhej strany - aký je slovenský hosť?
Tomáš Bakai: Fúúú (nádych a výdych)... ale nie. Treba si vážiť každého hosťa, ktorý vstúpi do vášho podniku a má záujem o to, aby ochutnal kúsok z vášho Ja. Som veľmi rád za každého hosťa, ktorý príde do našej reštaurácie a vníma to tak, ako si to naladí na chuťové bunky. Možno nám na Slovenku chýba to, že máme málo degustačných menu... Presne to, čo napríklad u našich susedov v Prahe je číslo 1.
Ľudia by mali mať zážitok z toho, čo jedia. Mal by to byť taký istý pocit, ako keď si sadnete do divadla a dve hodiny dýchate s hlavnom postavou a beriete si to, čo potrebujete... A na konci sa postavíte a zatlieskate ľudom, ktorí vám predviedli "Ivanova" (divadelná hra od I.P. Čechova) v gastronómii.
GASTROWEB: A ako by ste charakterizovali tú vašu kuchyňu?
Tomáš Bakai: Naša kuchyňa je novodobá ... iná ... náročná na prípravu. Aby bežný konzument, ktorý príde, na degustácii nášho menu zistil a hlavne vycítil, že je to iná sféra, aká sa ponúka niekde inde. Pretože v bežnom pube ponúkať sviečkovú či iné špeciality inak, ako ste zvyknutý, je jednoducho náš nový trend.
Suroviny pritom využívame z bežného dohľadu dodávateľov, takže nemáme možnosť ako Švédi si ich priamo pestovať, ale na druhej strane sme spokojní s tým, čo máme.
Autor: redakcia
Foto. Archív T. Bakaia