Späť

Martin Queue - recepty pre pacientov s IBD

Pondelok, 6.6. 2016, 22:18

Iniciatíva dizajnéra a fotografa Martina Špišáka (umeleckým menom Martin Queue), ktorý sám trpí diagnózou IBD, spája pri vytváraní receptov elitu slovenskej gastronómie. Týchto pánov nazval „Chef so srdcom“ nakoľko sa do projektu zapojili nezištne a s osobitým prístupom. Finálnym produktom tohto snaženia bude knižná publikácia a multijazyčný blog, ktorý pomôže aj pacientov za hranicami Slovenska.

GASTROWEB: Čo znamená skratka IBD?

Martin Queue:  Skratka je odvodená z anglického názvu Inflammatory bowel disease, čo znamená nešpecifické zápalové ochorenie tráviaceho traktu. Diagnóza sa rozdeľuje do kategórií podľa toho, ktorá časť tráviaceho traktu je postihnutá. Ochorenie sa definuje aj ako nekontrolované zápalové ochorenie a zatiaľ sa lekárom toto ochorenie nepodarilo vyliečiť ani zistiť jeho pravú príčinu. Dostupná liečba je postavená na potláčaní symptómov, nie na liečbe samotnej pointy ochorenia.

GASTROWEB: Aký je život pacienta s IBD?

Martin Queue: Táto diagnóza otočí život pacientovi naruby... Každý z pacientov má inú úroveň poškodenia tkaniva, ktorá sa klasifikuje stupnicou MAYO score 1-3 a sú prípady, kedy priebeh ochorenia je natoľko vážny, že priamo ohrozuje ľudský život, čo bol môj prípad. Odchodom pacienta z nemocnice sa príbeh nekončí...Život pacienta s IBD je ako cesta loďou na mori s nekonečne sa opakujúcimi obdobiami búrok. Týmto „búrkam“ hovoríme relaps. V remisii, čo je ústup ochorenia sa pacient cíti o niečo lepšie a vie ako tak normálne fungovať. Nástupom vzplanutia ochorenia (relaps) sa všetko markantne mení a dochádza k silným bolestiam, krvácaniam tráviaceho traktu a nespočetným návštevám toalety a horúčkam, ktoré človeka nesmierne vyčerpávajú. Veľa pacientov toto ochorenie odstaví od spoločenské života, začnú trpieť sociálnou fóbiou a depresiami. Pri tejto chorobe je najdôležitejšie pochopiť ju, byť psychicky silným, preto je veľmi dôležitá podpora rodiny a okolia, nakoľko každý náznak stresu či depresie spôsobuje relaps. Relaps spôsobuje aj nespočetné množstvo iných vplyvov a nemalým dielom do choroby zasahuje aj naša strava. Pacient s touto diagnózou, ako aj ja osobne, je často osoba s ťažký zdravotným postihnutím, musí sa so zmenou životného štýlu vysporiadať a žiť najlepšie ako vie. Napriek chorobe sa netreba prestať usmievať, milovať život a vnímať ho úplne z iných, možno nových perspektív. Tento projekt a chuť pomôcť ma ženie vpred a pomáha mi v boji s touto chorobou.

GASTROWEB: Čo je poslaním projektu, na ktorom pracujete?

Martin Queue:  Pri tejto diagnóze je veľmi dôležitá strava, takže som sa v mojom projekte zameral na recepty, ktoré sú pacientom šité doslova na mieru. V spolupráci s kuchármi vytvárame recepty, ktoré si pacienti budú môcť pripraviť doma, budú nutrične výživné a nebudú obsahovať žiadne ingrediencie, ktoré zhoršujú priebeh ochorenia a vytvárajú relaps. Všetky recepty degustujem a sám následne zhodnocujem či je daný recept vhodný, alebo nie. Takto vzniká zbierka receptov, ktorá pacientom veľmi pomôže. Recepty budú vznikať aj po vydaní knihy a budú publikované na internetovom blogu, na ktorom taktiež intenzívne pracujem.

GASTROWEB: Kto sa už do vášho projektu zapojil?

Martin Queue:  V prvom rade som publikoval na sociálnej sieti prosbu „Hľadá sa chef so srdcom“.Spolupracovníkov, s ktorými už na projekte spolupracujem, som žiadnym spôsobom nekontaktoval, ticho som očakával, či sa niekto do projektu sám zapojí. Chcel som takto dospieť k ľuďom, ktorí chcú pomôcť úprimne od srdca. Aktuálne takto spolupracujem so 17 kuchármi z celého Slovenska a zahraničia. V mojom zozname nájdeme prestížnych kuchárov ako napríklad Daniela Širotu, ktorý varil v kuchyni Jamie Olivera, kuchára celebrít Petra Vargu, pána kuchára Vojta Artza či kuchárov z produkčného tímu Master Chef Slovensko Jána Dudu a Karola Sklenára. Taktiež známe osobnosti z televíznej obrazovky Daniela Hrivňáka a Tomáša Bakaia. V neposlednom rade s kuchármi, ktorí si nájdu čas a prispejú svojimi receptami v budúcnosti. Do projektu je zapojený aj môj produkčný tím zložený z asistenta Pavla Puhallu a backstage fotografa Pavla Papáča, ktorí mi pomáhajú na cestách a pri foteniach receptov. Odborným garantom projektu je pani primárka Bratislavského IBD centra MUDr. Barbora Kadlečková, ktorá je moja osobná lekárka a pomáha mi aj s celým tímom IBD centra Assiduo v boji s touto chorobou. Všetkým zainteresovaným sa chcem touto cestou úprimne poďakovať.

GASTROWEB: Ako váš projekt vnímajú pacienti a vaše okolie?

Martin Queue:  Moju snahu pomôcť som publikoval v uzavretej skupine Ulcerózna kolitída a Crohnova choroba a bol som veľmi milo prekvapený reakciou samotných pacientov. Veľmi ma v tom podporujú a osobne mi ďakujú, že napriek tejto chorobe nachádzam silu a odhodlanie a chcem im pomôcť. V projekte ma veľmi podporuje aj moja rodina, snúbenica a moji priatelia čím mi dodávajú chuť a odhodlanie pokračovať a dokončiť úspešne to, na čom mi nesmierne záleží.

Zdroj/Foto: Queue

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30