Kuchári SK: Ako hodnotia rok 2016
Sobota, 7.1. 2017, 23:51V spolupráci s facebookovou stránkou Kuchári SK sme oslovili viacerých kuchárov, ktorí sa podelili o svoje hodnotenie uplynulého roka: čo im priniesol, čo sa im podarilo alebo inšpirovalo.
Michal Kordoš, Foodman – Fine Food & Fun
„Rok 2016 bol pre mňa z kariérneho hľadiska veľmi nabitý a inšpiratívny. V rámci môjho cateringového projektu Foodman som mal možnosť variť pre rôzne typy ľudí, v rôznych prostrediach a mohol tým stimulovať kreatívnu časť mojich aktivít. Čerešničkou na torte bola účasť na celosvetovo uznávanej gastronomickej konferencii Madrid Fusión, na ktorú sa o pár týždňov opätovne chystám. Len tam má totiž človek možnosť čerpať múdrosť od takých osobností , akými sú bratia Rocovci či Massimo Bottura.“
Marián Pestuch, šéfkuchár Hotela Mousson****, Michalovce
„Rok 2016 bol pre mňa osobne veľkým prínosom a veľkým dobrodružstvom. Rozbiehal som dva nové projekty. Od konca roku2015 do mája som rozbiehal jednu reštauráciu v Poprade a v máji som otvoril vlastné Bistro Pestucci v Michalovciach, popri tom vediem kuchyňu v hoteli Mousson **** už 6 rokov. Všetky tri podniky sú koncepčne celkom odlišné, tak bola sranda. Tohto roku ma veľmi obohatila skúsenosť pri spolupráci s Tomášom Sikom a Martinom Korbeličom pri akcii Večer s Beaujolais v Moussone, kde sme pripravovali 5-chodovú večeru. Jedno negatívum, čo mám, je to, že slovenské kuchárstvo vymiera. Kuchárov niet, a myslím si, že to bude čoraz horšie a horšie, a nás kuchárov menej a menej.“
Tomáš Šomody, Junior Sous Chef Hotel Sheraton Bratislava
„Rok 2016 by som charakterizoval s profesijného hľadiska ako veľmi rýchly. Napriek tomu sa mi podarilo nazbierať ďalšie užitočné skúsenosti v hoteli Sheraton a aplikovať ich aj v našej reštaurácií Brasserie Anjou. Inšpirácie som hľadal napríklad na európskej kvalifikácií Bocuse d´Or od súťažiacich kuchárov, ale aj v starých slovenských kuchárkach. Najviac ma ovplyvnila svojská kuchyňa Ákosa Sárköziho z michelinovej reštaurácie v Budapešti, kde sa varia prevažne maďarské jedlá v modernom šate so surovinami, ktoré sú aj nám Slovákom veľmi blízke. Negatívom minulého roku je, že sa naša gastronómia málo pohla vpred, aj z dôvodu, že hostia nie sú náročnejší a absentuje aktívna pomoc štátu pre rozvoj cestovného ruchu ako celku.“
Jakub Šouc, šéfkuchár Hotela Dubná Skala****
„Náš hotel oslávil svoje 10. výročie a do ďalších rokov mu prajem veľa spokojných hostí. Po jedenástich rokoch práce v gastronómii to bol vôbec môj prvý rok pôsobenia v hotelovej reštaurácii ako takej, čiže obrovská skúsenosť. Bohužiaľ, táto skúsenosť nenaplnila moje očakávania, a preto bude pre mňa rok 2017 opäť o hľadaní nových výziev.“
Tomáš Tejbus, šéfkuchár Grand Hotel Kempinski High Tatras
„Rok 2016 bol pre mňa ako šéfkuchára najmä o rozširovaní obzorov. Ako sa hovorí, kuchár by mal veľa cestovať a ochutnávať, a tak aj napriek veľkému pracovnému vyťaženiu bolo pre mňa prioritou nájsť si priestor cestovať a ochutnávať. Či už súkromne v zahraničí, alebo vďaka účinkovaniu v relácii Slovensko chutí takmer po celom Slovensku, kde som mal možnosť načerpať inšpiráciu priamo z našich slovenských koreňov. Zároveň sa veľmi teším obľube našej Grand restaurant u našich hotelových hostí v roku 2016, kde sme potvrdili medziročný stúpajúci trend návštevnosti. Mojím plánom do roku 2017 je nájsť si viac času na súkromný život a záľuby, a tak sa stať ešte produktívnejším šéfkuchárom. Ostatným kolegom prajem všetko dobré, veľa spokojných hostí a pevné nervy pri hľadaní personálu.“
Zdroj: redakcia
Ilustračné foto: freeimages.com