Späť

Kuchári SK: Ako hodnotia rok 2016

Sobota, 7.1. 2017, 23:51

V spolupráci s facebookovou stránkou Kuchári SK sme oslovili viacerých kuchárov, ktorí sa podelili o svoje hodnotenie uplynulého roka: čo im priniesol, čo sa im podarilo alebo inšpirovalo.

Michal Kordoš, Foodman – Fine Food & Fun

„Rok 2016 bol pre mňa z kariérneho hľadiska veľmi nabitý a inšpiratívny. V rámci môjho cateringového projektu Foodman som mal  možnosť variť pre rôzne typy ľudí, v rôznych prostrediach a mohol tým stimulovať kreatívnu časť mojich aktivít. Čerešničkou na torte bola účasť na celosvetovo uznávanej gastronomickej konferencii Madrid Fusión, na ktorú sa o pár týždňov opätovne chystám. Len tam má totiž človek možnosť čerpať múdrosť od takých osobností , akými sú bratia Rocovci či Massimo Bottura.“

Marián Pestuch, šéfkuchár Hotela Mousson****, Michalovce

„Rok 2016 bol pre mňa osobne veľkým prínosom a veľkým dobrodružstvom. Rozbiehal som dva nové projekty. Od konca roku2015 do mája som rozbiehal jednu reštauráciu v Poprade a v máji som otvoril vlastné Bistro Pestucci v Michalovciach, popri tom vediem kuchyňu v hoteli Mousson **** už 6 rokov. Všetky tri podniky sú koncepčne celkom odlišné, tak bola sranda. Tohto roku ma veľmi obohatila skúsenosť pri spolupráci s Tomášom Sikom a Martinom Korbeličom pri akcii Večer s Beaujolais v Moussone, kde sme pripravovali 5-chodovú večeru. Jedno negatívum, čo mám, je to, že slovenské kuchárstvo vymiera. Kuchárov niet, a myslím si, že to bude čoraz horšie a horšie, a nás kuchárov menej a menej.“

Tomáš Šomody, Junior Sous Chef Hotel Sheraton Bratislava

„Rok 2016  by  som charakterizoval s profesijného hľadiska ako veľmi rýchly. Napriek tomu sa mi podarilo nazbierať ďalšie užitočné skúsenosti v hoteli Sheraton a aplikovať ich aj v našej reštaurácií Brasserie Anjou. Inšpirácie som hľadal napríklad na európskej kvalifikácií Bocuse d´Or od súťažiacich kuchárov, ale aj v starých slovenských kuchárkach. Najviac ma ovplyvnila svojská kuchyňa Ákosa Sárköziho z michelinovej reštaurácie v Budapešti, kde sa varia prevažne maďarské jedlá v modernom šate so surovinami, ktoré sú aj nám Slovákom veľmi blízke. Negatívom minulého roku je, že sa naša gastronómia málo pohla vpred, aj z dôvodu, že hostia nie sú náročnejší a absentuje aktívna pomoc štátu pre rozvoj cestovného ruchu ako celku.“

Jakub Šouc, šéfkuchár Hotela Dubná Skala****

„Náš hotel oslávil svoje 10. výročie a do ďalších rokov mu prajem veľa spokojných hostí. Po jedenástich rokoch práce v gastronómii to bol vôbec môj prvý rok pôsobenia v hotelovej reštaurácii ako takej, čiže obrovská skúsenosť. Bohužiaľ, táto skúsenosť nenaplnila moje očakávania, a preto bude pre mňa rok 2017 opäť o hľadaní nových výziev.“

Tomáš Tejbus, šéfkuchár Grand Hotel Kempinski High Tatras

„Rok 2016 bol pre mňa ako šéfkuchára najmä o rozširovaní obzorov. Ako sa hovorí, kuchár by mal veľa cestovať a ochutnávať, a tak aj napriek veľkému pracovnému vyťaženiu bolo pre mňa prioritou nájsť si priestor cestovať a ochutnávať. Či už súkromne v zahraničí, alebo vďaka účinkovaniu v relácii Slovensko chutí takmer po celom Slovensku, kde som mal možnosť načerpať inšpiráciu priamo z našich slovenských koreňov. Zároveň sa veľmi teším obľube našej Grand restaurant u našich hotelových hostí v roku 2016, kde sme potvrdili medziročný stúpajúci trend návštevnosti. Mojím plánom do roku 2017 je nájsť si viac času na súkromný život a záľuby, a tak sa stať ešte produktívnejším šéfkuchárom. Ostatným kolegom prajem všetko dobré, veľa spokojných hostí a pevné nervy pri hľadaní personálu.“

 

Zdroj: redakcia

Ilustračné foto: freeimages.com

gastro, gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930