Späť

Enrico Bartolini je s ôsmimi michelinmi rekordérom talianského bedekra

Piatok, 8.11. 2019, 23:19

Multimichelin chef, ktorý sa kedysi túžil stať obuvníkom po vzore svojho otca, má v súčasnosti na konte neuveriteľný počet michelinských hviezd. Velikán talianskej gastronómie Enrico Bartolini z Milána bol len deň pred príchodom na Slovensko opätovne ocenený ďalšími dvoma hviezdami, a tak má v súčasnosti na konte až osem michelinských hviezd, a to vďaka svojim piatim reštauráciám. Kde tkvie tajomstvo jeho životného úspechu?

Len pred pár dňami prebehlo udeľovanie hviezd od gastronomického sprievodcu Michelin v Toskánsku. Medzi oceňovanými, samozrejme, nechýbal ani Enrico Bartolini, na ktorého kuchársky rondón pribudli k šiestim michelinovským hviezdam aj ďalšie dve. „Cítim sa, ako keby som vyhral Olympijské zlato“, hovorí Enrico. „Takýto úspech sa nedá naplánovať. Môžete sa o neho usilovať, ale nikdy nie očakávať. Podobne ako pri vrcholovom športe musíte denne trénovať, obetovať sa, bez toho, aby ste nestratili cieľ a rešpektovali veľmi špecifickú filozofiu a etický aspekt. Som rád, že môžem zdieľať tento úžasný moment s Remom a Mariom Capitaneom, Sebastienom Ferrarom z Milána a Donatom Ascanim z Benátok. Preukázali obrovské odhodlanie a vytrvalosť. Ďakujem Michelinovi a celému nášmu tímu za ich vášeň a každodennú prácu, ku ktorej pristupujú s veľkorysosťou. Ďalej ďakujem našim hosťom, ktorí nás neustále stimulujú a pomáhajú nám rásť a zlepšovať sa,“ dodáva.

Talianska kuchyňa je vo svete už dlhodobo obľúbená, ale v posledných rokoch ju kuchári v Toskánsku rozširujú na úroveň kulinárskej dokonalosti. Aj preto v dnešný deň nastáva výnimočný moment pre celé Slovensko v zmysle hosťovania šéfkuchára takéhoto formátu v Hoteli Lomnica v Tatranskej Lomnici, kde so svojím tímom predstaví celú manufaktúru gastronomického umenia. Enrico bude rozhodne inšpiráciou nielen pre celý tím Reštaurácie Sissi, ktorá je súčasťou Hotela Lomnica, ale aj celkovo pre ľudí na Slovensku, ktorí prídu ochutnať jeho pamätné menu s názvom „Back to the roots“ alebo „Návrat ku koreňom“. Hotel Lomnica sa tak stane centrom gastronomického vesmíru, keďže Slovensko na michelinskej gastro mape doposiaľ stále absentuje.

Životná cesta majstra gastronómie

Enrico Bartolini sa narodil v roku 1979 v Castelmartini v Toskánsku a študoval na hotelovej akadémii F. Martiniho v Montecatini Terme. Jeho rodina nepôsobila v oblasti gastronómie, ale Enricova fascinácia jedlom a vyberaným stolovaním ho podnietili khľadaniu príležitostí na zdokonalenie svojho remesla v kuchyniach veľkých majstrov v Paríži a Londýne. Vzdelávanie ukončil pod vedením Massimiliana Alajma v Taliansku.

V roku 2005 prevzal vedenie reštaurácie „Le Robinie“ v Oltrepò Pavese, čím upútal pozornosť popredných kritikov reštaurácií, ktorí ho ohodnotili ako jedného z najsľubnejších a najtalentovanejších mladých kuchárov v Taliansku. Práve v Le Robinie získal v roku 2008 vo veku iba 29 rokov svoju prvú michelinskú hviezdu.

Ako šéfkuchár sa chcel ďalej rozvíjať a zdokonaľovať, a preto sa v roku 2010 vybral na nové dobrodružstvo. Odišiel z Oltrepò Pavese, aby prevzal „Restaurant Devero“ a „Dodici24 Quick Restaurant“ v hoteli rovnakého názvu v Cavenago Brianza neďaleko Milána. Už po dvoch rokoch pôsobenia si tam vybojoval svoju druhú michelinskú hviezdu a na zoznam úspechov pridal L'Espresso's Tre Cappelli a Gambero Rosso's Tre Forchette. Toto ocenenie mu prinieslo narastajúci úspech a široké uznanie v reštauračnom priemysle.

Túžba vyjadriť sa prostredníctvom nových podnikateľských a gastronomických výziev ho nakoniec priviedla do Milána, mesta dizajnu, módy a vďaka EXPO 2015 aj mesta jedla – čo sú tri oblasti dokonalosti, ktoré symbolizujú Taliansko na celom svete.

Fenomenálny šéfkuchár, ktorému udelili naraz až štyri hviezdy

V apríli 2016 na treťom poschodí budovy Múzea kultúr (MUDEC) otvoril „Ristorante Enrico Bartolini“ a taktiež dohliadal na chod baru a bistra. V rovnakom čase si Enrico otvoril reštauráciu „Casual“ v Bergame (Città Alta) a postavil sa na čelo kuchýň L'Andany, exkluzívneho rezortu v Castiglione della Pescaia situovanom v samom srdci Maremmy. Chopil sa vedenia reštaurácií „La Villa“ a „Trattoria Toscana“, ktorú premenoval na „La Trattoria Enrico Bartolini“. V septembri toho istého roku sa Enrico odvážil vstúpiť do vôd benátskej vyberanej gastronómie a v Palazzo Venart otvoril reštauráciu „GLAM“. Luxusný

hotel, ktorý vlastní talianska hotelová skupina LDC, sa nachádza v blízkosti kanála Canal Grande v mestskej časti Santa Croce.

Hviezda menom Enrico Bartolini stúpala. O niečo viac ako šesť mesiacov si podmanil taliansku gastronomickú špičku, keď mu na konci roka 2016 slávny „červený sprievodca“ –

„Rossa“ – udelil štyri hviezdy: dve v Miláne, jednu v Bergame a jednu v Castiglione della Pescaia. Je jediným šéfkuchárom v histórii Michelinského sprievodcu, ktorý naraz získal štyri hviezdy. V roku 2017 prišla piata hviezda, ktorú si vyslúžila benátska reštaurácia „GLAM“.

 V marci 2018 si Enrico vyhliadol oblasť Cioccaro di Penango (v provincii Asti) na umiestnenie „Locanda del Sant'Uffizio“, vyberanej reštaurácie v Relais Sant'Uffizio (hotel vlastní spomínaná talianska skupina LDC). Reštaurácia v Michelinskom sprievodcovi získala v roku 2019 jednu hviezdu. Len dva dni pred príchodom na Slovensko získal Enrico ďalšie dve michelinské hviezdy, a to v dvoch reštauráciách: v reštaurácii Mudec v Miláne a v reštaurácii GLAM v Benátkach. Enrico Bartolini má tak na konte osem hviezd v piatich reštauráciách a v súčasnosti je talianskym šéfkuchárom s najväčším počtom michelinských hviezd.

Enrico Bartolini bol ambasádorom značky na EXPO 2015, je členom Jeunes Restaurateurs d'Europe (JRE)® a siete Le Soste®, od roku 2013 je ambasádorom firmy Krug, so spoločnosťou Skelmore Hospitality spolupracuje na koncepte reštaurácie Roberto v Dubaji a Abú Zabí, a s Dining Concepts na reštaurácii Spiga v Hongkongu.

Čo je esenciou filozofie Enrica Bartoliniho?

Enrico Bartolini je veľmi hlboko, ale zároveň logicky zmýšľajúci človek, čo sa odráža v jeho kulinárskej filozofii. Je verný tradícii a tiež hlasu súčasnosti a prináša osobný štýl, ktorý spája inovácie, jednoduchosť i snahu o kvalitu a vyváženosť. Kreativita, ktorá definuje jeho jedlá, nie je kreativita z povinnosti či snaha o samoúčelný štýl, ale pochádza z túžby prekvapiť a ohromiť jedinečnými, výraznými a rozpoznateľnými príchuťami. Starostlivé a zodpovedné používanie prísad sa snúbi s filozofiou jedla, ktorá opätovne skúma klasiku a interpretuje ju ľahkým moderným štýlom.

Práve v dôraze na detailoch sa vynára Bartoliniho eklektický duch. Pri príprave každého jedla je tento moderný umelec takmer posadnutý dosiahnutím estetickej dokonalosti. Túži hosťom poskytnúť skutočne nezabudnuteľný gastronomický zážitok pretvárajúci kombináciu chutí, farby a arómy do niečoho, na čo nikdy nezabudnú.

Zdroj/Foto: Hotel Lomnica

gastro, gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031