Tomáš Tejbus a Jozef Breza dali na tanier tatranskú prírodu
Štvrtok, 9.7. 2015, 11:31Bábovka pripravená podľa tradičného receptu z roku 1927 servírovaná s textúrou z tatranskej čiernej bazy a tiež flambované lievance s tajomne znejúcou ingredienciou, a to s príchuťou Vysokých Tatier. To sú tie najlákavejšie dezerty, ktoré si pripravili v rámci nového letného menu šéfkuchári Grand Hotela Kempinski vo Vysokých Tatrách - duo Tomáš Tejbus a Jozef Breza.
Nové menu je inšpirované nádhernou tatranskou prírodou a vďaka kulinárskemu umeniu dvojice Tejbus – Breza tak môžu hostia ochutnať, ako chutia naše veľhory.
„Každé naše menu zostavujeme s ohľadom na sezónnosť a regionálnu dostupnosť surovín. Našim hosťom sa snažíme tatranskú prírodu priblížiť, čo najviac a preto inšpiráciu hľadáme priamo v prírode – v lesoch a na lúkach,“ zhodujú sa šéfkuchári. Vďaka nim sa na stole reštaurácie Grand Restaurant stretnú hostia s dekoráciami a vizuálnymi doplnkami ako je drevo, kamene, čí lístie a mach.
„Naši dvaja šéfkuchári sú mladí a inovatívni. Kulinársky zážitok umocňujú rôznymi prírodnými dekoráciami. Samozrejme, tieto prvky využívame po dôkladnom očistení a dezinfikovaní,“ dopĺňa generálna manažérka Grand Hotela Kempinski High Tatras Kathrin Noll.
Zaujímavosťou nového menu je srnčie srdce pripravované metódou sous-vide podávané s mrazeným ihličím, úhor spojený v textúrach s brezovými lístkami a medzi predjedlami nechýba bio foie gras z hydinovej farmy pri Topoľnici. Hostia Grand Restaurant môžu ochutnať aj teľacinku z jediného bio bitúnka na Slovensku – v Turovej pri Zvolene.
Počas prázdninových piatkov budú šéfkuchári pripravovať 4-chodové degustačné menu, ktoré každý týždeň prekvapí niečím novým – samozrejme, tatranským. Kulinárske umenie Tomáša Tejbusa ocenila aj odborná porota v súťaži o najlepších slovenských šéfkuchárov. V rámci ocenení Gurmán Awards 2015 sa umiestnil tesne za prvou desiatkou.
Zdroj/Foto: Grand Hotela Kempinski High Tatras