Späť

Slovenské môže byť aj trendové

Sobota, 3.8. 2013, 00:55

Gašperov mlyn v Batizovciach pripravil pred oficiálnym otvorením ďakovnú večeru pre ľudí, ktorí sa pričinili o jeho vznik. Jeho šéfkuchár Michal Škorec ponúka inšpiráciu, ako možno z tradičných surovín pripraviť moderné slovenské menu.

Celé menu malo pozostávať zo slovenských surovín, keďže aj samotná reštaurácia sa má uberať týmto štýlom.

Prvé predjedlo

Pripravil som paštétu z čerstvých kačacích pečienok a kačacích pŕs ,do ktorých som pridal tymian a a jabĺčka. Kvôli chuti som taktiež použil trochu vína, ktoré sa aj podávalo pri servírovaní. Celkovú chuť som ešte vyvážil silnou hruškovou redukciu. K tomuto jedlu som vybral cuveé Rizling z vinárstva Repa Winery. Svojou sviežosťou a ľahkosťou perfektne zapasovalo k trochu ťažšiemu kačaciemu mäsku a čerstvému domácemu chlebíku

Polievka

Bola pripravená z čerstvých kuriatok a mladej cibuľky. Taktiež aj do tohto jedla som použil trochu rizlingu. Polievka bola krémová a jemná. K tomu sme ešte pripravili stratené vajíčko.

Druhé predjedlo

Podávala sa rolka z čerstvého pstruha s chrenovo-jabĺčkovou zmrzlinou, ktorá nám poslúžila ako omáčka. K čerstvej rybke som zvolil šalátik z mladých lístkov červenej repy, ochutený pomarančovým dressingom. K tomu sme napasovali víno Radošinský Klevner, ktorý svojou korenistou chuťou výborne dopĺňal toto jedlo.

Prvé hlavné jedlo

Servírovali sme kačacie prsia na rebarborovom ragú, ktoré sme zaúdili priamo pred hosťom. Pod pohárom si našli krehké kačacie mäsko a prijemne ich prekvapil jemný dym z bukového dreva. K sviežej rebarbore a trošku ťažšiemu mäsu sme podávali ľahšie ružové víno od malého vinára Chudého.

Druhé hlavné jedlo

Tvorila ho bravčová panenka, ktorá sa piekla pri nízkej teplote okolo 70 °C. Tým sme dosiahli peknú ružovú farbu. Ako príloha bola zvolená typická slovenská, aj keď trochu zabudnutá tarhoňa, pripravená na spôsob talianskeho rizota. K tomu sme ešte pridali mladú červenú repu, ku ktorej sa výborne hodilo slovenské červene vínko Dunaj od spoločnosti ELESKO.

Dezert

Šúľance som obalil do ľanových a slnečnicových semienok a namiesto makovej posýpky som zvolil trošku netradičnú makovú zmrzlinu. Omáčka bola pripravená z čerstvých čučoriedok z Liptova.  Pri dezerte sa nepodávalo víno, ale zvolil som stopercentnú hroznovú šťavu z Frankovky modrej.

Menu

● Paštéta z kačacej pečene na hruškovej redukcii s domácim chlebíkom a šalátikom z mikrobyliniek

● Krém z mladej cibuľky s kuriatkami a strateným vajíčkom

● Rolka z čerstvého pstruha na šalátiku z lístkov červenej repy a chrenovo-jabĺčkovou zmrzlinou

● Pred hosťom údené kačacie prsia podávané s rebarborovým ragú a zemiakovo-slaninkovým muffinom

● Pomaly pečená bravčová panenka na tarhoňovom rizote so slovenským zrejúcim syrom a pečenou červenou repou

● Domáce šúľance obaľované v ľanových a slnečnicových semienkach na čučoriedkovej omáčke s makovou zmrzlinou

 

Michal ŠkorecAutor: Michal Škorec

Foto: Gašperov mlyn

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031