Späť

La Vita: Kvalitné suroviny a jednoduchá príprava

Piatok, 9.1. 2015, 13:07

Bratislavská reštaurácia La Vita Ristorante láka od januára na nové menu, vychádzajúce zo zásad talianskej kuchyne. Z noviniek stoja za zmienku pečené kačacie prsia, ktorých chuť umocňujú karamelizované figy, alebo zaúdená mozzarella di bufala, ktorá sa zasa snúbi s lesnými hubami a pancettou.

Pre šéfkuchára a jeho tím je zmena jedálneho lístka výzvou priniesť hosťom nové chute a zážitky. „Voľbou surovín a jedál sa držíme hlavného princípu talianskej kuchyne, a síce kladenie najväčšieho dôrazu na kvalitné suroviny a jednoduchú prípravu. To znamená, že sa snažíme vyzdvihnúť chuť každej suroviny v jedle prostredníctvom či už vhodnej tepelnej úpravy alebo voľbou vhodnej doplnkovej suroviny,“ zdôrazňuje šéfkuchár reštaurácie Daniel Karas

Nové menu reštaurácie La Vita je teda špecifické hlavne výberom kvalitných a čerstvých surovín. Tentokrát sa rozhodli napríklad pre údenie mozzarelly di bufala, zaradili kačacie prsia, mäso z kraba kamčatského, čerstvé sardinky, pražmu zlatú, kvalitnú hovädziu nízku roštenku (sirloin steak), či supréme kuracie prsia s chrumkavou kožou. Z čerstvým byliniek si pripravujú domáce pesto, ktoré používajú na cestoviny. Koreniny používajú veľmi prosté, na vyzdvihnutie chuti.

Na ktoré jedlá z menu by ste obzvlášť poukázali?

Daniel Karas: Do nového menu sme zaradili napríklad pečené kačacie prsia, ktorých chuť je umocnená karamelizovanými figami a maslovými gnocchi, šťavnaté supréme kuracie prsia s omáčkou z lesných húb a parmezánovou polentou, tiež hovädziu nízku roštenku podávanú so zelenou špargľou a pečenými zemiakmi s harisou a jogurtom. Prvýkrát sme sa pustili do risotta, ide o poctivé krémové risotto bianco s kúskami kozieho syra a rukolou. Z cestovín ponúkame zemiakové gnocchi s domácim bazalkovým pestom, tiež pappardelle s pancettou a pórom, ktorých chuť sme zjemnili smotanou s kúskami syra gorgonzola, tiež tagliatelle arabiatta s krevetami, chilli a čiernymi olivami. Sme tiež pyšní na šalát s krabom kamčatským a lososom, ktorého si sami marinujeme. Za zmienku určite tiež stojí u nás vyúdená pravá mozzarella di bufala s lesnými hubami a pancettou na domácom chlebe. Pri rybách sme sa rozhodli pre pečené filety pražmy zlatej s tlačenými zemiakmi, chrumkavé čerstvé sardinky s cesnakovou majonézou, či grilovaného lososa s pikantným duseným dúhovým mangoldom so sezamovým olejom. Pripravujeme tiež tradičné talianske arancini, avšak po našom, a to s bazalkovým pestom, chilli a hľuzovkovým olejom.

O výslednej chuti jedlá často rozhodujú detaily. Z vašej ponuky je zaujímavé zaúdenie mozzarelly. Priblížte jej prípravu...

Daniel Karas: Keďže údená mozzarella di bufala sa nedá bežne zohnať, rozhodli sme sa pre jej údenie. Chuť údenej mozzarelly najskôr pripomína chuť oštiepku alebo parenice, avšak po chvíli sa rozvinie jej jemnosť a ľahkosť, pre ktorú je práve mozzarella vyhľadávaná. Údime ju na jemných hoblinách z bukového dreva. Cieľom je, aby syr dostal jemnú údenú príchuť, preto toto údenie zaberie skutočnej len pár minút a v strede syra ostáva jeho konzistencia, aj chuť nezmenená. Pri samotnom jedle je tento malý detail skutočne nezameniteľný, nedá sa opísať inak, ako že jeho konzumentovi urobí jednoducho radosť.

Rovnako lákavá je určite aj ponuka dezertov.Manažérka reštaurácie Michaela Vančová odporúča ako zimnú variantu calvados créme brule s jablkovým pyré, tiež ich tradičné domáce tiramisu ako aj výbornú čokoládovú penu s mascarpone a amaretto posýpkou. „Naša ústretová obsluha naším hosťom nielen rada poradí, ktoré jedlo si vybrať, ale odporučí aj vhodné nápoje ku konkrétnemu jedlu,“ uzatvára Michaela Vančová.


La Vita

Reštaurácia La Vita sa nachádza v Bratislave, v Ružinove. Našou hlavnou snahou bolo dokázať našim hosťom, že aj reštaurácia mimo centra mesta môže byť vyhľadávaná pre svoju výbornú a poctivú kuchyňu, a tiež osobitú atmosféru a veľmi sa tešíme, že sa nám k našej vízií darí približovať čoraz viac. V reštaurácií ponúkame aj pizzu, pečenú v peci na drevo, ktorá jej dodáva špecifickú príchuť a výborné domáce polievky. Varíme modernú taliansku kuchyňu, čiže čerpáme z princípov talianskej kuchyne, používame autentické suroviny, avšak do každého jedla pridáme okrem lásky, aj kus seba, čo je cítiť v každom súste.

Zdroj: PR, La Vita Ristorante                                                                  

Foto: Patrik Gubiš

 

La Vita Ristorante                                                                  

Borodáčova 4                                                                    

821 03 Bratislava                                                  

www.lavita.sk

Facebook/La Vita Ristorante

Foursquare/ la vita

Instargram/lavitaristorante

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30