Späť

Spoza baru: Zdieľanie - trend budúcnosti?

Pondelok, 4.8. 2014, 17:07

Je dôležité pri osobnom progrese barmana mať pri sebe správnych ľudí, kolegov, komunitu?

Kým som sa nevrátil z mojej barovej stáže v bare Shepheard v Kolíne Nad Rýnom, tak som veľmi nad touto témou nerozmýšľal. V tomto meste som bol svedkom, že barmani z konkurenčných podnikov naozaj držia spolu. Samozrejme, nemôžem nemeckú scénu porovnávať s tou našou, kde v jednom meste je toľko kvalitných barov, ako je dokopy na celom Slovensku. Uvedomil som si však jednu vec, ktorú „západný“ barový svet pochopil už dávnejšie. Bez vzájomného zdieľania svojej práce by sa nikto neposúval vpred.

Po návrate späť do Bratislavy som si uvedomil, že na Slovensku fungujeme zatiaľ iba na báze kamarátskych „hugov“, kde to začína, ale aj končí.

Z vlastnej skúsenosti viem, že najviac dokáže posúvať dopredu práve vymieňanie informácií a zdieľanie svojich skúsenosti. Počas môjho pôsobenia v Sky Bare sme s celým barovým tímom fungovali na tejto báze... a myslím, že to bolo prospešné pre všetkých. Mám pocit, že sme na Slovensku dosť uzavretí do seba, či už v rámci bežného profesijného rozhovoru alebo komunikácii na sociálnej sieti. Nič nebráni tomu, aby sme naše vedomosti a zručnosti posúvali ďalej medzi sebou. Nechali sa inšpirovať jeden od druhého. Je to ten najľahší spôsob sebarealizácie. Stačí otvoriť oči a myseľ. Na druhej strane aj inšpirácia musí mať svoju hranicu. Každý barman alebo barmanka musí poznať túto tenkú čiaru v rámci svojej kreativity .

Môžeme si hovoriť čo chceme, ale okrem toho, že naša práca je venovaná hosťom, je veľmi dôležité zdieľať a posúvať ďalej naše nápady, inovácie, nové ingrediencie do cocktailov práve medzi sebou. Prečo si nechávať naše barové radosti len pre seba? Keď som s niečím spokojný a viem, že práca dosahuje svoju kvalitu, je absolútne normálne sa o to podeliť.

Myslíte, že barmani ako Alex Kratena alebo Marián Beke si nechávajú všetko zo svojich znalostí a skúseností pre seba? Samozrejme, že určitá časť ich know-how zostáva ich osobná, ale práve zdieľanie ich poznatkov robí tento barový svet krajším a čarovnejším.

Som rád, že konečne nadišiel správny čas a je priestor na vytvorenie barovej komunity na Slovensku. V jednom staršom článku som pri otázke, ako vnímam barovú scénu na Slovensku odpovedal, že barová scéna na Slovensku neexistuje.

Je rok 2014 a ta scéna začína konečne ožívať. Ďakovať môžeme aj súťaži World Class, vďaka ktorej sa spoznalo medzi sebou 15 barmanov, a tým pádom aj 15 rozdielnych barov.

Som hrdý, že som súčasťou tímu, ktorý stojí za nápojom Bentianna a s ktorým čoskoro príde nejeden zaujímavý projekt, vytvorený priamo pre vás - jedinečné osobnosti pracujúce za barovými pultmi.

Svet za barom je nesmierne bohatý. Tento článok je úvodný zo série, ktorou vás bude v najbližších mesiacoch na Gastrowebe sprevádzať Róbert Šajtlava.

Autor: Róbert Šajtlava, Bentianna Brand Ambassador

Foto: Peter Spurny

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30