Späť

Prague Bar Show očami Lukáša Valla

Pondelok, 27.10. 2014, 23:43

Opäť som sa už od augusta tešil na ďalší ročník Prague Bar Show, ktorá sa konala 21. a 22. októbra 2014 v Prahe.

Hneď pri príchode na nádvorie ma zaujal veľký stánok Becherovky s názvom Zimná Chata u Tří Skřivanů, kde sa odohrávali prednášky v spojení s Becherovkou.

Hlavná časť Prague Bar Show sa konala v úžasných priestoroch Novomestskej radnice, kde sa už tradične stretávajú všetci vystavovatelia s barmanmi, manažérmi a ostatnými nadšencami. Tento rok sa predstavilo viac ako 163 značiek od 48 spoločností.

Podstatnú časť Prague Bar Show tvoria prednášky od popredných svetových aj domácich odborníkov z rôznych oblasti. Tento rok to bolo viac ako 20 hodín vzdelávania za dva dni.

Hneď prvý deň ma najviac zaujala prednáška od Václava Vojířa, ktorý rozprával o Champagne, ako ho spoznal a ako sa doň zamiloval. Rozprával aj o tom, ako v Bugsy's bare vytvorili Chronologie de champagne – projekt, v ktorom sa nachádzajú ročníkové šampanské od roku 1921.

Ďalšia prednáška bola o Mount Gay Rum (ktorý dal svetu rum), ktorú viedol ambasádor Miguel Smith. Rozprával o histórii rumu a následne prebehla degustácia rumov Mount Gay. Musím konštatovať, že táto prednáška bola veľmi energická a zábavná, tak ako samotný rum.

Druhý deň začal prednáškou, na ktorú som sa tešil už mesiac, a to Ichi-go, Ichi-e od Stanislava Vadrnu, ktorý nám opäť pripomenul, aký je dôležitý ľudský prístup v našej práci a aby sme na sebe neustále pracovali.

Nasledovala najkreatívnejšia prednáška O rozmanitosti Tatratea od Mariána Bekeho, ktorý nám predstavil cocktaily s Tatratea a ukázal ako on vytvára cocktail. Mariánove cocktaily sú umelecké diela a aj jeho práca ma vždy fascinovala. Tak isto sa mi páči to, ako uvažuje nad tvorbou cocktailu.

Posledná prednáška vo veľkej sále bola od Adama Hrapka & Mareka Vojčarčika, ktorí rozprávali o tom, aké to je začať ako barman v krajine s inou kultúrou a zvykmi.

Poslednú prednášku som absolvoval v malej sále od Jana Vlachynského, ktorý rozprával o tvorbe a dizajne najlepšieho českého cocktailového menu roku 2014, ktoré máju v brnianskom bare Super Panda Circus.

Po dvoch dňoch Prague Bar Show 2014, ktoré som si naplno užil a mal možnosť sa naučiť opäť niečo nové a zopakovať to, na čo som pozabudol, stretnúť sa s úžasnými ľuďmi, priateľmi a barmanmi sa teším na ročník 2015.

Autor: Lukáš Vallo

Foto: Prague Bar Show

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30