Prague Bar Show očami Lukáša Valla
Pondelok, 27.10. 2014, 23:43Opäť som sa už od augusta tešil na ďalší ročník Prague Bar Show, ktorá sa konala 21. a 22. októbra 2014 v Prahe.
Hneď pri príchode na nádvorie ma zaujal veľký stánok Becherovky s názvom Zimná Chata u Tří Skřivanů, kde sa odohrávali prednášky v spojení s Becherovkou.
Hlavná časť Prague Bar Show sa konala v úžasných priestoroch Novomestskej radnice, kde sa už tradične stretávajú všetci vystavovatelia s barmanmi, manažérmi a ostatnými nadšencami. Tento rok sa predstavilo viac ako 163 značiek od 48 spoločností.
Podstatnú časť Prague Bar Show tvoria prednášky od popredných svetových aj domácich odborníkov z rôznych oblasti. Tento rok to bolo viac ako 20 hodín vzdelávania za dva dni.
Hneď prvý deň ma najviac zaujala prednáška od Václava Vojířa, ktorý rozprával o Champagne, ako ho spoznal a ako sa doň zamiloval. Rozprával aj o tom, ako v Bugsy's bare vytvorili Chronologie de champagne – projekt, v ktorom sa nachádzajú ročníkové šampanské od roku 1921.
Ďalšia prednáška bola o Mount Gay Rum (ktorý dal svetu rum), ktorú viedol ambasádor Miguel Smith. Rozprával o histórii rumu a následne prebehla degustácia rumov Mount Gay. Musím konštatovať, že táto prednáška bola veľmi energická a zábavná, tak ako samotný rum.
Druhý deň začal prednáškou, na ktorú som sa tešil už mesiac, a to Ichi-go, Ichi-e od Stanislava Vadrnu, ktorý nám opäť pripomenul, aký je dôležitý ľudský prístup v našej práci a aby sme na sebe neustále pracovali.
Nasledovala najkreatívnejšia prednáška O rozmanitosti Tatratea od Mariána Bekeho, ktorý nám predstavil cocktaily s Tatratea a ukázal ako on vytvára cocktail. Mariánove cocktaily sú umelecké diela a aj jeho práca ma vždy fascinovala. Tak isto sa mi páči to, ako uvažuje nad tvorbou cocktailu.
Posledná prednáška vo veľkej sále bola od Adama Hrapka & Mareka Vojčarčika, ktorí rozprávali o tom, aké to je začať ako barman v krajine s inou kultúrou a zvykmi.
Poslednú prednášku som absolvoval v malej sále od Jana Vlachynského, ktorý rozprával o tvorbe a dizajne najlepšieho českého cocktailového menu roku 2014, ktoré máju v brnianskom bare Super Panda Circus.
Po dvoch dňoch Prague Bar Show 2014, ktoré som si naplno užil a mal možnosť sa naučiť opäť niečo nové a zopakovať to, na čo som pozabudol, stretnúť sa s úžasnými ľuďmi, priateľmi a barmanmi sa teším na ročník 2015.
Autor: Lukáš Vallo
Foto: Prague Bar Show