Späť

Peter Minarčic: Manhattan

Utorok, 16.9. 2014, 23:12

Indiáni, aj matka Winstona Churchilla. Hotelový bar, prohibícia, aj európski prisťahovalci. Tieto všetky faktory a, samozrejme, zvyčajný nános času a nejasných okolností, súvisia s týmto klasickým kokteilom.

Tak pekne poporiadku. V máji roku 1626 William Verhulst, druhý guvernér Nového Holandska a predstaviteľ  Západoindickej spoločnosti, uviedol vo svojej správe, že odkúpili od domorodých obyvateľov kmeňa Lenape ostrov Manhattan za 60 guldenov, v prepočte 24 dolárov. Dobrý obchod. Na znak priateľstva dostali novoosadníci wampum, ceremoniálny pás z korálikov a mušlí. Na oslavu podávali nápoj nasledujúceho zloženia: lyžička cukru, poriadna štipka zázvoru, pol na pol rum a voda. Pre dnešnú dobu celkom mixologická výzva... :)

Prenesme sa teraz do 70. rokov 19. storočia. V bare Manhattan club sa stretávajú, údajne, matka Winstona Churchilla (jej matka je hostiteľkou banketu na počesť kandidatúry Samuela J. Tildena na post prezidenta USA), Dr. Ian Marshall a ešte veľa ďalších pre naše potreby nepodstatných hostí. Ako prípitok spomínaný pán doktor navrhne a uvedie kokteil, pozostávajúci z dvoch dielov ražnej, jedného dielu sladkého vermútu a v tom čase neodmysliteľných bitters. Prítomnosť matky Winstona Churchilla je spochybniteľná, keďže podľa spoľahlivých historických zdrojov trávi všetok svoj čas vo Francúzsku, tehotná... Teda fikcia.

Pravdou ostáva, pred prohibíciou sa v tejto oblasti teší ražná veľkej popularite. Vďaka veľkému počtu nemeckých a škandinávskych prisťahovalcov, ktorí svoj „korn“ nechávali zrieť v sudoch, sa tento spirit veľmi často pil a, samozrejme, používal do kokteilov.

Prohibícia zapríčinila, že veľa výrobcov toto temné obdobie neprežilo. To spôsobilo, že na Slovensku sa za náhradu považuje kanadská whisky. S veľkým potešením sledujem, že výroba tohto jedinečného spiritu je na vzostupe, či už výrobcami bourbonu alebo znova otváraním skrachovaných destilériek.

S  tou kanadskou whisky je to tak, že to je ražná, ale nemusí byť. Kanadská ma totiž jednu zvláštnosť a tou je žitný slad. Ďalej kukuričný slad a tiež nesladovaný jačmeň. Vo výsledku dáva táto kombinácia (nesmiem zabudnúť - vydestilovaná kontinuálnou destiláciou) ľahšiu a ovocnejšiu whisky ako napr. škótska. A na záver ešte jedna dôležitá vec, ražná, teda rye whisky sa vyrába zo sladu, kde je minimálne 51% žita a zvykom je destilácia pot still.

Späť ku kokteilu. Desaťročie pred touto politickou seansou sa objavujú v okolí Manhattanu recepty s týmto názvom, ale opäť s rôznym zložením... Keďže vás, vážení čitatelia, nechcem nudiť, prejdeme k všeobecne uznávanej receptúre:

ManhattanManhattan

50 ml Rye whisky

25 ml červeného sladkého vermutu

3 streky Angostura bitteru

Postup: Vymiešať v mix glasse, precediť do kokteilového pohára na stopke. Čo sa týka dekorovania, pokiaľ siahnete po kokteilovej  čerešni, a ja vám to nebudem mať za zlé, radšej tie domáce, možno od babičky. U nás v bare Shepheard na túto príležitosť máme vlastné čerešne, marinované v samotnom kokteili. Určite nie tie modré z obchodných reťazcov J . Osobne pritom zastávam radšej zástrek pomarančovou kôrou. Ako vždy je však prianie hosťa rozhodujúce.

Manhattan je príjemné pitie na tieto čím ďalej tým dlhšie jesenné večery.

Autor/Foto: Peter Minarčic

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30