Peter Minarčic: Manhattan
Utorok, 16.9. 2014, 23:12Indiáni, aj matka Winstona Churchilla. Hotelový bar, prohibícia, aj európski prisťahovalci. Tieto všetky faktory a, samozrejme, zvyčajný nános času a nejasných okolností, súvisia s týmto klasickým kokteilom.
Tak pekne poporiadku. V máji roku 1626 William Verhulst, druhý guvernér Nového Holandska a predstaviteľ Západoindickej spoločnosti, uviedol vo svojej správe, že odkúpili od domorodých obyvateľov kmeňa Lenape ostrov Manhattan za 60 guldenov, v prepočte 24 dolárov. Dobrý obchod. Na znak priateľstva dostali novoosadníci wampum, ceremoniálny pás z korálikov a mušlí. Na oslavu podávali nápoj nasledujúceho zloženia: lyžička cukru, poriadna štipka zázvoru, pol na pol rum a voda. Pre dnešnú dobu celkom mixologická výzva... :)
Prenesme sa teraz do 70. rokov 19. storočia. V bare Manhattan club sa stretávajú, údajne, matka Winstona Churchilla (jej matka je hostiteľkou banketu na počesť kandidatúry Samuela J. Tildena na post prezidenta USA), Dr. Ian Marshall a ešte veľa ďalších pre naše potreby nepodstatných hostí. Ako prípitok spomínaný pán doktor navrhne a uvedie kokteil, pozostávajúci z dvoch dielov ražnej, jedného dielu sladkého vermútu a v tom čase neodmysliteľných bitters. Prítomnosť matky Winstona Churchilla je spochybniteľná, keďže podľa spoľahlivých historických zdrojov trávi všetok svoj čas vo Francúzsku, tehotná... Teda fikcia.
Pravdou ostáva, pred prohibíciou sa v tejto oblasti teší ražná veľkej popularite. Vďaka veľkému počtu nemeckých a škandinávskych prisťahovalcov, ktorí svoj „korn“ nechávali zrieť v sudoch, sa tento spirit veľmi často pil a, samozrejme, používal do kokteilov.
Prohibícia zapríčinila, že veľa výrobcov toto temné obdobie neprežilo. To spôsobilo, že na Slovensku sa za náhradu považuje kanadská whisky. S veľkým potešením sledujem, že výroba tohto jedinečného spiritu je na vzostupe, či už výrobcami bourbonu alebo znova otváraním skrachovaných destilériek.
S tou kanadskou whisky je to tak, že to je ražná, ale nemusí byť. Kanadská ma totiž jednu zvláštnosť a tou je žitný slad. Ďalej kukuričný slad a tiež nesladovaný jačmeň. Vo výsledku dáva táto kombinácia (nesmiem zabudnúť - vydestilovaná kontinuálnou destiláciou) ľahšiu a ovocnejšiu whisky ako napr. škótska. A na záver ešte jedna dôležitá vec, ražná, teda rye whisky sa vyrába zo sladu, kde je minimálne 51% žita a zvykom je destilácia pot still.
Späť ku kokteilu. Desaťročie pred touto politickou seansou sa objavujú v okolí Manhattanu recepty s týmto názvom, ale opäť s rôznym zložením... Keďže vás, vážení čitatelia, nechcem nudiť, prejdeme k všeobecne uznávanej receptúre:
Manhattan
50 ml Rye whisky
25 ml červeného sladkého vermutu
3 streky Angostura bitteru
Postup: Vymiešať v mix glasse, precediť do kokteilového pohára na stopke. Čo sa týka dekorovania, pokiaľ siahnete po kokteilovej čerešni, a ja vám to nebudem mať za zlé, radšej tie domáce, možno od babičky. U nás v bare Shepheard na túto príležitosť máme vlastné čerešne, marinované v samotnom kokteili. Určite nie tie modré z obchodných reťazcov J . Osobne pritom zastávam radšej zástrek pomarančovou kôrou. Ako vždy je však prianie hosťa rozhodujúce.
Manhattan je príjemné pitie na tieto čím ďalej tým dlhšie jesenné večery.
Autor/Foto: Peter Minarčic