Medusa Group: Pätnásť barmanov, päť kokteilov a jeden workshop
Pondelok, 9.2. 2015, 00:06Koncom minulého roka sa 15 barmanov z rôznych prevádzok Medusa Group zúčastnilo 2. ročníka špeciálneho workshopu Finlandia Finnishing School.
Priamo z Fínska boli na workshope prítomní Markku Raitinnen, Finlandia Global Brand Ambassador a Pekka Pellinen, Finlandia Global Mixologist. Executive Bar Manager pre Medusa Group Tomáš Holec sa rozhodol tento workshop ozvláštniť špeciálnou súťažou.
Celkovo 15 barmanov bolo rozdelených do 5 tímov po 3 členov tak, aby bol každý člen tímu z iného baru a iba jeden z nich sa špecializoval na kokteily. A prečo boli takto skombinovaní? Dôvod je veľmi jednoduchý - vzájomná inšpirácia. Barmanovi z Mercada podľa slov Tomáša Holca napadne iné využitie ingrediencie ako napríklad barmanovi z Le Clubu. Musíme konštatovať, že tento nápad skvelo zafungoval. Výsledkom bolo päť zaujímavých a moderných kokteilov.
Päť príbehov víťazných kokteilov
PEPPERS LAKE
absolútny víťaz súťaže
Víťazný tím:
Tomáš Kočiš (Le Club)
Stanislav Fabik (Medusa Restaurant & Club)
Matej Tarabčik (Centrálna Klubovňa)
Receptúra:
• 0,05 ml vodky Finlandia
• 0,04 ml Pepper fresh
• 2 kumkváty
• 3 plátky zázvoru
• 0,01 Brown lemon oil simple sirupu
Popis: Každý má iné požiadavky na kvalitu. Po príchode do baru alebo reštaurácie túžime po overenej klasike či nepoznanom tajomstve na tanieri alebo na dne pohára. Preto sa my barmani a kuchári navzájom inšpirujeme a prispôsobujeme naše ingrediencie a techniky v snahe uspokojiť požiadavky a zmysly hostí. Inšpiráciou pri tvorbe Peppers Lake bola snaha spojiť tradičné kulinárske a zároveň netradičné barmanské suroviny. Vznikol v prostredí kuchyne, ale vychutnávať si ho možno v úžasnej barovej atmosfére ako aperitív, digestív alebo len tak, pre radosť spolu s identickou „Peppers Salsou“. Pre potešenie chutí sme spojili osviežujúcu čerstvú šťavu z červených kapií, okorenenú štipľavým zázvorom, zladenú so sladkokyslým kumkvátom a arómou olejov citrónovej kôry v hnedom cukrovom sirupe. Základná báza je čistá, jemná fínska vodka, ktorá delikátne scelí a pozdvihne jednotlivé ingrediencie a zanechá úžasnú farbu, vôňu a chuť paprikového jazera v šálke.
HUNTSMEN DINNER
Tím:
Luboš Dičer (Rio Grande Restaurant, Night Bar & Café)
Matúš Chudý (Centrálna Klubovňa)
Richard Mach (Primi Polus)
Receptúra:
• 3 cl vodky Finlandia
• 2cl vodky Finlandia infusovanej borievkami a šípkami
• 2cl domáceho pivného sirupu
• 1 strek Lemon Bitter
Popis: Privítanie fínskych kolegov typickou slovenskou kombináciou borovičky a piva, ale neklasickým spôsobom. Fínska vodka Finlandia, vodka infuzovaná sušenou borievkou a šípkami a domáci pivný sirup. Na vôňu sme pridali Lemon Bitter. Všetko sme vložili do miešacej nádoby, (do čajníka) a premiešali so suchým ľadom, aby sa kokteil dokonale vychladil. Podávali sme ho, ako inak, v čajových šálkach, v zadymenej nádobe s vôňou borievok, živice a stromov. Vitajte, Fíni!
THE NORTH FAIRYTALE
Tím:
Tomáš Majdán (Primi Michalská)
Tomáš Trungel (Rio Grande Restaurant, Night Bar & Café)
Martin Chorvát (Barrock)
Receptúra:
Základ
• 5 cl vodky Finlandia Tangerine
• 1,5 cl obilného sirupu
• 2 cl čerstvej limetkovej šťavy
• 1/2 cl šťavy z exotického ovocia
• 1 barová lyžica granátového jablka
Pena
• 4 vaječné bielky
• 4 cl Galliano
• 8 cl mandarínkovej šťavy
• 2 cl limetkovej šťavy
• 1 vanilkový struk
Ozdoba
Galiano prášok a vanilka
Popis: Skúste si predstaviť fínsku zasneženú krajinku. Tú v kokteile má predstavovať pena. Teraz si predstavte fínske polnočné slnko, ktoré zastupuje tekutina. Kokteil ako celok vytvára krásny obraz Fínska s kontrastom snehu a slnka a zasneženú krajinku, na ktorú dopadajú lúče polnočného slnka. Pri tvorbe kokteilu sme sa snažili spojiť ochutenú vodku Finlandia tangerine so sezónnym (mandarínky) a exotickým (granátové jablko) ovocím. Základ drinku je kyslejší, s nádychom citrusových plodov a pena je sladšia, s dôrazom na vanilku. Obidve časti kokteilu spolu vytvárajú výslednú chuť. Taktiež sme spojili klasickú mixológiu s novými trendmi.
BUCKS HEART
Tím:
Jakub Rampáček (Rio Grande Restaurant, Night Bar & Café)
Korado Stojka (Kubu)
Matúš Slačka (Le Club)
Receptúra:
• 5 cl vodky Finlandia infúzovanej pomarančom
• 1 cl javorového sirupu
• 2 cl cviklovo-malinového pyré
• 1 strek čerstvej limetky
• 2 streky Peychaud bitters
Popis: Príbeh rozpráva cestu dvoch cudzincov zo Slovenska, ktorí sa stratili v ďalekej krajine menom Fínsko. Ich mená boli Pomaranč a Javor. Bola veľmi studená a strašidelná noc, zúrila ľadová búrka. Stratili sa a hľadali miesto, kde by sa mohli schovať. Nakoniec našli útočisko zvané Bar. V ňom bola krásna barmanka menom Červená Cvikla a naliala im skvelý a priezračný nápoj Vodka. Hneď ako nápoj ochutnali, zamilovali sa do barmanky. A hádajte, čo sa stalo... Na druhý deň sa všetci traja zobudili v tej istej posteli. Čo čert nechcel, o deväť mesiacov mali spoločné dieťa, ktoré pomenovali Sobie srdce.
GINGER & THYME
Tím:
Karol Stojka (Primi Michalská)
Dominik Kmec (Le Club)
Tomáš Schubert (Centrálna Klubovňa)
Receptúra:
Základ
• 3,5 cl vodky Finlandia grapefruit
• 1 cl Becherovky
• 2 cl sladkého sirupu
• 1,5 cl šťavy z čerstvého citróna
Pena
10 g zázvoru
4 cl tymianového sirupu
3 cl čerstvej citrónovej šťavy
1 vaječný bielok
Popis: Na počiatku drinku bol príbeh pochádzajúci z dvoch odlišných kútov sveta. Na jednom je veľká zima od doby ľadovej, na druhom veľké horúčavy. Spojili sme Finlandiu pochádzajúcu z krajiny, kde je stále tuhá zima a Becherovku, ktorá rozžiari každú osobu a je plná sviežosti. Pridali sme niečo kyslé, farbu a jemnú sladkosť a drink bol na svete. Ale to nie je všetko. Po ochutnaní kolegovia skonštatovali, že telo je síce sexy, ale stále to nie je bohyňa, ktorá by nás dostala na výslnie. Tak sme pouvažovali a vyskúšali pridať vajíčka, tymianový cukor, citrón. Výsledok bol „wau“, ale stále niečo chýbalo. Žena musí byť predsa pikantná, niekedy ostrá a silná. A prišiel na rad zázvor. Všetko sme vyšľahali a drink Ginger & Thyme bol na svete, pripravený bojovať.
Zdroj/Foto: Medusa Group