Bohemian Bar Session v Zázrivej
Streda, 14.12. 2016, 23:27Začiatkom novembra sme sa už po štvrtý krát stretli s barmanmi a barmaids (ako by sa správne mali ženy pracujúce za barom oslovovať) pod hlavičkou Bohemian Bar Session. Tentokrát sme boli na strednom Slovensku v dreveniciach Jánošíkov dvor v Zázrivej a užili si tak prírodnosť a prirodzenosť, ktoré vychádzajú zo samotnej podstaty Becherovky.
Bohemian Bar Session je druhá úroveň vzdelávaco-komunitného programu Bohemian Bar Club, ktorého „otcom“ je Becherovka global ambasádor Jiří „George“ Němec.
S 15 mladými, krásnymi a šikovnými barmanmi a barmaids sme strávili 24 hodín a zažili skutočnú bittersweet atmosféru prednášok, rozhovorov, drinkov a dobrej nálady. Program nebol len o Becherovke, ale k záveru dňa sme privítali hosťa – výrobcu fujár a naučili sa tak niečo o skutočnom slovenskom remesle, ktoré pretrvalo storočia až do dnes.
Na Session sme pozvali ľudí z barového biznisu, ktorí už s nami absolvovali základnú úroveň „Bar Class“ (ktorú v októbri úspešne odštartoval Marek POLO Polomský), alebo patria k tým, ktorí už o Becherovke vedia viac ako len, že je z Karlových Varov a má cez 200 rokov...
Každý, kto tam s nami bol, sa nielen niečo naučil od Georga Němca, Luboša Rácza a Mareka Polomského, ale aj predviedol svoje barmanské umenie. Každý mal totiž za úlohu vytvoriť drink na báze Becherovky a zasadiť ho na sezónne (jesenno-zimné) menu spolu s ďalšími troma „Becherovkovými“ drinkami. Každý drink sme ochutnali, porozprávali sa s jeho autorom, o tom čo robí, kde robí a čo má rád. Takto sme získali ako-taký komplexný obraz o každom a vedeli vybrať päticu šťastných, ktorí budú mať jedinečnú príležitosť nasať bohémsku atmosféru Becherovky ešte intenzívnejšie počas Bohemian Bar Spa v decembri Prahe a Karlových Varoch. A to je fakt „nářez“.
Luboš to zhodnotil takto: „Všetky drinky boli bez výnimky piteľné, všetky drinky nápadito servírované, všetky drinky s nejakou zaujímavou domácou surovinou. Sirupy zásadne domáce, infúzie, a sezónne chute... Čakal som menej, dostal som viac. Oveľa viac. Dostal som pocit, že sme za posledné dva-tri roky urobili kus roboty. Dovolím si povedať, a to vôbec nie preto, že sa chcem chváliť, alebo sa búchať do pŕs, že tu vidím aj kúsok svojej práce. V bare, v článkoch na blogu, na prednáškach, ktoré robíme v rámci rozbehnutých projektov z Pernod Ricard Slovakia. Lebo nie je to len o značkách. Je to v prvom rade o prístupe. K nim, k ostatným surovinám, ale hlavne o prístupe k baru samotnému.”
Mne to hovorí za všetko a som rád, že robíme tak pekné veci pre barmanskú komunitu. Veľmi sa teším na ďalšie pokračovanie, ktoré nás čaká v apríli/máji 2017.
Zdroj: Karol Domisch, Pernod Ricard Slovakia