Späť

World Class 2017: Víťazný vavrín získal Lukáš Vrábeľ

Sobota, 10.6. 2017, 23:38

Sedemmesačný maratón súťaže Diageo World Class Slovakia 2017 vyvrcholil veľkolepým finále a titul najlepšieho slovenského barmana si po posledných náročných disciplínach odniesol Lukáš Vrábeľ z Lobby Baru Košice. Lukáš bude už o necelé tri mesiace reprezentovať našu krajinu na svetovom finále súťaže v Mexiku.

Úchvatný priestor trnavskej Synagoga cafe sa po druhýkrát stal dejiskom finálového dňa slovenského kola prestížnej celosvetovej súťaže barmanov World Class Competition 2017. Do aktuálneho ročníka sa prihlásilo 23 barmanov z rôznych kútov Slovenska, ktorí absolvovali interaktívny  sedemmesačný program World Class Competition Slovakia 2017. Výnimočný vzdelávací projekt zahŕňal originálne workshopy za účasti svetových osobností z barového sveta, ďalšie lokálne workshopy a guest bartending sessions čí netradičný World Class Pop up priamo v podnikoch, ktoré boli do súťaže prihlásené. Do finále sa dostalo už len 12 súťažiacich, ktorí si zmerali svoje sily v celodennom záverečnom maratóne.

Porotcami finálového dňa boli uznávané osobnosti zo sveta mixológie -  Aristotelis Papadopoulos, svetový víťaz Diageo World Class 2009, David Rios,víťaz svetového finále súťaže v roku 2013 a Vítězslav Cirok, víťaz českého kola World Class Competition 2015 a jeden z TOP 6 najlepších barmanov na svetovom finále v Kapskom Meste.

Na úvod si barmani preverili svoje vedomosti vo World Class Teste a slepom tastingu cocktailov. Finálový deň pokračoval disciplínou Day&Night Challenge, počas ktorej pripravovali netradičné drinky inšpirované slnečným letným dňom a magickou dramatickou nocou. Ďalšou výzvou bola Future Challenge, ktorá poskytla barmanom príležitosť prejaviť svoju kreativitu, nazrieť do budúcnosti miešaných drinkov a predstaviť porote svoje vnímanie dynamického vývoja sveta bartendingu v podobe jedinečného koktailu. Porotcovia mali po týchto troch disciplínach náročnú úlohu vybrať piatich najlepších súťažiacich, ktorí si svoje sily následne zmerali v poslednej disciplíne večera. Against the Clock Challenge, alebo známejšiu pod menom Speed Challenge, znamenala svižnú a divácky atraktívnu prípravu minimálne šiestich rôznorodých drinkov počas šiestich minút. Každý jeden súťažiaci predviedol porotcom a hosťom večera veľkú dávku kreativity, skvelú techniku, ale hlavne svoju jedinečnú osobnosť počas prezentácie koktailov.

Lukáš Vrábeľ z Lobby Baru Košice nakoniec hviezdnu porotu presvedčil najviac a počas slovenského vyvrcholenia najprestížnejšej mixologickej súťaže na svete sa mu podarilo zo seba dostať to najlepšie. Predviedol prípravu 6 výnimočných koktailov: Ketel Tini na báze vodky Ketel One, Be Unique Be Fit na báze Zacapa 23 yo, Gentleman Roots a My Hospotality na báze Johnnie Walker Gold Label, Future Negroni na báze Tanqueray No. 10 a La Primavera na báze Don Julio Reposado. Lukáš ohúril nielen svojim príjemným vystupovaním, unikátnou chuťou a prezentáciou drinkov, ale aj kreativitou a dôvtipom počas ich servírovania. Prestížny titul tak opätovne putuje na východné Slovensko. Lukáš ako lokálny šampión bude Slovensko reprezentovať na svetovom finále World Class 2017 v Mexiku, ktoré sa bude konať od 19. do 25. augusta.

GASTROWEB: Čo pre vás znamená toto víťazstvo?

Lukáš Vrábeľ: Splnil sa mi obrovský míľnik, čo sa profesionálnej stránky týka. Ak nie najväčší. World Class bol pre mňa stále výzvou, snom, ktorý sa stal skutočnosťou. Spomínam si akoby to bolo dnes, ako som pre šiestimi rokmi čítal o globálnom finále a s úžasom si predstavoval ako sa tam môže niekto dostať. Sen sa stal skutočnosťou. V auguste sa toho zúčastním. Som nesmierne rád, že môžem byť súčasťou World Class rodiny.

Toto víťazstvo pre mňa znamená veľa. Nebola to len sedemmesačná príprava, ale snažil som sa tu využiť všetko, čo som nadobudol  počas deviatich rokov fungovania za barom. Som nesmierne rád, že som to dokázal. Avšak dôležité je ostať nohami na zemi a „neuletieť“.

GASTROWEB: V čom bola súťaž náročná?

Lukáš Vrábeľ: Najnáročnejšia bola pre mňa asi príprava. Tej som podriadil asi všetko. Od začiatku som robil všetky veci naplno. Bolo neskutočne náročné zvládať prácu, súkromie a prípravu. Dennodenné zbieranie informácii, skúšanie cocktailov, kreovanie vystupovania. Každú voľnú chvíľu som premýšľal, ako byť lepší a pracoval na svojej technike, komunikácii, znalostiach a prezentácii. Som preto veľmi rád, že to prinieslo ovocie.

Čo sa týka samotného večera, nedovolím si povedať, ktorá disciplína bola najľahšia, resp. najťažšia. Každá jedna bola náročná a svojím spôsobom jedinečná. Každá si vyžadovala osobitý druh odbornosti a prístupu. Kým prvá preverila teoretické vedomosti, ďalšia kreativitu a prispôsobivosť na mieste, nasledujúca nápad kreativitu a posledná rýchlosť a skúsenosť za barom. Mne osobne však najviac „sadli“ Future Challange, nakoľko mám rád výzvy a pri tejto disciplíne som sa mohol naplno realizovať. Budúcnosť predsa vidí každý inak. Takisto disciplína Against the Clock, nakoľko som vedel, že tu môžem využiť energiu s kvapkou zábavy  a prácu s publikom. 

GASTROWEB: Čo vám táto súťaž dala?

Lukáš Vrábeľ: Obrovskú skúsenosť a splnenie si veľkého cieľa. Myslím si, že je dôležité mať v živote ciele a snažiť sa posúvať. Verím, že aj vďaka tomuto sa posuniem po profesionálnej stránke. Najbližšie dni budú hektické. Momentálne som dosť zaneprázdnený vo svojej práci a k tomu príprava na globálne finále v Mexiku. Dám do toho všetko, aby som čo najlepšie reprezentoval svoju krajinu vo svete. Dovolenka ide tohto roku bokom, oddych takisto, priateľka si ma veľmi neužije Usmiaty,  avšak môžem si povedať, že rok 2017 bol pre mňa najúspešnejší vo svojej kariére.

 

„Štvrtý ročník súťaže World Class Slovakia nás presvedčil o tom, že na Slovensku mame množstvo talentov v oblasti bartendingu, ktoré sa chcú dostať do svetovej špičky a z roka na rok na sebe usilovne pracujú. Program pomáha nadaných barmanov nielen nájsť a motivovať ich, ale hlavne výrazne podporuje ich profesionálny rast, rozširuje vedomosti a skúsenosti. Už teraz sa teším na ďalší ročník, nové tváre a výzvy, ktoré súťažiacich budú čakať,“ uviedol Martin Dobiš, zástupca spoločnosti Italmarket Slovakia, ktorá súťaž na Slovensku organizuje.

Zdroj/Foto: Italmarket Slovakia

gastro, gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30