Späť

Svetovou šampiónkou v príprave kokteilov sa stala Jana Karkušová

Streda, 22.10. 2014, 13:35

Kapské Mesto v Juhoafrickej republike hostilo 63. kongres medzinárodnej barmanskej asociácie International Bartenders Association (IBA), na ktorom bol zvolený nový prezident IBA Ron Busman. Popri kongrese prebiehal i 40. ročník majstrovstiev sveta v príprave kokteilov World Cocktail Championship 2014, ktoré vyhrala Slovenska Jana Karkušová.

V Kapskom Meste sa stretlo takmer 100 barmanov z celého sveta, ktorí boli rozdelení do dvoch základných kategórií: classic (55 súťažiacich) a fleer (44 súťažiacich).

V klasike boli súťažiaci rozdelení do 5 skupín: Before Dinner, Sparkling Cocktail, Fancy Cocktail, Long drinkAfter Dinner Cocktail. Z každej skupiny, aj fleerovej, boli ocenení traja barmani a víťaz postupoval do super finále. Tu si merali sily už len šiesti barmani, a to z Poľska, Estónska, Kórey, Dánska, Španielska a Slovenska. Absolútnou víťazkou sa napokon stala Slovenska Jana Karkušová, ktorá pracuje v Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Martine ako vedúca strediska odbornej praxe.

GASTROweb: V čom spočívala vaša príprava na súťaž?

Jana Karkušová: Dôkladne som si naštudovala podmienky IBA. Získavala som cenné informácie a rady od kolegov barmanov, ktorí už mali skúsenosti so svetových súťaží. Taktiež som sa zaujímala o samotnú krajinu, jej jedinečnosti, aby som mohla využiť všetky možné inšpirácie aj v súvislosti s tvorbou drinku, s tvorbou dekorácie alebo jeho názvu. Veľa času som venovala príprave dekorácie, pretože jej zhotovenie je limitované časomierou. V neposlednom rade to bola aj technika miešania nápoja, precíznosť, elegancia prevedenia, čistota a rýchlosť prípravy drinku.

GASTROweb: Priblížte podmienky súťaže, aké bolo zadanie, povinné ingrediencie a pod.?

Jana Karkušová: Každý súťažiaci mal pridelenú jednu sponzorskú surovinu, v mojom prípade to bol Rum Havana Club. Nápoj mohol obsahovať maximálne 6 ingrediencií, vrátane strekov a kvapiek. Všetky suroviny sa vyberali len z portfólia dodaného organizátorom súťaže. Teda neboli povolené žiadne vlastné zhotovené sirupy, infúzované destiláty a pod. Nápoj musel byť zhotovený za 7 minút, a to v počte 5 porcií. Spôsob prípravy si súťažiaci volí sám, naopak, podávací pohár si vyberal z dvoch možných sponzorských pohárov určených na jednotlivé skupiny nápojov. Súťažilo sa po štyroch súťažiacich naraz. Dekorácie boli pripravované verejne pred zrakmi prítomných divákov a dohliadajúcich komisárov, ktorí merali čas (15 minút na 6 dekorácií).

GASTROweb: Ako na vás zapôsobilo samotné prostredie súťaže, jej organizácia?

Jana Karkušová: Súťaž prebiehala vo veľkom kongresovom centre v bezprostrednej blízkosti hotela, kde sme boli ubytovaní. Organizácia celej súťaže bola veľmi dobrá, atmosféru dotvárali aj sponzorské firmy, ktoré ponúkali svoje produkty prítomným hosťom aj súťažiacim. Počas celého kongresu prebiehali postupne prezentačné mítingy, kde sa barmani mohli dozvedieť novinky konkrétnej spoločnosti.

GASTROweb: Ako hodnotíte ostatných súťažiacich, čím vás zaujali, inšpirovali?

Jana Karkušová: Súťaž ma veľmi obohatila. Videla som množstvo barmanov... každý prezentoval svoj vlastný štýl práce, jedinečnosť, kreativitu, bojovnosť. Vzájomne sme sa inšpirovali pri vytváraní garnitúry na drinky. Objavovali sa kombinácie zeleniny, ovocia, kaviáru, bylín a množstvo ďalších zaujímavých ingrediencií.

GASTROweb: Z čoho ste vychádzali pri tvorbe vášho víťazného drinku?

Jana Karkušová: Môj nápoj nesie názov Geisha. Ten vznikol až následne, keď som zladila všetky ingrediencie, mala som predstavu ako nápoj zdekorujem. Je zhrnutím všetkého, čo som chcela vyjadriť prostredníctvom drinku. Jemne ružová farba, zložitá dekorácia kvetiny, doplnená čiernymi detailmi a exotické ovocie liči so zmyselnou vôňou použitých ingrediencií.

GASTROweb: Aké boli vaše pocity pri vyhlásení víťazov?

Jana Karkušová: Moja radosť s dobre odvedenej práce bola už pri víťazstve v rámci mojej skupiny Fancy. Bola som veľmi hrdá, že som dokázala uspieť v tak silnej konkurencii súperov. To, že som postúpila do šestky svetových barmanov som považovala za uzavretú kapitolu. Ale na svoj výkon v superfinále som sa zodpovedne pripravila a dala som do toho všetko. Keď vyhlasovali postupne ingrediencie, ktoré patrili víťazovi tohto finálového kola, ani mi nenapadlo, že by som to mohla byť ja. Pri vymenovaní druhej suroviny môj tím pod pódiom začal kričať a skákať radosťou a ja som neverila... búchalo mi srdce od vzrušenia. Prežila som neopakovateľné šťastie a dosiahla som vrchol svojho majstrovského umenia. Ďakujem všetkým svojim blízkym, vedeniu Slovenskej Barmanskej Asociácie a jeho členom za podporu, pomoc a dôveru. 

Autor: redakcia

Foto: archív J. Karkušovej

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30