Späť

Slovenská barmanka kraľuje írskej whiskey Jameson!

Štvrtok, 13.7. 2017, 22:47

Koncom júna obletela barmanský svet skvelá správa: svetové finále prestížnej súťaže Jameson Barrelmen's Homecoming vyhrala mladá slovenská barmanka Barbora Tapušíková, ktorá za profesionálnym barom pracuje iba rok.

Globálna barmanská súťaž sa koná každý rok priamo v Midleton Distillery v Írsku. Víťazi jednotlivých lokálnych kôl z 30 krajín celého sveta sa aj tento rok stretli priamo u Johna Jamesona doma, aby pre porotu počas troch minút namiešali svoj originálny Jameson cocktail. Hodnotila sa najmä chuť drinku, prezentácia a osobnosť barmana. 

Naše Slovensko reprezentovala Barbora Tapušíková, ktorá aktuálne pracuje v bratislavskom Urban House. Svoj originálny drink nazvala záhadne “14. november”. Prečo? Tento deň je totiž svetovým dňom zaváraných uhoriek, a práve voda z kyslých "pickles" bola jednou z ingrediencií, ktoré Barbora na prípravu drinku použila. Ďalej sa v jej pohári objavila samozrejme Jameson whiskey, pivovo-rozmarínový sirup, lipový čaj a zelerový bitter. Ako Barbora na túto nevšednú kombináciu prišla? Tvrdí, že má veľmi rada Jamesona a pivo, tak k nim pridala svoj obľúbený rozmarín a zelerový bitter, ktorý jej pripomína stonkový zeler, ktorý rada chrúme v práci. Lipu v podobe čaju pridala ako symbol - strom, ktorý je typický nielen pre Slovensko, ale aj Írsko.

„Bola sranda ho tvoriť. Bol to drink, ktorý som raz vyskúšala a vedela som, že je to ten správny! Doladila som pomery a súťažný drink bol na svete. Ako garnish som použila pickles cibuľky, ktoré k tomu výborne zapasovali. Je vtipné, že keď som môjmu kolegovi povedala, čo všetko tam dávam, sa zatváril a povedal, že to nebude dobré Smejúci sa Po ochutnaní však zmenil názor,“ dodáva Barbora.

Porota sa zišla v zložení Billy Leighton, Master Blender značky Jameson; skvelý barman svetového formátu, ambassador cocktailu a írskeho pitia Oisín Davis, a nechýbal ani minuloročný víťaz tejto súťaže Kazuhisa Arai z Japonska. Spolu ochutnali a vypočuli si príbeh ku každému jednému z 30 súťažných drinkov. Po krátkom čase vyhlásili sedem najlepších postupujúcich krajín. Stalo sa nimi Španielsko, Slovensko, Taliansko, USA, Brazília, Poľsko a  Japonsko. 

Nasledovalo superfinále pred očami všetkých zúčastnených. Mnohí súťažiaci mali k svojim drinkom nacvičené veľkolepé, priam kolosálne scény s pestrými rekvizitami a výraznou vizuálnou prezentáciou. Barbora sa pred porotcov postavila s Jamesonom, ingredienciami, shakerom, pohárom a jednou čiernou barovou servítkou, na ktorú naservírovala svoj drink 14. november. Ako garnish použila malé zavárané cibuľky. 

Porota sa na jej víťazstve zhodla jednohlasne a bez výhrad. 

Barbora Tapušíková sa tak stala šampiónkou svetovej súťaže Jameson Barrelmen’s Homecoming 2017 a domov si priniesla impozantné ocenenie v podobe modernej kovovej sošky znázorňujúcej historického barrelmana. Zároveň si z Írska priniesla rozmanité a bohaté zážitky zo zaujímavej návštevy destilérky v Midletone, kde sa finalisti naučili všetko o procese výroby írskej whiskey Jameson. Skvelé boli aj spoločné večere a party, a samozrejme originálna atmosféra samotnej súťaže, ktorú zažijete len v Jamesone. Všetky tieto momenty budú Barbore dlho slúžiť ako motivácia k ďalšej práci. 

"Je skvelé vidieť, že značka Jameson Irish Whiskey sa neberie príliš vážne. Nepotrebuje teatrálne prezentácie, vyladenú techniku so stirovacou lyžicou, alebo dokonale nažehlený golier na barmanskej košeli. Tiež nie je vôbec podstatné, či ti zopár kociek ľadu neskončí v šejkri, ale na barovej doske. Ťapka (to je Barborkina prezývka) prišla na finále v mikine so škrečkom. Desať minút pred finále sme vonku ešte hrali ping-pong a počúvali zvukovú skúšku kapely, ktorá sa pripravovala na večerný koncert, zatiaľ čo niektorí súťažiaci ladili svoje doslova predstavenie do absolútnej dokonalosti. Som si istý, že práve táto jej uvoľnená a pohodová nálada sa preniesla aj na porotu a do jej finálového drinku. Veď koniec-koncov, drink má prinášať potešenie a radosť, tak prečo to neprežívať už pri jeho príprave? A tvoj barman je tiež len človek, nie naškrobený ‘robot’," dodáva s úsmevom Viktor Miško, ambassador írskej whiskey Jameson na Slovensku, ktorý Barboru počas pobytu na súťaži v Írsku sprevádzal.

Barbora je síce za profesionálnym barom len dvanásť mesiacov, no intenzívne na sebe pracuje a ochotne naberá nové vedomosti. Začínala ako čašníčka a veľa sa naučila od brata Dominika (Sky Bar), ktorý bol jej prvým mentorom. Pred účasťou na Jameson Barrelmen’s Homecoming 2017 už skúšala šťastie na niekoľkých slovenských súťažiach.  Jej medzinárodné víťazstvo potešilo celú slovenskú barmanskú komunitu.

Usmiate, skromné, pracovité dievča je už teraz skvelou barmankou a od dnes aj zosobnením všetkého, čo značka Jameson predstavuje. A ako súťaž vnímala samotná Barbora?

GASTROWEB: Čím vás táto súťaž zaujala, že ste sa do nej zapojili?

Barbora Tapušíková: Tejto súťaže som sa chcela zúčastniť, pretože minulý rok som nestihla zaslať video, tak som si povedala, že to tento rok vyskúšam. A podarilo sa Usmiaty. Témou bolo použiť lokálne zložky, a aby drink vystihoval aj nás barmanov, a potom zaslať video, ktoré malo mať maximálne 3 minúty. Skoro podobné ako aj minulý rok. Predkolo však bolo úplne iné, ako po minulé roky. Vlastne ma hodnotili 4 porotcovia priamo za chodu prevádzky. Sadli si za bar a popri mojich objednávkach som musela odprezentovať môj drink 14th November. A neskôr sa rozhodlo.

GASTROWEB: Aký bol samotný priebeh finále a superfinále v Írsku?

Barbora Tapušíková: Bolo to niečo neopísateľné. Všetky tie dni sme mali naplánovaný program, v podstate nebol čas na oddych. V pondelok sme prileteli do Írska, kde nás z letiska zobral mini bus priamo do hotela, aj s ostatnými barmanmi. O pár hodín sme potom išli na večeru do Jameson destilérky v Midletone. Tam sa to vlastne všetko odohrávalo.

Ráno sme mali prehliadku destilérky, čo bolo celkom náročne po dlhej večeri :D Dozvedela som sa mnoho informácií. Videli sme veľké medené kotle, ako sa uskladňuje Jameson, výrobu sudov, celu destilérku, aká je veľká a niečo viac o samotnej výrobe Jamesona. Vonku bol postavený taký mini stan, vyzeralo to ako taký menší festival, rôzne hry, jedlo, hudba super ľudia okolo Usmiaty.

Okolo 16. hodiny sme sa začali pripravovať na súťaženie. Ja som bola 10. v poradí, takže som mala čas sa „pripravovať“' Smejúci sa. Moja príprava pritom bola taká, že som spolu s mojim ambasádorom Viktorom hrala pingpong vonku Smejúci sa. Vôbec som nebola nervózna, hlavne som bola taký malý „flegmoš“. Nie žeby mi to bolo jedno, ale brala som to ako dni strávené niekde, kde si to chcem užiť, a nie sa stresovať. Chcela som to už mať za sebou.

Po prezentácií môjho drinku som mala skvelý pocit. Porotcovia boli veľmi milí a usmiati. Okolo siedmej začali vyhlasovať finalisti do top 7. Stáli sme tam s Viktorom a pozorne pozerali, kto to bude. Vôbec nás nenapadlo, že tam budeme aj my. Vyhlásili nás ako druhých. Všetci sa pozerali, že kto-čo je Slovakia Smejúci sa. Bolo to vtipné. Zasiahol ma pocit, že som nevedela ako reagovať. Bola som nesmierne šťastná, ale už aj unavená. Zobrala som si bartools a išla sa chystať na ďalšie miešanie spoločne so 6 finalistami. Stage bol skoro väčší ako ja, bolo mi iba hlavu vidno. Oproti bola veľká brána, ktorá sa dvíhala ako garážové dvere, keď sme nachystaní stáli, vtom začala hrať hudba a otvárali sa dvere, ľudia kričali, výskali, búchali... Celkom ma mrzelo, že som to nevidela, lebo tu atmosféru som cítila až tam dozadu a chĺpky na rukách mi stáli Smejúci sa. Už ma celkom chytal stres postaviť sa pred také publikum. Ale bolo to super, ako nás vyhlasovali a presúvali sme sa na ten veľký stage, ako nám tlieskali všetci. Ľudia tam boli úžasní, priateľskí. Po domiešaní sa mi celkom uľavilo.

Ale ako vyhlásili moje meno, že som vyhrala, normálne som minútu musela rozmýšľať, že čo sa vlastne stalo. Zostala som vykoľajená a stále si to ani teraz nejako neuvedomujem. Bola to pre mňa prvá výhra. Fakt som ani nedúfala, že by sa to mohlo podariť. A veľmi sa tam teším na budúci rok už ako porotkyňa.

Na nasledujúci deň sme sa presunuli do Dublinu, kde sme mali už nachystaný program. Večer bola veľká večera, ktorá bola v takom prekrásnom veľkom kaštieli, alebo ako by som to nazvala. Po večeri sme sa presunuli na párty. Tie tam boli legendárne Usmiaty.

GASTROWEB: Ako ste vnímali konkurenciu z celého sveta?

Barbora Tapušíková: Konkurenciu som nijako nevnímala, pretože nikto ju tam nedával najavo. Všetci sme si tam boli rovní. A fakt sme si to tam prišli užiť. So všetkými som sa spriatelila a boli super. Mnohí sa tam už aj poznali. Taká jedna veľká rodina sme tam boli. Keď bolo niečo treba, tak sme si pomohli. Niečo neuveriteľné. Mám úžasné spomienky. Len nevýhoda bola, že sme tam boli iba dvaja. Ostatní boli väčšie skupinky. Stále si myslím, že to bolo veľké šťastie Usmiaty.

GASTROWEB: Čo vám táto súťaž celkovo dala, čím obohatila, inšpirovala v práci za barom?

Barbora Tapušíková: Dala mi toho veľa. Inšpirovala ma, naučila ma niečo nové, dala mi zážitky a spoznala som super barmanov a ľudí. Určite sa chcem zlepšovať za barom, pretože stále mám veľké medzery. Učiť sa novým veciam, skúšať a robiť hosťom deň krajším. A mať stále zo seba dobrý pocit, že niečo robím dobre.

Text: Lenka Jíleková, Viktor Miško

Foto: Pernod Ricard

gastro, gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031