
Na svetové finále The Bartenders Society postúpil Daniel Jach
Streda, 5.6. 2019, 22:54The Bartenders Society je svetová barmanská súťaž koktailov na báze agricole rhum značky Saint James. Zastrešuje ju spoločnosť La Martiniquaise, ktorá má značku vo svojom portfóliu. Spoločné národné finále Českej a Slovenskej republiky sa konalo v polovici apríla. Bratislavský bar Le Club privítal 20 barmanov z Českej a Slovenskej republiky, ktorých úlohou bolo pripraviť koktail z rumu Saint James inšpirovaného gastronómiou. Vidieť tak bolo možné koktaily inšpirované zmrzlinou, cheesecakeom a ďalšími obľúbenými dezertmi, ale aj drinky, ktorých základom bol rum infuzovaný opečenou slaninou či zeleným čajom.
Českú skupinu s prehľadom ovládol Daniel Jach z brnianskeho Shot baru so svojím koktailom Čízkejk, ktorého základom bol Saint James Blanc infuzovaný maslovými sušienkami a limetovou kôrou. Druhé miesto obsadil Martin Kůla z baru La Casa de la Havana Vieja (Praha) s koktailom James Rose vychádzajúceho z kreolskej kuchyne. Tretiu priečku obsadil Charlie Lorenzi, rovnako z baru La Casa de la Havana Vieja, a jeho koktail Rhum rules inšpirovaný lokálnym exotickým ovocím z Martiniku, odkiaľ pochádzajú aj rumy Saint James. Zástupcovia baru La Casa de la Havana Vieja si odniesli zároveň cenu za najlepšiu komunikáciu súťažných koktailov na sociálnych sieťach.
Medzi slovenskými barmanmi dominoval Richard Lepieš z Lobby baru v hoteli Kempinski High Tatras so svojím koktailom 7th Heaven, skombinovaného z rumu Saint James Blanc, Grand Marnier, Bentianny a malín. Kristián Kroták z Antique American Bar Bratislava obsadil s koktailom Flip & Shout druhé miesto, základom bol Saint James Blanc infuzovaný marlenkou. Tretie miesto obsadila Ivana Kurillová z baru Antique American s koktailom Quadelope, ktorého súčasťou bola okrem rumu Saint James Amber tiež kombucha. Cenu za najlepšiu komunikáciu na sociálnych sieťach si odniesol Lobby bar Kempinski High Tatras.
Richard Lepieš: „O súťaži Bartenders Society som sa dozvedel minulý rok. Keďže mám rumy rád a je to jedna z mála, ak nie momentálne jediná rumová barmanská súťaž na Slovensku, chcel som ísť do toho. Čo z tejto súťaže robí väčší „challenge“ je to, že začala zhruba mesiac pred finále v Bratislave, kedy sme boli hodnotení za propagáciu cocktailu na sociálnych sieťach a za predaj v baroch, v ktorých pracujeme. Tiež vyzdvihujem nápad spoločného Česko-Slovenského finále.
Zadanie súťaže bolo vytvoriť fancy cocktail na báze ktoréhokoľvek agricole rumu z rady St. James. Mal byť niečím inovatívny a celkovo išlo o prepojenie gastronómie s mixológiou. Vytvoril som afterdinner cocktail s názvom 7th Heaven, ktorého bázou bol St. James Blanc v spojení s lokálnym likérom Bentianna, malinovým pyré a ruby čokoládou, ktorá ma veľmi zaujala, nakoľko svoju ružovú farbu získava prirodzene bez akýchkoľvek farbív. Snažil som sa vymyslieť reprodukovateľný cocktail, ktorý si môže hocikto spraviť aj doma na záhrade. A takisto som chcel vyzdvihnúť dôležitosť prepojenia mixológie s gastronómiou, pričom som ukázal jednoduchú ukážku ako zaujímavo skombinovať viac variácií produktu v jednom drinku (čerstvé ovocie - pyré - espuma/čokoládové zrná - toping - prach). Porote drink chutil, páčila sa im moja prezentácia a stal som sa slovenským víťazom, čo si nesmierne vážim, a teda by som sa chcel ešte raz poďakovať porote, organizátorom, svojim kolegom a všetkým, ktorí prišli, nakoľko sme sa zas každý niečo nové naučili, posunuli sa vpred, zabavili sa a hlavne sme sa stretli ako slovenská, tak aj česká barmanská komunita.“
A kto sa zúčastní svetového finálei? Porotu v zložení William Ploquin-Maurell (zástupca spoločnosti La Martiniquese), Tony Velich (brand ambassador World Class) a Aleš Svojanovský (prezident Českej barmanskej asociácie) najviac oslovil koktail Čízkejk Daniela Jacha, ktorý tak bude už v máji reprezentovať česko-slovenskú barmanskú komunitu v Paríži.
Zdroj/Foto: RUDOLF JELÍNEK GROUP SE, a.s.