Späť

Lukáš Vrábeľ: K bartendingu som sa dostal náhodou

Štvrtok, 22.5. 2014, 12:43

Prvá profesionálna súťaž v živote a hneď víťazstvo v súťaži Absolut Invite 2014 - Lukáš Vrábeľ (25) si overil, že šťastie praje odvážnym. Mladý talent z prešovského baru Cuba Libre, ktorý sa barmanom vlastne nikdy neplánoval stať, nás tak bude už o niekoľko dní reprezentovať na svetovom finále v Stockholme.

Na barmanských súťažiach si vraj nováčikom. Gratulujeme k úspechu!

Lukáš Vrábeľ: Je to úžasné. Absolut Invite bola moja úplne prvá súťaž, takže toto som naozaj nečakal. Za barom pracujem niečo viac ako 3,5 roka, ale na súťaže som sa doteraz nejak neodhodlal. Prišla však ponuka a život je výzva, život je o objavovaní nových vecí, takže som to skúsil - a jednoducho to vyšlo.

Ako si sa vlastne dostal k bartendingu?

Lukáš Vrábeľ: Čírou náhodou. Jedného večera som sa neplánovane chytil práce, ktorú som ani nemal robiť a zapáčila sa mi natoľko, že sa stala mojím všetkým. Nielen prácou, ale aj životným štýlom, mojím živobytím, mojou vášňou, vecou, ktorou žijem. Zo skúseností si myslím, že málokto plánuje byť barmanom, respektíve oceniť hneď od začiatku krásu tohto remesla. Až človek, ktorý je za barom dlhšie a dlhšie, prichádza na to, aká je ta práca krásna a čo je za ňou skryté – chute, kreativita, ľudské príbehy. Myslím si, že barmani tú krásu odhaľujú postupne.

Kde teda nastal pre teba ten zlomový bod, keď si si povedal „Toto chcem robiť“?

Lukáš Vrábeľ: Nikdy som nad tým nerozmýšľal ako nad nejakým zlomovým momentom.  U niekoho to proste príde, u niekoho nie. Niekto sa postaví za bar a po nejakom čase spoza neho zas odíde. Mňa to postupne chytilo natoľko, že som si už odísť nevedel predstaviť. Jednoducho postavil som sa za bar a začalo to hrať. J

Akými drinkami si zabodoval na Absolut Invite?

Lukáš Vrábeľ: Inšpiráciou pre moje súťažné kokteily boli remeslá, ktoré boli aj témou podujatia. Pri kokteile Old House Elyxir som sa inšpiroval keramikou a spojil som v ňom klasické domáce ingrediencie ako je medovo-maslový mix, mandarinkovo-vanilkový cordial, trochu citrónovej šťavy. Hlavnú časť oboch drinkov tvorila luxusná vodka Absolut Elyx, ktorá bola aj inšpiráciou pre druhý kokteil Copperate. Ten bol akousi ódou na jedinečný remeselný proces jej výroby a destilácie, jej históriu, vyzdvihol vône a chuť obsiahnuté v tejto unikátnej vodke. Jej ochutnávaním som prišiel na dominantné chute kokteilu a aj servis a celkový koncept som prispôsobil do medeného štýlu, ktorý je charakteristický pre produkt.

Klišé otázka pre každého barmana - aký typ drinku preferuješ ty osobne?

Lukáš Vrábeľ: Veľa hosti na bare sa ma pýta, ktorý kokteil je môj obľúbený. Vždy im hovorím, že ja nemám obľúbený kokteil. Závisí to od nálady, doslova od počasia a od toho, ako sa vyspím... Podľa toho prispôsobím kokteil ľahší, či ťažší. Je ale pravda, že nikdy nepohrdnem dobrým Daiquiri alebo rumovým El Presidente. Keď prídem do baru, vypýtam si nápojový lístok a kým ho prečítam a rozhodnem sa, čo budem piť ďalej, viem, že týmito dvoma drinkami nič nepokazím.

Za niekoľko dní ťa čaká svetové finále v Štokholme. Máš pripravenú stratégiu?

Lukáš Vrábeľ: Víťaznú kombináciu rapídne meniť neplánujem. Pre súťažné kokteily som bol pevne rozhodnutý, verím v ne, chutia mi a zožali úspech aj u poroty národného kola. Samozrejme, zhodnotím všetko, čo som sa na súťaži naučil. Bola to pre mňa obrovská skúsenosť a je to aj záväzok, lebo idem reprezentovať slovenskú barmanskú obec. Určite je to ale aj obrovská motivácia pre moje ďalšie napredovanie, pôsobenie v domovskom bare a jedno veľké ďakujem celému tímu Absolut Invite.

Old House Elixir

Sklo: keramický pohár

Spôsob prípravy: priamo v skle

V štýlovej keramike od babičky sa 40ml hodvábnej vodky Absolut Elyx snúbi s troškou čerstvej citrónovej šťavy, 30ml domáceho mandarínkovo-vanilkového kordialu a 20ml vlastnoručne vyrobeného medovo-maslového mixu. Prípravu ozvláštnite zamiešaním všetkých ingrediencií old-schoolovou „habarkou“, dosypte ľad, ozdobte sušenou mandarínkou aj kúskom medového vosku a pripravte sa na zamatovo jemný zážitok.

Copperate

Sklo: Krištáľový cocktail glass

Spôsob prípravy: v miešacom pohári

V medenom štýle ladená pocta remeselnej šikovnosti destilérov švédskej vodky Absolut Elyx nie je nič pre začiatočníkov. O ohňostroj chutí sa v drinku popri 35ml vodky stará 10ml domáceho čajového sirupu, 25ml francúzskeho aperitívneho vína Lillet Blanc, niekoľko kvapiek Teapot bitteru, pomarančového bitteru a zastreknutie vodou z pomarančových kvetov. K dokonalej efektnosti chýba už iba štipka medeného potravinárskeho farbiva a hviezdička anízu.

Zdroj: Pernod Ricard Slovakia

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30