
Legends of London: Svetové finále vyhral Slovák
Pondelok, 21.10. 2019, 22:14Finále tretieho ročníka medzinárodnej barmanskej súťaže Legends of London vyvrcholilo tento týždeň v Londýne. Zúčastnilo sa ho celkovo 11 krajín a po prvýkrát bolo zastúpené aj Slovensko, a to Petrom Marcinom z Mirror baru v Bratislave.
Minulý pondelok sa v priestoroch londýnskeho baru Halo Angel Bar konalo finále prestížnej barmanskej súťaže Legends of London pod záštitou ultraprémiovej značky ginov THE LONDON N⁰1, ktorej exkluzívnym distribútorom na Slovensku je spoločnosť ST. NICOLAUS, a.s.
Trojčlenná porota, v zastúpení aj Charlesa Maxwella - stvoriteľa tohto obľúbeného ginu londýnskych barov, nemala naozaj ľahkú úlohu pri rozhodovaní, ktorý z pripravených finálových ginových drinkov, inšpirovaných ideou ochrany a trvalej udržateľnosti životného prostredia, je ten najlepší.
Víťazom sa napokon stal výherca slovenského semifinálového kola, Peter Marcina so svojím cocktailom Better Idea of Life.Ideálnym nakombinovaním ingrediencií a garnishom sa Petrovi podarilo prepojiť sprievodnú ideu súťaže a gin THE LONDON N⁰1, a tak suverénne potvrdiť svoje semifinálové víťazstvo.
„Petrove víťazstvo opätovne potvrdilo vysoké kvality česko-slovenských barmanov pôsobiacich úspešne doma i v zahraničí, kedy po vlaňajšom víťazovi, českom barmanovi Marekovi Novákovi, víťazstvo zostáva v našom regióne, konkrétne na Slovensku,“ skonštatoval Gabriel Szalay, trade marketing manažér Horeca, ktorý lokálne kolo tejto súťaže v zastúpení spoločnosti ST. NICOLAUS na Slovensku organizoval.
Víťazný drink Peter Marcina pomenoval: BETTER IDEA OF LIVE. Ide o myšlienku lepšieho využívania každej suroviny, ktoré každý deň používame. Tento svet by vedel byť omnoho krajší, keby sme všetci surovinami tak neplytvali.
Do víťazného drinku použil: 4 cl London No. 1 ginu, 1/4 čerstvého avokáda a 3/4 na výrobu guacamole. Avokádová zamrznutá šupka slúži ako miska na drink. Z kôstky avokáda nechal vyklíčiť stromček, pod ktorým sa drink podáva a zároveň zamrznutú kôstku využil ako ľad. Čerstvé stonky koriandru, 2 cl limetkovej šťavy, 2 cl koriandrovo-limetkového kordialu použil na vytvorenie aromatického kordialu, ktorý ešte dosladil cukrom. Takto sa využili všetky odpadové zložky jednotlivých surovín. Na záver pridal 4 kvapky slanej vody, ktorá všetko dokonale spojí. Podávané na ručne robenej keramike od najlepších slovenských keramikárok.
Motto, ktoré inšpirovalo Petra Marcinu pri príprave tohto drinku znie: Svet sa nedá zmeniť z minúty na minútu, stačí keď budeme každým dňom o trochu lepší.
Zdroj/Foto: ST.Nicolaus