Späť

Legends of London: Slovensko bude reprezentovať Peter Marcina

Pondelok, 23.9. 2019, 22:53

Do tretieho ročníka medzinárodnej barmanskej súťaže Legends of London postupuje aj historicky prvýkrát zástupca Slovenska. Veľkolepé priestory Mirror baru v historickej budove hotela Radisson Blu Carlton hostili deň pred slovenským Gin festom slovenské semifinále medzinárodnej súťaže značky s ikonicky modrým ginom The London No.1 s voľbou najlepšieho drinku a reprezentanta našej krajiny a barmanskej obce na svetovom finále v Londýne. Vyvrcholím celého dňa bol večerný event spojený s predstavením a krstom nového ginu THE LONDON N°1 SHERRY CASK Gin.

Možnosť reprezentovať našu krajinu na celosvetovom trojdňovom finále v Londýne získal Peter Marcina z bratislavského Mirror baru.

Slovensko sa do tejto medzinárodnej barmanskej súťaže zapája po prvýkrát pod záštitou distribútora tejto značky na Slovensku, spoločnosti ST.Nicolaus, ktorá už viac ako 10 rokov spolupracuje so španielskym výrobcom vín a liehovín spoločnosťou Gonzalez Byass. Produkt The London No.1 gin patrí medzi jeden z jej najznámejších a na svete populárnych ginov, ktoré vyrába a destiluje v srdci Londýna. Aktuálny ročník súťaže odštartoval koncom júna lokálnymi prihláškami barmanov z 12 krajín sveta.

Zadaním bolo pripraviť drink, ktorý je nejakou formou inšpirovaný Londýnom. Sprievodnou ideou ročníka 2019 je zvýšenie povedomia zodpovednosti a ochrany životného prostredia a jeho udržateľnosti, ktorá by zároveň mala slúžiť ako inšpirácia pri tvorbe ginových nápojov. Tento rok značka THE LONDON N°1 dáva do povedomia nevyhnutnosť ochrany oceánov, a preto venuje 1 € za každého registrovaného barmana organizácii The Ocean Clean Up.

Svoje barmanské umenie predviedli zástupcovia bratislavských barov: Marcel Fürst zo Spin Cocktail baru, Dáša Billíková z Michalská Cocktail Room, Ľubomír Miščík z Cuba Libre, Peter Marcina z Mirror baru, Dominik Cupál z U.F.O. Watch.Taste.Groove, ako aj Richard Lepieš z Lobby Lounge v Grand Hoteli Kempinski Vysoké Tatry, Robert Karkuš z Gardens Caffé Senec a barmanka Simona Kavecká.

Víťaza vyberali uznávaní odborníci, medzi ktorých patril okrem Borisa Ivana, globálneho ambasádora značiek spoločnosti Gonzalez Byass, aj Tomáš Gyén – brand ambasádor značiek spoločnosti ST.Nicolaus, aktuálny Barman roku 2018 a viacnásobný víťaz slovenských a medzinárodných súťaží. Tretím členom poroty bol kreatívny somelier Róbert Nagy, zástupca spoločnosti Wine Lovers Club.

Každý z účastníkov súťaže kreatívne využil inšpiráciu Londýnom v pripravovanom nápoji, takisto aj ochrana životného prostredia bola pretavená do ingrediencií a garnitúr. V konkurenčne silnej zostave napokon zvíťazil Peter Marcina, ktorý bude v dňoch 13. - 15. októbra reprezentovať Slovensko na svetovom finále. Hlavnou cenou je finančná výhra v hodnote 1.600 eur a možnosť stáže v londýnskych baroch.

Víťazný drink Peter Marcina pomenoval: BETTER IDEA OF LIVE. Ide práve o myšlienku lepšieho využívania každej suroviny, ktoré každý deň používame. Tento svet by vedel byť omnoho krajší, keby sme všetci surovinami tak neplytvali.

Do víťazného drinku použil: 4 cl London No. 1 ginu, 1/4 čerstvého avokáda a 3/4 na výrobu guacamole. Avokádová zamrznutá šupka slúži ako miska na drink. Z kôstky avokáda nechal vyklíčiť stromček, pod ktorým sa drink podáva a zároveň zamrznutú kôstku využil ako ľad. Čerstvé stonky koriandru, 2 cl limetkovej šťavy, 2 cl koriandrovo-limetkového kordialu použil na vytvorenie aromatického kordialu, ktorý ešte dosladil cukrom. Takto sa využili všetky odpadové zložky jednotlivých surovín. Na záver pridal 4 kvapky slanej vody, ktorá všetko dokonale spojí. Podávané na ručne robenej keramike od najlepších slovenských keramikárok.

Motto, ktoré inšpirovalo Petra Marcinu pri príprave tohto drinku znie: Svet sa nedá zmeniť z minúty na minútu, stačí keď budeme každým dňom o trochu lepší.

O Petrovi Marcinovi

Do gastronómie sa Peter Marcina dostal v 15 rokoch, kedy sa popri štúdiu na Hotelovej akadémii zamestnal u šéfkuchára Jaroslava Žideka v reštaurácii Elesko v Modre. Prešiel si pomáhacími profesiami aj v ostatných prevádzkach skupiny - Camouflage, Lancia a Flowers, ktoré v tej dobe patrili medzi špičku vo svojej kategórii a dotýkali sa aj princípov zážitkovej gastronómie. Následne prešiel do reštaurácie AuCafe, ktorú v tom čase viedol šéfkuchár Marcel Ihnačák. Venoval sa somelierstvu a robil čašníka.

Po skúsenostiach v reštauráciách sa rozhodol zmeniť pôsobisko. Zamestnal sa v SkyBare ako čašník a kontakt s barovou kultúrou definitívne predznamenal jeho nasledujúcu kariéru. Odišiel do Singapuru, ktorý je mekkou špičkového bartendingu, aby precítil atmosféru najlepších svetových barov a na Slovensko sa vrátil plný odhodlania a inšpirácie. Po návrate pôsobil v bare Cuba Libre, kde sa zoznámil aj so svojím terajším kolegom a partnerom pri vytváraní autorských kokteilov, Martinom Plaveckým. Ako skúseného barmana ho opäť zlákali za bar do SkyBaru.

V tomto čase sa Peter Marcina začal etablovať ako výrazná postava slovenskej barovej scény a zapájať aj do profesijných súťaží. Hneď v prvom ročníku lokálneho kola prestížnej a veľmi náročnej súťaže World Class skončil na treťom mieste. Nasledujúci ročník vyhral a reprezentoval Slovensko na celosvetovej úrovni. Keď dostal ponuku oživiť bar v Carltone, rozhodol sa, že ju využije, a dnes zastáva pozíciu manažéra Mirror baru v Bratislave.

O Borisovi Ivanovi

Boris Ivan, známy aj ako patrón slovenských barmanov v Londýne, pracuje od roku 2016 pre spoločnosť Gonzalez Byass ako globálny brand ambasádor. Jeho kariéra profesionálneho barmana začala v roku 2004 v novootvorenom hoteli Soho v Londýne. V mixológii našiel vášeň a životný štýl a v nasledujúcich rokoch pracoval ako bar manager vo viacerých prestížnych baroch v Londýne ako Le Meridien, Piccadilly, Galvin at Windows, Hush, ale aj v U.F.O. Bratislava či v Hoteli Paríž v Prahe.

Aktívne sa podieľal na mnohých projektoch ako Slovenský olympijský dom v Pekingu a Londýne a na otváraní mnohých luxusných barov v Londýne. Pracoval s takými hviezdami ako Jay Z či Robbie Williams. Počas svojej kariéry absolvoval mnoho barmanských súťaží a vyhral viacero ocenení, asi najcennejšie je 1. miesto v prestížnej Disaronno Mixing Star Competition v roku 2010.

O Tomášovi Gyénovi

Tomáš Gyén, nositeľ rôznych ocenení doma i v zahraničí, aktuálne brand ambasádora spoločnosti ST.Nicolaus a barmana roku 2018 podľa hodnotenia Slovenskej barmanskej asociácie.

Barman roka získava titul a je zároveň nominovaný na majstrovstvá sveta IBA World Cocktail Championships. V tomto roku sa uskutočnia v Chengdu v Číne 4. – 8. novembra a  Tomáš Gyén bude reprezentovať Slovensko vo vyžrebovanej kategórii nápojov Before Dinner.

Tomáš Gyén na pozícii  Brand Ambassadora spoločnosti ST.NICOLAUS od roku 2018 využíva svoje bohaté skúsenosti a zručnosti nadobudnuté prácou za barom, vo wine bare, s vínom ako somelier a na mnohých slovenských a svetových somelierskych a barmanských súťažiach. O jeho majstrovstve svedčí deväť titulov Majster Slovenska v kategórii Flair Bartending,  osemkrát reprezentoval našu krajinu na majstrovstvách sveta a namiešal aj najlepší drink na svete.

K minuloročným úspechom patrí aj titul Majstra sveta Mattoni Grand Drink 2018, ktorý získal na majstrovstvách sveta v miešaní nealkoholických nápojov, ale aj víťazstvo na súťaži ST.Nicolaus Platinum 78 Cup, kde Tomáš vyhral tiež 1. miesto.

Zdroj/Foto: ST.Nicolaus

gastro, gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031