
Junior Bartender Challenge 2019 speje do finále
Pondelok, 20.5. 2019, 21:54V Banskej Bystrici si zmerajú sily mladí nádejní barmani v rámci súťaže Junior Bartender Challenge. V poradí už piaty ročník sa podľa slov Ľuboša Rácza oveľa intenzívnejšie zamerá na poctivé základy barmanského remesla – na klasické cocktaily.
„Počas posledného ročníka som si uvedomil jednu zásadnú vec. Stále hovoríme o tom, aby začínajúci barmani, ktorí sú nezriedka ešte v školských laviciach ovládali v prvom rade tie naozajstné základy v podobe klasických drinkov. Nemyslím Piňa Coladu, či Mojito, aj keď, samozrejme, tieto drinky patria do každého dobrého baru. Myslím tým tú naozajstnú klasiku ako je Side Car, Corpse Reviver, Old Fashioned, Brandy Crusta, Sazerac, Negroni, Manhattan. Aj keď sme sa v predošlých ročníkoch o tom zmieňovali, nikdy sme vo finále na to nekládli dôraz,“ vysvetľuje Ľuboš Rácz v článku na Barkultur.
Piaty ročník bude preto podľa jeho slov iný: „Hlavnou myšlienkou bude klasický cocktail. Študentov okrem pochopenia podstaty pohostinnosti, servisu a zodpovednosti k práci - a trochu aj životu - budeme učiť o zmieňovaných klasických drinkoch. Rozoberieme si, čo je to Cocktail, Sour, Fizz, Collins, Punch. Drinky, ktoré znamenajú svet. Ktoré sú základom, od ktorého sa budú môcť v barmanskom živote odraziť. Drinky, s ktorými si získajú rešpekt a úctu, ak ich budú vedieť nielen perfektne pripravovať , ale aj úspešne predávať. Pretože o tom je naozajstný bar.“
Vo finále si súťažiaci vytiahne jeden z týchto drinkov a následne ho bude musieť perfektne pripraviť podľa presne stanovenej receptúry a techniky. V ďalšom kole bude prezentovať svoj drink, ktorý si pripravil na základe ľubovoľne vybraného klasického drinku, v ktorom však už môže niečo zmeniť podľa vlastného uváženia tak, aby vytvoril niečo zaujímavé, možno nové, ale stále to však musí vychádzať so zvoleného klasického drinku.
Zdroj: Barkultur, Junior Bartender Challenge