Späť

Finále Junior Bartender Challenge patrilo Prešovu!

Streda, 6.6. 2018, 22:21

Víťazom 4. ročníka vzdelávaco-súťažného programu pre študentov, ktorý sa konal 15. – 16. mája 2018 Banskej Bystrici, sa stal talentovaný Jonáš Havadej z Hotelovej Akadémie v Prešove. Tento ročník bol navyše obohatený o novinky, ktoré sa stretli s pozitívnou odozvou a nadšením.

Junior Bartender Challenge je vzdelávaco-súťažný program pre študentov stredných odborných škôl a hotelových akadémii. Spolutvorcom programu je Luboš Končok (Leroy, Brewhouse, Piano - Banská Bystrica, SCA, Vínšpacírka), organizátorom a projektlídrom je Karol Domisch z Pernod Ricard Slovakia a odborným garantom Luboš Rácz (Barkultur, Záhir - Nitra). Program je tvorený dvoma základnými časťami: úvodné školenia na školách a finále v Banskej Bystrici.

Učitelia a školy

Snahou a novinkou tohto ročníka bolo, aby si aj učitelia na vlastnej koži vyskúšali, čo zažívajú ich žiaci počas finálových dní. V októbri minulého roku sme ich pozvali do Banskej Bystrice, prešli si s nimi celým konceptom súťaže a prezentovali im niektoré zo školení, ktoré dostávajú ich žiaci. Veľa sa hovorilo o tom, na čo podstatné z praxe sa treba v školách pri výučbe zamerať, ako deti nielen učiť a odovzdávať im informácie, ale ich aj motivovať a dať im dôvod, prečo má zmysel zlepšovať sa a pracovať na sebe. Skvelý začiatok, ktorý určite budeme opakovať!

Ďalšou novinkou bolo, že k úvodnému školeniu od Luboša Rácza sa pridala možnosť individuálnych školení od ambasádorov Viktora Miška (Jameson) a Mareka Polomského (Becherovka), ktorí študentom na školách, ktoré prejavili záujem, odovzdávali svoje vedomosti o produktoch, ktorých tvárami na Slovensku sú.

Počas úvodných školení od februára do apríla sme prešli 10 škôl, stretli sa s 200 žiakmi, precestovali 1800 km, strávili na školách 60 hodín a odovzdali im niečo z našich vedomostí o barmanstve, gastronómii, produktoch spoločnosti Pernod Ricard, ale aj živote, našich hodnotách a vzťahu k tejto profesii, založenom na úprimnosti, poctivosti a kvalite. Odmenou nám bol záujem a odhodlanie študentov, vďaka ktorému sme sa zblížili, spoznali, a takto naladení smerovali k vyvrcholeniu programu!

Finále

Počas dvojdňového finále v Banskej Bystrici študenti absolvovali 4 súťažné disciplíny: Signature drink, Sensory challenge, Knowlege challengeSecret Basket & Mistery shopping. Práve posledná disciplína najviac dokáže preveriť barmanské vedomosti a schopnosti mladých adeptov. Počas nej si vylosovali jednu ingredienciu, dostali 10€ na nákup ďalších surovín a vybrali si alkoholovú bázu (Absolut Vodka, Beefeater, Jameson, Havana Club, Olmeca, Chivas Regal, Becherovka). Za 30 minút museli stihnúť nákup, vymyslieť drink, postaviť sa za bar a namiešať svoj drink pred porotou.

Treba povedať, že výsledné drinky boli na vysokej úrovni. Mali balans, kvalitu, nápad, originálny názov a k tomu aj skvelo chutili. Proste všetko, čo sa očakáva od drinkov  v zabehnutých baroch od profíkov s niekoľkoročnou praxou. Zhodli sa na tom všetci porotcovia: Branislav Franky Benian (barman a aktuálne generálny manažér konceptov Urban House a Old Fashioned v Bratislave), Michal Majky Trizuliak (barman a majiteľ zaujímavých barových konceptov Spin a miniBAR by Spin tiež v Bratislave), Martin Karabiňoš (barman a barista v banskobystrickom bare Leroy a Majster Slovenska Barista 2016, 2017 a vicemajster sveta Aeropress 2014) a v neposlednom rade Luboš Rácz (barman, zakladateľ Barkultur, majiteľ nitrianskeho baru Záhir a odborný konzultant Pernod Ricard Slovakia).

Finálový program bol naozaj bohatý. Každý finalista absolvoval semináre s Ľubom Ráczom na témy História baru a Moderný barman, školenie Bohemian Bar Class s Becherovka ambasádorom Marekom Polomským, Jameson školenie a degustáciu vybraného portfólia s ambasádorom Viktorom Miškom, raňajky so šampanským G.H.MUMM pod taktovkou Jána Bíleka - someliera a obchodného zástupcu Pernod Ricard Slovakia v banskobystrickom regióne a Martin Karabiňoš porozprával o kávových cocktailoch a najmä írskej káve. Všetkým patrí veľké poďakovanie a obdiv za profesionalitu a vášeň k svojej práci!

Víťaz

Napokon sa porota zhodla, že všetkými úskaliami súťaže najlepšie prešiel a víťazom sa tak stal Jonáš Havadej z prešovskej hotelovej akadémie. Jonáš tak priniesol do Prešova už druhú trofej, pridal sa tak k predminuloročnému víťazovi Šimonovi Šarníkovi a získal výnimočnú cenu: absolvovanie týždňovej stáže v Záhire pod vedením Luboša Rácza a jeho tímu. Všetci súťažiaci získali okrem cenných skúseností a vedomostí aj certifikát o absolvovaní finále, vstupenku na Slovak Bar Show, predplatné Bar magazinu na 1 rok, originálny Absolut šejker, pamätnú fľašu Becherovky a zopár fliaš z portfólia Pernod Ricard, ako inak Žmurkajúci.


Poďakovanie

Veľká vďaka patrí aj učiteľom a vedeniu škôl za dôveru, za to, že sa zapojili do projektu a že nám “požičali” svojich žiakov. Tento rok sa vo finále stretli prekvapivo pripravení a vyzretí mladí ľudia s profesionálnym prístupom, znalosťami a zručnosťami. Cenné boli aj všetky tie desiatky profesionálnych aj osobných rozhovorov a diskusií, ktoré celý program obohatili. A na konci zostal skvelý pocit, že sme celú súťaž prežili v jednotnom duchu a filozofii, ktorej stredobodom je starostlivosť o hosťa, záujem, vedomosti a zážitky.

Pre organizátorov nemôže byť krajšia odmena ako keď vidia, ako im pred očami rastie nová generácia profesionálnych osobností so záujmom o svoju robotu a stále sa zvyšujúcou úrovňou, ktorých neskôr stretávame ako skúsených mladých ľudí za barom, alebo sa o nich dozvedáme z blogov, článkov a úspechov na súťažiach. Teší nás, že môžeme byť vďaka Junior Bartender Challenge aspoň na malú chvíľku súčasťou ich životnej a profesijnej cesty.

Viac informácií a fotografie nájdete na Junior Bartender Challenge.


Junior Bartender Challenge 2017/18

Finále: Banská Bystrica, 15. -16. 5. 2018

Víťaz: Jonáš Havadej, Hotelová Akadémia Prešov

„Junior Bartender Challenge bola jednou z mojich prvých súťaží, a tak som úprimne ani nečakal, že by sa mi niečo takéto podarilo. Napriek tomu to pre mňa neznamenalo, že do toho nedám úplne všetko. Počas tých dvoch úžasných dní v Banskej Bystrici som sa už tak cítil ako keby som vyhral - naučil som sa viac o minulosti, ale aj súčasnosti barmanstva, drinkoch, spiritoch, získal som nové skúsenosti, mal som možnosť vidieť úžasné miesta a spoznať skvelých ľudí, či už profesionálov alebo ostatných mladých barmanov. To, čo sa mi na tom asi najviac páčilo bolo, že aj keď to bola súťaž, medzi nami všetkými panovala len tá „zdravá“ rivalita a v skutočnosti sme ako súťažiaci vytvorili úžasný kolektív, v ktorom sa každý tešil aj z úspechov tých druhých a všetci sme si vedeli pomôcť...a tak by to podľa mňa malo byť aj v skutočnom bare. Toto víťazstvo pre mňa znamená prvý z väčších krokov k mojej barmanskej budúcnosti. Naučil som sa, že niekedy stojí zato aj trochu zariskovať. Aj na prvý pohľad šialený nápad môže prejsť do niečoho, čo bude super. Možno najťažšia časť pre mňa bol písomný test, kedy som často musel loviť v pamäti po odpovedi. Celkovo by som to zhrnul tak, že to bol pre mňa skvelý odrazový mostík a vrelo odporúčam každému mladému barmanovi, aby sa zúčastnil. Získal som viac dôvery v seba a svoje nápady, spoznal som veľa skvelých ľudí, naučil sa nové veci a určite chcem v tejto ceste pokračovať, pretože toto je to, v čom som sa naozaj našiel, je to, čo ma baví. Baví ma ľuďom predávať nielen drink, ale celovečerný zážitok, na ktorý bude s úsmevom spomínať. Chcem si dávať stále vyššie ciele a dúfam, že raz to dotiahnem do bodu, keď sa postavím za barový pult vo vlastnom bare. Ako mi raz povedal môj kolega barman: Rob to s vášňou, trpezlivosťou a precíznosťou...zvyšok príde časom.“

2. miesto: Ondrej Bugár, Stredná obchodná škola Obchodu a Služieb Prievidza

„Zisk 2.miesta na Junior Bartender Challange bol pre mňa úspech, ktorý som naozaj nečakal, najmä keď som videl svoju konkurenciu... Spomedzi všetkých šikovných chalanov a dievčat som mal hneď vybraných pár favoritovUsmiaty.Veľmi rýchlo som sa ale prestal sústrediť na súťaženie a začal si ten celý krásny program užívať plnými dúškami... Súťažným disciplínam som sa ale nevyhol a myslím, že ma najviac potrápili testy a Mystery boxUsmiaty. Predsa len keď vám niekto dá do rúk papierik, kde ja napísané mango a k tomu 10 eur do ruky so slovami: tým smerom je trh a obchody, v ktorých možno nájdeš niečo užitočné a dodá, že za pol hodinu ťa čakáme naspäť, na odvahe vám to príliš nepridáUsmiaty. Každopádne som veľmi šťastný, že som sa mohol zúčastniť takejto súťaže, kde bola každá minúta dokonalá... Dozvedel som sa množstvo zaujímavých informácií a pri sledovaní mojich rovesníkov som zistil, že človek nemusí byť z druhého konca sveta, aby to isté zadanie pochopil úplne iným spôsobom ako všetci ostatní. Spoznal som nových skvelých ľudí, s ktorými mám teraz mnoho zážitkov (spomienok pomenej Smejúci sa) Druhé miesto bol pre mňa taký impulz a znak toho, že to, čo robím, robím dobre a chcem sa v tom zlepšovať, koľko len to pôjde. Barmanstvo ma chytilo za srdce a myslím, že aj práve kvôli súťažiam, akou bola táto, môžu mladí ľudia skôr nájsť smer a cestu, ktorou chcú kráčať.“

3. miesto: Dominik Dobránsky, Hotelová Akadémia Prešov

„Tretie miesto v tak náročnej súťaži ako Junior Bartender Challenge je pre mňa prvým väčším úspechom. Určite sa ale neuspokojím a budem na sebe tvrdo makať ďalej . Súťaž mi dala veľké skúsenosti a rozhľad o tom, čo v modernej gastronómií "letí", samozrejme, množstvo nových známostí. Súťažné disciplíny boli náročné a prevereli moje vedomosti a zručnosti z každej strany. Určite sa barmanstvu chcem venovať naďalej a dúfam, že sa budem môcť podobnej súťaži zúčastniť. Ďakujem organizátorom za ich profesionálnu prácu a za super priebeh súťaže a tiež skvelým súťažiacim za ich skvelú prácu. Určite sa najbližšie vidíme na bar show v Banskej Bystrici!“

Zapojené školy: SOŠ OaS Prievidza, SOŠ HSaO Banská Bystrica, HA Prešov, HA Košice, HA Námestovo, HA Žilina, HA Piešťany, HA Bratislava, SOŠ HSaO Zvolen, SSOŠ Rimavská Sobota

Organizátor: Pernod Ricard Slovakia

Víťazi uplynulých ročníkov

2018 - Jonáš Havadej (HA Prešov)

2017 - Marek Svitek (SOŠ HSaO Banská Bystrica)  

2016 Šimon Šarník (HA Prešov)

2015 Erik Mihálik (SOŠ OaS Prievidza)


 

Junior Bartender Challenge

Junior Bartender Challenge je juniorský vzdelávaco-súťažný program pozostávajúci z viacerých školení, seminárov a prednášok a súťažných kôl organizovaný spoločnosťou Pernod Ricard Slovakia.

Program je zameraný na podporu a rozvoj mladých barmanov a barmaids zo stredných odborných škôl a hotelových akadémií a je určený pre žiakov, ktorí majú viac ako 18 rokov, t.j. žiakov 4. a 5. ročníkov.

Nápad, ktorý sa pred štyrmi rokmi zrodil v hlave Ľuba Končoka (majiteľa banskobystrického baru Leroy a Brewhouse Leroy a spolumajiteľa baru Piano, spoluorganizátora banskobystickej Vínšpacírky, spoluorganizátora Slovak Bar Show a SCA education koordinátora) je v súčasnosti jedným z najzaujímavejších projektov pre barmanských juniorov. Ľubov nápad sme premiešali a okorenili skúsenosťami Karola Domischa, bezpečne prekryli odborným dohľadom a nadšením Ľuboša Rácza a za podpory Pernod Ricard Slovakia tak vznikol výnimočný projekt pre nastupujúcu (nielen) barmanskú generáciu.

Program začína školením priamo na školách, na základe ktorých do finále postupujú najlepší dvaja študenti z každej školy. Počas uplynulých štyroch  ročníkov sa školení pod vedením Ľuboša Rácza zúčastnilo dokopy 655 študentov. Vyvrcholením je finále, ktoré trvá 3 dni a 2 noci. Pozostáva z viacerých školení, seminárov a súťažných disciplín, ktoré majú overiť vedomosti, ale aj kreativitu a samostatné rozmýšľanie súťažiacich.

----------------------------------------------------------------------------------------

Zdroj: Karol Domisch a Luboš Rácz

Foto: Pernod Ricard Slovakia

gastro, gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031