Bohemian Bar Club s Becherovkou
Pondelok, 18.7. 2016, 22:58Bohemian Bar Club ako unikátny barmanský projekt pod záštitou Becherovky Original vznikol v roku 2011 zo spontánnej túžby po združovaní a vzdelávaní bartendrov, ktorí sa snažia vo svojej profesii neustále rásť a zlepšovať, je im blízka skutočná vášeň pre kvalitné ingrediencie, cocktaily i prístup ku každému zákazníkovi.
Jednou z inšpirácií pre klub je samotný spolutvorca Becherovky, lekár Christian Frobrig, ktorý hojne cestoval po svete a zhromažďoval tak široké vedomosti o rôznych bylinách a koreniach, na základe ktorých potom vytvoril výnimočnú receptúru Becherovky.
Dnes sa v mene Becherovky medzinárodný ambasádor George Němec snaží medzi mladými, začínajúcimi barmanmi šíriť vedomosti a poznanie, ktoré obohacujú účastníkov stretnutí po celom svete. Nejde však len o suchopárne informovanie. Ako hovorí sám George Němec: “Bohemian Bar Club nejsou jen informace, ale životní postoj, styl a pohled. Bohemian Bar Club jsem já, můj team a pozvaní hosté. Jsou to jejich příběhy. Pokouším se tam přinést pohodu, respekt, lidskost, vnímavost, kreativitu, smysl pro detail, umění, lásku, pokoru, přátelství, motivaci a inspiraci, zážitek, originalitu – to vše v návaznosti na lidské hodnoty nás lidí, nás barmanů.”
Kamarát, barman a ambasádor na Slovensku Luboš Rácz dopĺňa: “K našim Sessions prinášame samých seba, odovzdávame nielen vedomosti o produkte, ale aj poznatky z barového života celkovo, aby účastníci pochopili podstatu práce v pohostinnosti, niečo o poctivom prístupe k hosťovi aj majiteľovi baru. Vysvetľujeme krásu barovej práce, ale dotýkame sa aj hospodárenia a zodpovednosti. Verím, že po každej Session príde barman do svojho baru pozitívne ovplyvený týmto prístupom.”
Ostatná Bar Session sa po minuloročnej Nitre a Trenčíne odohrala v krásnom prostredí na okraji Prešova v príjemnom malom penzióne s rančom Zwicker s účasťou štrnástich starostlivo vybraných barmanov z celého Slovenska.
Počas prvého dňa sa barmani dozvedeli mnoho o histórii, o zaujímavých aspektoch Becherovky a o jej mixibilite priamo od Georga Němca, ktorý je so značkou úzko spätý už viac ako šesť rokov, takže hĺbka jeho vedomostí a skúseností je skutočne bezkonkurenčná.
Poobede Session privítala vzácneho hosťa Martina Hudáka, rodeného Prešovčana, ktorý z prvej ruky prerozprával príbeh GingerManie, slovenského ručne vyrábaného zázvorového nápoja, a pridal pár zaujímavostí zo svojho súčasného pôsobiska v slávnom American Bare Hotela Savoy v Londýne.
Neskôr prišla na rad prezentácia pozvaných barmanov, ktorí mali za úlohu navrhnúť sezónnu ponuku cocktailov na báze Becherovky. Jeden svoj cocktail potom odprezentovali porote, ktorú tvorili George Němec, Luboš Rácz a Martin Hudák. Luboš Rácz sa v závere nechal počuť, že bol príjemne prekvapený z vysokej úrovne mladých barmanov a ich drinkov.
Nasledovala večera v reštaurácii boutique hotela Villa Plaza a spoločný presun do Dublin Café, ktoré je v Prešove pre barmanov a ľudí z brandže povinnou zastávkou. George s Martinom namiešali výborný punč a neskôr sa za barom vystriedalo aj zopár našich hostí.
Druhý deň barmani absolvovali ďalšiu prednášku Luboša Rácza, ktorý týmto spôsobom rád odovzdáva svoje vedomosti a skúsenosti novej generácii. Ako vysvetľuje Ľuboš: “Becherovka má skutočne čo ponúknuť. Jedinečnú históriu, dlhoročnú tradíciu a kvalitu, ktorá sa skrýva v poctivom prístupe v každej činnosti potrebnej nielen na jej výrobu, ale aj prácu s ňou priamo v bare.”
Na záver celej akcie čakali účastníkov príjemné oficiality ako odovzdanie certifikátov o absolvovaní Session, spoločné fotenie a výber štyroch postupujúcich barmanov na základe prezentácie menu a drinkov, ktorí vďaka svojmu umiestneniu zažili neopakovateľnú atmosféru Bohemian Bar Spa v Karlových Varoch a Prahe. Kde sa v uvoľnenej bohémskej atmosfére stretnli s kamarátmi a kogelami z Ukrajiny, Bieloruska a Veľkej Británie a zažili tak ďalšiu úroveň projektu Bohemian Bar Club.
Ďalšia Bohemian Bar Session sa odohrá už na jeseň (október/november) a opäť bude zaujímavým mixom zábavy, vzdelávania a výnimočnej možnosti spoznať sa s ďalšími barmanmi s úprimnou vášňou pre barmanské remeslo.
Viac informácií o ďalších aktivitách Bohemian Bar Clubu nájdete na https://www.facebook.com/bohemianbarclub/?fref=ts, alebo píšte na karol.domisch@pernod-ricard.com.
Postupujúci:
Tomáš Krajčík
Milan Potoma
Róbert Palík
Matúš Chudý
Zúčastnení barmani:
Tomáš Krajčík, Heaven Caffe & Bar, Piešťany
Erik Mihálik, Piano Bar, Banská Bystrica
Jaroslav Kuruc, Steps Club, Trenčín
Mikuláš Harbal, Hotel Slávia, Košice
Ladislav Doboš, Fashion Café, Košice
Alfréd Šmatlánek, Steps Club, Trenčín
Milan Potoma, DvaDve / Kubo Select, Košice
Matúš Chudý, Medusa Group, Bratislava
Tristan Janík, Amante Japanes Emotion, Púchov
Katarína Sokolová, Carpano, Košice
Šimon Šarník, Dublin Café, Prešov
Daniel Hoang, Retro Cult Club, Košice
Ľudovít Godla, Carpano, Košice
Róbert Palík, Leroy Bar, Banská Bystrica
Zdroj: PR, Pernod Ricard Slovakia