Späť

Beefeater MIXLDN: Slovensko v najlepšej osmičke

Miroslav Telehanič sa na svetovom finále barmanskej súťaže Beefeater MIXLDN 7 v Londýne prebojoval medzi ôsmich najlepších barmanov sveta. Hodnotí to ako úžasnú skúsenosť: súťaž, s presnou organizáciou na minútu, svojou úrovňou potvrdila, že je to najprestížnejšia ginová súťaž na svete.

Víťaz slovenského národného kola, ktorý pôsobí v bratislavskom Sky Bar & Restaurant,  súťažil v silnej konkurencii najlepších barmanov z 30 krajín. Do finálovej osmičky sa dostal spolu so zástupcami Bulharska, Nórska, Poľska, USA, Kanady, Spojeného Kráľovstva a Hongkongu & Macaa. Práve barman pôsobiaci v Ázii - Maxim Schulte, so súťažným drinkom Stack of Fortune, sa napokon stal absolútnym víťazom.

Víťazný drink v originálnom znení

45 ml Beefeater 24

15 ml Fresh lime

15 ml White Crème de Cacao

15 ml Homemade bitter orange blossom sherbet

2 dsh Orange bitters

1 hand Fresh Mint Top with Soda Garnish with bamboo stirring spoon, fresh mint, orange twist

On the side you have your real stack of fortune (custom casino chips) Method Put all ingredients (not soda) in a highball glass and fill half with crushed ice. Swizzle until the glass gets frosted outside. Top with crushed ice, garnish and float the blue butterfly pea soda on top. Serve!

„Takmer päťdňový trip začal, samozrejme, povinným Gin Tonicom. Druhý deň strávili všetci v destilérke Beefeateru, kde sa ich ujal tím na čele s mastrom destilérom Desmondom Paynom. Súťažiaci v piatoch skupinách postupne absolvovali prednášky o histórii ginu a histórii značky, ktorá siaha až do roku 1820 a stála takmer pri zrode kategórie London dry ginov. Barmani si postupne prešli všetky procesy výroby Beefeateru, ochutnali úplne novú edíciu Borrough Reserve spárovanú so syrom a ovocím. Nevyhli sa ani kreatívnej  ručnej práci, kde si vyrobili vlastné tričká s originálnou potlačou a čakala ich aj prednáška od minuloročného víťaza Timothyho Chinga z Hong Kongu, ktorý okrem tipov ako zvíťaziť, ukázal aj novú limitovanú edíciu Beefeater Ginu, ktorý vytvoril spolu s Desmondom Paynom, čo je vlastne aj hlavnou cenou celej barmanskej súťaže. Timothy obohatil klasickú receptúru o mexické chilli a kardamón. Naozaj veľmi zaujímavý gin!“ priblížil Ľuboš Rácz, ktorý sprevádzal víťaza slovenského kola Miroslava Telehaniča.

GASTROWEB: Ktoré disciplíny ste v rámci súťaže absolvovali?

Miroslav Telehanič: Okrem klasickej Signature Cocktail som absolvoval ešte ďalšie 4 disciplíny. Na prvé zdanie najľahšia Photo Challange bola koniec-koncov najťažšia, pretože skombinovať 3 červené prvky bolo pre mňa akosi náročne. V prvý deň na exkurzii v destilérke sme mali Surprise Challange - tušili sme, že sa bude niečo diať, ale že ma z ničoho nič vezmú a pustia za bar, kde už sedel Alessandro Palazzi z Dukes baru - tak to bolo naozaj Suprise Usmiaty. Myšlienkou disciplíny bola pohostinnosť a chuť cocktailu. Po vysvetlení som mal 1,5 minúty na zoznámenie sa s barom a ingredienciami. Následne mi pustili stopky na 5 minút a už som miešal suchý martinez na vyžiadanie, kde som prepojil Londýn, Slovensko a Taliansko. No suverénne najlepšia disciplína pre mňa osobne bol Foodparing na tému ZERO WASTE. Po absolvovaní prednášky v reštaurácii CUB v podaní šéfkuchára Douga MCmastera som dostal 3-minútové vysvetlenie, čo sa bude diať za stenou a hneď na to 15 minút na zoznámenie sa s barom, ochutnanie jedla na foodparing a vytvorenie drinku. Na druhý deň po vyhlásení TOP 8 ma čakalo veľké finále. Na to všetko môžem povedať, že to bola neskutočná 2-hodinová jazda, ktorú som si lepšie ani nemohol užiť.

GASTROWEB: Ako porotcovia hodnotili váš súťažný drink Crossroads?

Miroslav Telehanič:  Porota bola skvelá, zloženie ma prekvapilo, podať ruku Simonovi Diffordovi alebo Mr Lyanovi (Ryan Chetiyawardana - Dandelyan bar ) bol príjemný zážitok. Celé sa to nieslo v uvoľnenej atmosfére, zaujali ich hlavne domáce suroviny v podobe vermuthu a cordialu, taktiež slovenská čerešňovica. Keďže som bol v roli biznismena, rozhodol som sa ich podplatiť v podobe mojich surovín v malých fľaštičkách.

GASTROWEB: Ako ste vnímali svoj úspech – postup do TOP 8 bezprostredne po súťaži a ako ho vnímate dnes?

Miroslav Telehanič: Postup ma prekvapil, neočakával som to, finálový večer som si nesmierne užil. No dnes si hovorím, škoda, že sa to nepodarilo vyhrať J. Dal som zo seba pri každej disciplíne všetko, čo som mohol - musím na sebe ešte popracovať.

GASTROWEB: Čo vám svetové finále dalo osobne a čo profesionálne? Zmenilo sa niečo vo vašej práci za barom po týchto skúsenostiach v Londýne?

Miroslav Telehanič: Uvedomil som si, že myslenie, ktoré mám/e u nás v bare nastavené, je správne, a že v zahraničí by sme dokázali konkurovať najlepším.

GASTROWEB: Ktorí vaši súperi a čím vás zaujali, prípadne samotný absolútny víťaz Maxim Schulte?

Miroslav Telehanič: Už do Londýna som letel s tým, že som si prezrel každého súpera, približne som vedel, akú úroveň a cocktail od koho čakať, preto som mal určitých favoritov. Priznám sa, že Maximov drink som nestihol ochutnať, čo ma mrzí, no kombinácia víťazného drinku je určite zaujímavá.

K hlavnej časti súťaže Signature Cocktail Miro dodáva:

“Podať si ruku so Simonom alebo Rayenom a odprezentovať im moju prácu, myšlienku a ingrediencie bola výzva, ktorú som však bral s veľkým rešpektom. Oni však boli úplne v  pohode, bolo to ako keby sme len debatovali pri bare. Môj príbeh trošku rozkúskovali kvôli predčasným otázkam, no pozdvihli zvolený pohár, jednoduchosť a domáce ingrediencie, ktoré som im dával zvlášť ochutnávať. Po skončení za mnou prišiel čašník, ktorý mi pomáhal pri obsluhe a povedal mi, že to zhodnotili ako jeden z najchutnejšich drinkov celého dňa.  Bral som to však len ako slová na podporu, vôbec nie nejako vážne. “

"Bola to super vyčerpávajuca jazda s mnohými novými skúsenostami a kontaktmi. Rozšírili sa  mi obzory, načerpal som veľa nových inšpirácii a hlavne som si to užil.  Program bol na minutu presne riadený, čo sa mi nesmierne páčilo a hlavne bol na Jednotku. Aj keď som veľa súťaží nezažil, myslím si, že sa finále môže radiť medzi tie najlepšie na svete. Bol to veľký zážitok a je naozaj o čo bojovať!"

 

 

 

Foto: Beefeater MIXLDN

Zdroj: Redakcia, Ľuboš Rácz 

gastro, gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30