Späť

Beefeater MIXLDN: Slavomír Kytka uspel v Nórsku

Streda, 18.11. 2015, 13:08

Slovenský barman Slavomír Kytka, ktorý vo februári vymenil londýnsku barovú scénu za nórske Oslo, vyhral národné kolo súťaže BEEFEATER MIXLDN GLOBAL BARTENDER COMPETITION v tejto severskej krajine. Okrem Martina Župinu, ktorý bude oficiálne zastupovať Slovensko, tak na svetovom londýnskom finále v januári 2016 zabojujú až dvaja Slováci.

GASTROWEB: Odkedy a kde pôsobíte v Nórsku? A prečo práve táto severská krajina?

Slavomír Kytka: V Nórsku pôsobím od februára, v hoteli The Thief ako Head bartender. A prečo Nórsko? Je to nádherná bohatá krajina, plná hôr, fjordov. Veľmi dlho predtým sme sa, teraz už s manželkou, rozhodovali o zmene prostredia  a vyberali sme si z viacerých štátov v Európe. Nórsko bolo jednou z krajín, kam sme chceli odcestovať a mať zmenu, žiť o niečo pokojnejší život ako v Londýne. Medzičasom som dostal ponuku otvorenia baru v 5-hviezdičkovom hoteli v novovybudovanej časti Osla. Nakoľko to znelo ako dobrá ponuka, otočil som to párkrát do Osla, aby som si vypočul, aké plány má manažment a čo budú odomňa očakávať. Všetko dopadlo podľa mojich očakávaní, a tak sme sa o šesť mesiacov neskôr presťahovali.

GASTROWEB: V čom je nórska barová scéna iná než tá v Spojenom kráľovstve?

Slavomír Kytka: Nórska barová scéna je oproti UK ešte stále mladá, ale rozvíja sa každým dňom. Už teraz tu môžete nájsť viacero barov so skvelými drinkami a veľmi zaujímavými konceptmi, aké by vás len tak nenapadli.

GASTROWEB: Kedy a kde sa konalo nórske národné kolo súťaže Beefeater MIXLDN?

Slavomír Kytka: Súťaž sa konala 20. septembra 2015 v hlavnom meste Nórska v Osle, v bare Verité.

GASTROWEB: Ako ste sa na súťaž pripravovali? Mali ste podporu aj vášho baru?

Slavomír Kytka: Ako na každú súťaž som si pripavoval príbeh, rutinu ako budem pracovať a, samozrejme, cocktail. Ten som už mal pripravený, pretože najprv bolo potrebné poslať receptúru s príbehom a podľa toho sa vybralo 12 finalistov. No najviac času mi zabrala príprava príbehu, chcel som niečo vtipné, výstižné, poučné a hlavne rýchle, aby to zaujalo porotcov.

Samozrejme som mal podporu svojho baru, všetky súťaže konzultujem so svojím kolegom bar manažérom a navzájom si pomáhame. Taktiež sa chodíme stále podporovať na súťaže.

GASTROWEB: Aké bolo zadanie, téma tohtoročnej súťaže?

Slavomír Kytka: Zadaním bolo Evolution of London a twist klasického cocktailu spred roku 1950. Hlavnou inšpiráciou teda bolo ako sa vyvíjal Londýn za posledné roky.

GASTROWEB: S akým drinkom ste sa prezentovali a napokon aj uspeli?

Slavomír Kytka: Prezentoval som sa s drinkom 21st Century. Keďže zadaním bolo twistnutie (pomenenie) jedného z klasických cocktailov, mojím bolo 20th Century, ktoré pozostáva z ginu, bieleho čokoládového likéru, čerstvého citrónu a aperitívového vína. Ja som to poupravil: z čokoládového likéru na marhuľový shrub, namiesto citrónu som použil yuzu saké a mojím aperitívom sa stalo Genepy. Ako ozdobu som použil čerstvý jalovec a vysušené koliesko citrónu a pomaranča.

21st Century

45ml Beefeater 24

15ml Apricot shrub

15ml Yuzu sake

15ml Genepy

GASTROWEB: Aký je váš vzťah k ginom všeobecne i konkrétne k súťažnému ginu Beefeater?

Slavomír Kytka: K ginom mám ako barman kladný vzťah, veľa klasických cocktailov, ktoré mám rád, pochádza z ginu. Už len história ginu je sama o sebe veľmi zaujímavá.

Samotný Beefeater je jednou z ikon londýnskych ginov a prečo práve Beefeater 24? Pretože narozdiel od klasického Beefeateru sa doň pridáva grepová kôra, japonský sencha čaj a čínsky zelený čaj.

GASTROWEB: Ktoré kokteily na báze ginu preferujete?

Slavomír Kytka: Medzi moje tri najobľúbenejšie cocktaily z ginu patria Aviation, Martini a 20th Century.

------------------------------------------------------

Autor: redakcia

Foto: archív S. Kytku

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30