Beefeater MIXLDN: Slavomír Kytka uspel v Nórsku
Streda, 18.11. 2015, 13:08Slovenský barman Slavomír Kytka, ktorý vo februári vymenil londýnsku barovú scénu za nórske Oslo, vyhral národné kolo súťaže BEEFEATER MIXLDN GLOBAL BARTENDER COMPETITION v tejto severskej krajine. Okrem Martina Župinu, ktorý bude oficiálne zastupovať Slovensko, tak na svetovom londýnskom finále v januári 2016 zabojujú až dvaja Slováci.
GASTROWEB: Odkedy a kde pôsobíte v Nórsku? A prečo práve táto severská krajina?
Slavomír Kytka: V Nórsku pôsobím od februára, v hoteli The Thief ako Head bartender. A prečo Nórsko? Je to nádherná bohatá krajina, plná hôr, fjordov. Veľmi dlho predtým sme sa, teraz už s manželkou, rozhodovali o zmene prostredia a vyberali sme si z viacerých štátov v Európe. Nórsko bolo jednou z krajín, kam sme chceli odcestovať a mať zmenu, žiť o niečo pokojnejší život ako v Londýne. Medzičasom som dostal ponuku otvorenia baru v 5-hviezdičkovom hoteli v novovybudovanej časti Osla. Nakoľko to znelo ako dobrá ponuka, otočil som to párkrát do Osla, aby som si vypočul, aké plány má manažment a čo budú odomňa očakávať. Všetko dopadlo podľa mojich očakávaní, a tak sme sa o šesť mesiacov neskôr presťahovali.
GASTROWEB: V čom je nórska barová scéna iná než tá v Spojenom kráľovstve?
Slavomír Kytka: Nórska barová scéna je oproti UK ešte stále mladá, ale rozvíja sa každým dňom. Už teraz tu môžete nájsť viacero barov so skvelými drinkami a veľmi zaujímavými konceptmi, aké by vás len tak nenapadli.
GASTROWEB: Kedy a kde sa konalo nórske národné kolo súťaže Beefeater MIXLDN?
Slavomír Kytka: Súťaž sa konala 20. septembra 2015 v hlavnom meste Nórska v Osle, v bare Verité.
GASTROWEB: Ako ste sa na súťaž pripravovali? Mali ste podporu aj vášho baru?
Slavomír Kytka: Ako na každú súťaž som si pripavoval príbeh, rutinu ako budem pracovať a, samozrejme, cocktail. Ten som už mal pripravený, pretože najprv bolo potrebné poslať receptúru s príbehom a podľa toho sa vybralo 12 finalistov. No najviac času mi zabrala príprava príbehu, chcel som niečo vtipné, výstižné, poučné a hlavne rýchle, aby to zaujalo porotcov.
Samozrejme som mal podporu svojho baru, všetky súťaže konzultujem so svojím kolegom bar manažérom a navzájom si pomáhame. Taktiež sa chodíme stále podporovať na súťaže.
GASTROWEB: Aké bolo zadanie, téma tohtoročnej súťaže?
Slavomír Kytka: Zadaním bolo Evolution of London a twist klasického cocktailu spred roku 1950. Hlavnou inšpiráciou teda bolo ako sa vyvíjal Londýn za posledné roky.
GASTROWEB: S akým drinkom ste sa prezentovali a napokon aj uspeli?
Slavomír Kytka: Prezentoval som sa s drinkom 21st Century. Keďže zadaním bolo twistnutie (pomenenie) jedného z klasických cocktailov, mojím bolo 20th Century, ktoré pozostáva z ginu, bieleho čokoládového likéru, čerstvého citrónu a aperitívového vína. Ja som to poupravil: z čokoládového likéru na marhuľový shrub, namiesto citrónu som použil yuzu saké a mojím aperitívom sa stalo Genepy. Ako ozdobu som použil čerstvý jalovec a vysušené koliesko citrónu a pomaranča.
21st Century
45ml Beefeater 24
15ml Apricot shrub
15ml Yuzu sake
15ml Genepy
GASTROWEB: Aký je váš vzťah k ginom všeobecne i konkrétne k súťažnému ginu Beefeater?
Slavomír Kytka: K ginom mám ako barman kladný vzťah, veľa klasických cocktailov, ktoré mám rád, pochádza z ginu. Už len história ginu je sama o sebe veľmi zaujímavá.
Samotný Beefeater je jednou z ikon londýnskych ginov a prečo práve Beefeater 24? Pretože narozdiel od klasického Beefeateru sa doň pridáva grepová kôra, japonský sencha čaj a čínsky zelený čaj.
GASTROWEB: Ktoré kokteily na báze ginu preferujete?
Slavomír Kytka: Medzi moje tri najobľúbenejšie cocktaily z ginu patria Aviation, Martini a 20th Century.
------------------------------------------------------
Autor: redakcia
Foto: archív S. Kytku