Späť

BEEFEATER MIXLDN: Na svetové finále do Londýna postúpili Martin Župina a Miloš Danihelka

Streda, 4.11. 2015, 13:42

Barmanská súťaž BEEFEATER MIXLDN GLOBAL BARTENDER COMPETITION 2015 má nových víťazov slovenského a českého národného kola - Martina Župinu, pôsobiaceho v pražskom Hemingway bare a Miloša Danihelku z baru L’Fleur

Počas náročného barmanského súboja s ďalšími ôsmimi účastníkmi českého a slovenského a českého finále Martin Župina okúzlil trojčlennú medzinárodnú porotu svojim kokteilom ROASTED BEEFEATER a Miloš Danihelka kokteilom B-LADY. Hlavným zadaním tohtoročnej súťaže bol bol twist na klasický ginový kokteil vytvorený do roku 1950 a inšpirovaný moderným Londýnom, na báze ginu Beefeater Dry nebo Beefeater 24.

Obaja víťazi budú mať tú česť a pocestujú na nezabudnuteľný trojdňový výlet do Londýna, kde budú čeliť rôznym výzvam testujúcim ich barmanské schopnosti a tým budú oficiálne reprezentovať Slovensko a Česko na globálnom finále súťaže v januári 2016.  

Celkový svetový víťaz získa titul „GLOBÁLNY VÍŤAZ BEEFEATER MIXLDN 2015“ a budú ho mentorovať experti v rámci Beefeater globálneho ambasadorského programu. Po odbornom individuálnom výcviku „Beefeater: The Home of Gin in London“ bude globálny víťaz reprezentovať značku Beefeater na exkluzívnych akciách vo svojom regióne a cestovať na niektoré z najprestížnejších barmanských akcií sveta (napríklad Moscow Bar Show a Berlin Bar Convent).   

„Aktuálny ročník  bol opäť v štýle starého a nového Londýna a mňa osobne veľmi teší stúpajúci záujem barmanov, ktorí podali skvelé výkony. Kvalita prihlásených kokteilov bola veľmi vysoká a verím, že obaja víťazi budú na finále výborne reprezentovať svoju krajinu,“ povedala po súťaži Beefeater ambasádorka pre ČR Katarína Kluchová.

Martin Župina, Hemingway bar, Praha

„Na súťaž Beefeater MIXLDN som sa hlásil už po druhýkrát. Pred dvoma rokmi som sa dostal v mojej barmanskej kariére po prvýkrát do národného finále väčšieho rázu. Nemal som až tak veľa skúseností ako moji súperi, a tým pádom som neuspel, ale odniesol som si veľa kontaktov, zážitkov a bolo to pre mňa úžasné byť tam. Dva roky na to, už presťahovaný v Prahe a pracujúci v super bare Hemingway som sa rozhodol vyskúšať to znovu. A tohto roku to vyšlo.

Do súťaže som sa prihlásil s drinkom ROASTBEEFEATER ktorý bol twist na klasický Martini dry cocktail a je kombináciou Beefeater 24, prémiového ginu značky Beefeater, suchého francúzskeho vermouthu a domáceho sirupu z rozmarínu, zeleného a citrónového korenia a tiež feniklových semien. Príprava na túto súťaž trvala asi mesiac, čo obsahovalo bežné veci ako nákup surovín, vymyslieť príbeh ku cocktailu, samotné doladenie finálnej receptúry a kopec ďalších vecí.

A čo pre mňa napokon znamená toto víťazstvo? Veľmi veľa pretože som tomu až tak neveril, ale nakoniec to vyšlo a ja sa hrozne teším, ale aj troška bojím toho, ako v januári s Milošom Danihelkom poletíme do Londýna a zažijeme skvelé tri dni v tomto úžasnom meste plnom cocktailov. Myslím si, že nás čaká kopec zábavy, ale aj stresu, no na druhej strane to prináša aj kopec nových kontaktov. Teším sa! Vidíme sa za dva mesiace v Londýne.“

 Miloš Danihelka z L’Fleur Bar, Praha

“Na svetové finále pôjdem počas troch rokov už druhýkrát, čo je pre mňa veľké prekvapenie. V konkurencii našich barmanov je vždy ťažké vyhrať, a nie to ešte víťazstvo zopakovať. Navyše sa mi podarilo vyhrať aj Cenu publika, takže som veľmi rád a veľmi teším sa do Londýna.

V národnom finále som pripravoval kokteil "B" lady, ktorý bol venovaný Kataríne Kluchovej, prvej Češke v cechu The Gin Guild ! Bol to twist na White Lady cocktail, tak ako ho poznáme z rúk Harryho Craddocka, pôsobiaceho v legendárnom Americkom bare hotela Savoy v Londýne. V mojom kokteili som chcel zvýrazniť arómu troch ingrediencií (botanicals), ktoré sú v gine Beefeater 24 navyše oproti klasickej receptúre Beefeater Dry. Cointreau som si preinfuzoval grepovými kôrami a prisladil ho trochou domáceho oleo sachara. Z čínskeho zeleného čaju som si pripravil sirup a arómu japonskej senchy som dostal cez škrupinu do bielka pri pomerne dlhej macerácii čerstvých vajec v silnom výluhu práve z tohto čaju.

A do Savoya som sa vrátil i pri prezentácii svojho drinku. Na twiste sme mali nejakým spôsobom ukázať evolúciu Londýna v akomkoľvek odvetví...Ja som barman a Londýn je pre mňa kokteilovým mestom číslo 1, preto som chcel onú evolúciu demonštrovať na londýnskej barovej scéne, ako sa skrátka zmenila od Craddockovej doby. Uvedomil som si, že dnes potrebujeme hostí zaujať nielen chuťou kokteilu, ale aj jeho vzhľadom, vôňou, servisom, „storrytellingom“, atď. a že v twiste by sa mela objaviť prémiovejšia surovina, ak ju máme k dispozícii.

V samotnom Savoyi sú dva super úspešné bary - klasická American a „modernejší" Beaufort. V Beauforte sa !hrajú" viac so servisom, modernejšou mixológiou a v American bare zasa zachovajú krásu klasických drinkov. Beaufort cocktail menu ma navyše formu leporela, a tak som sa ním inšpiroval a k servisu kokteilu som si nechal urobiť taktiež leporelo, hovoriace príbeh mojej B-lady. Mohli ste v ňom nájsť Harryho Craddocka ako zatvára shaker s receptúrou White Lady, Desmonda Payna objednávajúceho si v Ázii G&T, pričom dostáva Gin & Tea (tu sa zrodila myšlienka na použitie čaju v botanicals mixe pre superprémiový Beefeater 24), menu Beaufort Baru na obežnej dráhe, či Katarínu Kluchovú preberajúci jalovcovú vetvičku - symbol cechu The Gin Guild. Na tejto stránke bo tiež vysvetlený názov drinku "B" lady - mohla to byť „Beefeater lady", „Burroughs lady", alebo tiež „Beaufort lady". V skutočnosti to bola taká poklona Kataríne - ,,B (still our gin) Lady".

Finalisti národných kôl BEEFEATER MIXLDN 2015

Slovensko

Filib Reboš

Bystrik Uko

Michal Ďurinik

Martin Župina

Lukáš Vrábel

Česká republika

Jakub Vinš

Jaroslav Janoušek

Jaroslav Modlík

Miloš Danihelka

Petr Novotný
---------------------------------------------------------------------

Zdroj: Pernod Ricard

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30