
Beefeater MIXLDN 2017: Slovensko bude reprezentovať Miroslav Telehanič
Streda, 22.11. 2017, 23:34V priestoroch bratislavského Old Fashioned Baru sa 13. novembra 2017 konalo slovenské národné kolo medzinárodnej barmanskej súťaže Beefeater MIXLDN7.
Spomedzi 10 finalistov na víťazný stupienok napokon vystúpil Miroslav Telehanič z bratislavského Sky Baru s drinkom Crossroads.
Súťažný deň v Old Fashioned Bare bol najmä o skvelých ľuďoch, kvalitných barmanoch a barmaids, výborných drinkoch, celodennej prijemnej barovej atmosfére a plný formálnych aj neformálnych rozhovorov.
Významná bola osobná prítomnosť Beefeater Master Distilera Desmonda Payna, ktorý Slovensko navštívil vôbec po prvýkrát. Desmond Payne okrem prezentácie zasadol aj do poroty, a to spolu s českou Beefeater ambasádorkou Katarínou Kluchovou, vlaňajším víťazom slovenského kola Ľubomírom Miščíkom, v neposlednom rade s odborným dohľadom Luboša Rácza.
„Súťaž som si veľmi užil, pretože som tento rok nebol v porote, ale v oveľa bližšom kontakte so súťažiacimi, keď som ich mal organizačne na starosti. Bola to v zásade jednoduchá úloha, lebo na rozdiel od minulosti sú barmani samostatnejší a zodpovednejší, čo sa prejavilo v ich prístupe a myslím si, že aj v samotných drinkoch, ktoré som mal možnosť ochutnať. Musím vyzdvihnúť nádherné miesto, ktoré vybral organizátor súťaže Pernod Ricard Slovensko. Dostatočne veľké, ale pritom veľmi príjemné a elegantné pomohlo vytvoriť uvoľnenú atmosféru, ktorá si však zachovávala svoju eleganciu a jedinečný štýl až do samotného konca. Beefeater MIXLDN je najväčšia ginová súťaž na svete a ja som veľmi rád, že som si mohol užiť jej slovenské kolo a veľmi sa teším na finále,“ zhodnotil Ľuboš Rácz.
Finalisti slovenského kola Beefeater MIXLDN7
• Adam Jágerský, FACH, Bratislava
• Dávid Ďuriš, BLOOM: Gin, cocktails & lounge, Nitra
• Filip Rebroš, Old Fashioned Bar, Bratislava
• Matej Staník, Urban House, Bratislava
• Miroslav Vaculčiak, FACH, Bratislava
• Miroslav Telehanič, Sky Bar & Restaurant, Bratislava
• Mária Debnárová, Antique American Bar, Bratislava
• Peter Marcina, Sky Bar & Restaurant, Bratislava
• Róbert Stajanča, The Cuba Libre, Rum & Cigar House, Bratislava
• Róbert Palík, Sky Bar & Restaurant, Bratislava
ROZHOVOR s Miroslavom Telehaničom
GASTROWEB: Čím vás zaujala súťaž MIXLND, že ste do toho šli?
Miroslav Telehanič: Náš barový manager Tony Velich vybral mňa a kolegu Róberta Palíka, aby sme reprezentovali tento rok Sky Bar & Restaurant na lokálnom finále MIXLND7. Bral som to ako výzvu, s ktorou som sa rád popasoval. Rád pracujem v kolektíve, pretože niekedy stačí malý kúsok, aby vás kolega inšpiroval a vy sa vďaka tomu dostanete cez tú hranicu, ktorá by vás za iných okolností zastavila. Pracovali sme ako tím a moja vďaka patrí celému tímu, za každú radu a inšpiráciu.
GASTROWEB: Aké boli podmienky súťaže? Čo bolo potrebné splniť?
Miroslav Telehanič: Vynikajúce - stačilo vymyslieť cocktail na báze Beefeater alebo Beefeater 24 inšpirovaný mestom, v ktorom pracuješ alebo žiješ a vyplniť prihlášku.
GASTROWEB: Predstavte bližšie váš súťažný drink Crossroads...
Miroslav Telehanič: Drink bol inšpirovaný starou Bratislavou, keďže to bola križovatka ciest medzi dvoma veľkými mestami, a to Budapešťou a Viedňou. Vďaka tomu vznikol niekedy Prešporok, kde sa stretávali obchodníci a predávali rôzny tovar. Bol som preto v roli obchodníka, a tým pádom som trojčlennej porote doslova predával svoj drink.
Drink bol moderný twist na Martinez, pri ktorom som, samozrejme, použil Beefeater 24, keďže moderný gin = moderný cocktail, domáci vermouth na báze červeného vína Dunaj, paliny pravej (woormwood), sliviek a hrušiek, pripravovaný metódou sous-vide. Namiesto Maraschina som použil domáci ovocný kordial zložený z marhúľ, jabĺk a jahôd spolu s kyselinou vínnou. Namiesto bitteru som použil poctivú čerešňovicu. Nakoľko ma Beefeater 24 dostatočne množstvo bylín a korenín nepoužil som žiadne ďalšie byliny, ale len ovocné zložky a zložky, ktoré sa dajú dopestovať lokálne. Ako ozdobu som použil jablkový chips s vínnym octom pomocou maltrodextrínu, ktorý som následne pomocou našich šikovných kuchárov dehydroval. Cocktail bol vytvorený ako foodparing. Čiže samotný chips dotváral celkovú chuť cocktailu.
GASTROWEB: Ako by ste zhodnotili samotný priebeh súťaže, silu konkurencie, v čom to bolo náročné?
Miroslav Telehanič: Cela súťaž bola fantastická, organizácia na jednotku. Atmosféra bola skvelá, konkurencia veľmi silná a klobúk dole pred výkonmi všetkých súťažiacich. O to viac si cením, že sa mi podarilo porotu zaujať. Čo sa mi najviac páčilo, bol tímový duch celej súťaže. Necítil som rivalitu, cítil som sa ako medzi kamarátmi, respektíve medzi barovou rodinou. Ešte raz by som vyzdvihol výkon všetkých súťažiacich. Bolo mi cťou si spolu s vami užiť tento krásny deň!
GASTROWEB: Aké pocity sprevádzali vyhlásenie výsledkov a moment, keď ste počuli svoje meno?
Miroslav Telehanič: Nakoľko som bol na barovej súťaži prvýkrát, nerátal som, že by moje meno bolo na stupni víťazov. No v kútiku duše som veril, že sa môj príbeh porote páčil. Po vyhlásení nastalo asi 5-sekundové ticho, neveril som vlastným ušiam - tá informácia nestihla spôsobiť žiadnu reakciu. No potom prišiel šťastný výkrik „Veď to som ja!“ Ešte raz ďakujem porote a organizátorom. Túto chvíľu si budem pamätať už asi navždy.
GASTROWEB: A ešte všeobecne - patrí gin k spiritom, s ktorými s obľubou pracujete? Ktorý drink na báze ginu je pre vás TOP?
Miroslav Telehanič: Rád pracujem s každým alkoholom, vždy to je výzva ponúknuť hosťom príbeh a zážitok. Gin patrí medzi spirity, s ktorými sa mi pracuje veľmi dobre a rád ho používam vo svojich kreáciach. Môj obľúbený ginový cocktail je Gin fizz, Salty dog a v poslednej dobe výtvor nášho baru, a to je cocktail Alexino. Drink inšpirovaný svetovým barmanom AlexomKratenom. Ide o twist na klasické Negroni, doliate lokálnym pivom. Sám Alex si na tomto drinku pochutnával spolu s nami.
Miroslav Telehanič bude hájiť slovenské farby na svetovom finále v Londýne vo februári 2018. Víťaz si bude môcť pod dohľadom Desmonda Payna vytvoriť limitovanú edíciu svojho ginu!
------------------------------------------------------------------
Zdroj: Pernod Ricard Slovakia, redakcia
Foto: Pernod Ricard Slovakia