Bartender Junior: Šimon Janík
Utorok, 23.5. 2017, 00:01Súťažný a vzdelávací program pre študentov stredných odborných škôl Junior Bartender Challenge vyvrcholil koncom apríla. Postupne vám predstavíme finalistov tejto jedinečnej barmanskej súťaže, ktorej hlavným cieľom je naučiť študentov praktickým vedomostiam z reálneho barového prostredia, podporiť ich samostatnosť, kreativitu a motivovať ich do budúcnosti.
Škola: Hotelová akadémia Ľudovíta Wintera Pieštany
Prvé skúsenosti za barom: V kaviarni a bare Synagóga v Trnave
Preferovaný destilát: Rozhodne gin a rum. Sú to destiláty, ktoré najviac vyhovujú mojim chuťovým bunkám a pracuje sa mi s nimi oveľa ľahšie, ako keď pripravujem drink z iného alkoholu.
Obľúbený drink: Jednoznačne daiquiri. Je to drink, ktorý patrí medzi moje najobľúbenejšie nápoje. Jednoduchý drink, ale pri správnej príprave fantastický zážitok.
Inšpiratívny bar: Nezabudnem, ako som pred štyrmi rokmi prvýkrát vkročil do Záhiru a objednal si skvelý drink . Sedel som na stoličke, vychutnával som si atmosféru a nevedel som pochopiť, ako barman dokázal tak úžasne spojiť a vybalansovať všetky chute v jednom drinku. Nezabudnuteľný zážitok mám aj z Lemontree & SKY Baru. Od obsluhy, cez barmana, po drink a až po posledný detail. Skvelé.
Barmanský vzor: Na Slovensku máme naozaj veľa šikovných a skúsených barmanov, od ktorých sa máme my mladší, čo učiť. Veľmi ma teší, že veľa z nich poznám osobne. Úplné prvé a základné informácie som dostal už dávnejšie od Ľuboša Rácza, za čo som veľmi vďačný, pretože som si vďaka nemu rozšíril rozhľad a začal vnímať aj barovú scénu. Obdivujem Martina Hudáka, pretože spája svet drinkov a kávy, k čomu mám tiež veľmi blízko.
Zrod drinku: Pri drinkoch sa snažím spájať zaujímavé chute, a pripraviť hosťom niečo, čo predtým nikdy neochutnali. Snažím sa využívať sezóne a čerstvé ovocie a bylinky, domáce sirupy a iné zaujímavé a netradičné prísady. Veľmi dôležitý je kvalitný ľad, správne pomery a zvolenie správnej prípravy.
Barman - hosť: Komunikácia, slušnosť a rešpekt.
Budúcnosť: Určite za barom, či už so shakerom alebo konvičkou a šálkou v ruke. Veľmi ma láka zahraničie, a niekedy určite vycestujem, ale zatiaľ ostávam na Slovensku. Veľmi rád by som spoznával iné krajiny, ale teraz cítim, že sa dokážem ešte veľa naučiť tu - doma. A svojou trochou prispieť k rozvoju lepšej gastronómii.
Tip na drink - Don De Lion
Dekorácia: Prach z pražených listov púpavy
Pomery:
40 ml Absolut Vodky (Bazalka)
10 ml Martini Rosso
10 ml púpavového domáceho sirupu
15 ml citrónovej šťavy
4 streky Angostura Bitters
--------------------------------------------
Zdroj: Pernod Ricard
Foto: Ján Chmelík