Späť

Bartender Junior: Šimon Janík

Utorok, 23.5. 2017, 00:01

Súťažný a vzdelávací program pre študentov stredných odborných škôl Junior Bartender Challenge vyvrcholil koncom apríla. Postupne vám predstavíme finalistov tejto jedinečnej barmanskej súťaže, ktorej hlavným cieľom je naučiť študentov praktickým vedomostiam z reálneho barového prostredia, podporiť ich samostatnosť, kreativitu a motivovať ich do budúcnosti.

Škola: Hotelová akadémia Ľudovíta Wintera Pieštany

Prvé skúsenosti za barom: V kaviarni a bare Synagóga v Trnave

Preferovaný destilát: Rozhodne gin a rum. Sú to destiláty, ktoré najviac vyhovujú mojim chuťovým bunkám a pracuje sa mi s nimi oveľa ľahšie, ako keď pripravujem drink z iného alkoholu.

Obľúbený drink: Jednoznačne daiquiri. Je to drink, ktorý patrí medzi moje najobľúbenejšie nápoje. Jednoduchý drink, ale pri správnej príprave fantastický zážitok.

Inšpiratívny bar: Nezabudnem, ako som pred štyrmi rokmi prvýkrát vkročil do Záhiru a objednal si skvelý drink Usmiaty. Sedel som na stoličke, vychutnával som si atmosféru a nevedel som pochopiť, ako barman dokázal tak úžasne spojiť a vybalansovať všetky chute v jednom drinku. Nezabudnuteľný zážitok mám aj z Lemontree & SKY Baru. Od obsluhy, cez barmana, po drink a až po posledný detail. Skvelé.

Barmanský vzor: Na Slovensku máme naozaj veľa šikovných a skúsených barmanov, od ktorých sa máme my mladší, čo učiť. Veľmi ma teší, že veľa z nich poznám osobne. Úplné prvé a základné informácie som dostal už dávnejšie od Ľuboša Rácza, za čo som veľmi vďačný, pretože som si vďaka nemu rozšíril rozhľad a začal vnímať aj barovú scénu. Obdivujem Martina Hudáka, pretože spája svet drinkov a kávy, k čomu mám tiež veľmi blízko.

Zrod drinku: Pri drinkoch sa snažím spájať zaujímavé chute, a pripraviť hosťom niečo, čo predtým nikdy neochutnali. Snažím sa využívať sezóne a čerstvé ovocie a bylinky, domáce sirupy a iné zaujímavé a netradičné prísady. Veľmi dôležitý je kvalitný ľad, správne pomery a zvolenie správnej prípravy.

Barman - hosť: Komunikácia, slušnosť a rešpekt.

Budúcnosť: Určite za barom, či už so shakerom alebo konvičkou a šálkou v ruke. Veľmi ma láka zahraničie, a niekedy určite vycestujem, ale zatiaľ ostávam na Slovensku. Veľmi rád by som spoznával iné krajiny, ale teraz cítim, že sa dokážem ešte veľa naučiť tu - doma. A svojou trochou prispieť k rozvoju lepšej gastronómii.

Tip na drink - Don De Lion

Dekorácia: Prach z pražených listov púpavy

Pomery:

40 ml Absolut Vodky (Bazalka)             

10 ml Martini Rosso                          

10 ml púpavového domáceho sirupu                

15 ml citrónovej šťavy                           

4 streky Angostura Bitters        

--------------------------------------------                

Zdroj: Pernod Ricard

Foto: Ján Chmelík

gastro, gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031