Bartender Junior: Ondrej Bugár
Utorok, 31.7. 2018, 20:49Vzdelávací a súťažný program pre študentov stredných odborných škôl Junior Bartender Challenge vyvrcholil v polovici mája. Postupne vám predstavíme finalistov tohto jedinečného projektu, ktorého hlavným cieľom je naučiť študentov praktickým vedomostiam z reálneho barového prostredia, podporiť ich samostatnosť, kreativitu a motivovať ich do budúcnosti.
Škola: Stredná odborná škola obchodu a služieb Nábrežie J. Kalinčiaka Prievidza
Prvé skúsenosti: JN club Prievidza, Varadero cubans coctail bar Bojnice
Preferovaný destilát: Najmä vďaka práci v kubánskom bare rýchlo prichádzam na chuť rumom. Veľmi ma baví celá škála chutí, ktorá sa v nich dá objaviť.
Obľúbený drink: Bloody Marry - jednoznačne... čím slanšia, tým lepšie...
Inšpiratívny bar: Nikdy nezabudnem na svoju prvú návštevu Londýna a večer, ktorý som zažil. The Ned bol prvý bar v mojom programe. Atmosféra hotelového baru a reštaurácia vytvorená v priestoroch bývalej banky s vysokými stropmi alebo secret bar za dverami bývalého trezoru mi úplne vyrazili dych. Čerešnička na torte bol pre mňa Oblix bar a Aqua Shard, kde som sa cítil ako dieťa v „disneylande“.
Barmanský vzor: Vyslovene barový vzor alebo človeka, ku ktorému vzhliadam nemám. Samozrejme, obdivujem veľa Pánov barmanov. Na jednom sa mi ale páči technika, na druhom vystupovanie a na treťom jeho príbeh a cesta, ktorou sa dostal tam, kde je. No žeby som mal nad posteľou plagáty barmanov, ktorým by som sa chcel podobať, to nie.
Zrod drinku: Vždy keď vytváram drink, mám v hlave aj príbeh, ktorý ho predá, dá sa povedať, že mnohokrát vznikajú obe veci súčasne. Mám rád drinky, ktoré odkazujú na staré klasiky a presne také veľmi rád aj tvorím. Podľa môjho názoru treba ovládať základy, aby sa na nich dalo ďalej stavať... Mnohí barmani ale považujú za základ modré cocktaily s gumenými medvedíkmi, ktoré možno nie je na škodu vedieť, ale určite je na škodu na nich stavať.
Barman - hosť: Rešpekt, pokora a hlavne polovica úspechu – úsmev.
Budúcnosť: Barmanstvo je cesta, ktorou chcem v budúcnosti kráčať. Po škole plánujem ísť určite do hlavného mesta, kde chcem tu cestu začať.
Tip na drink: Bloom
4 cl ginu Beefeater
2 cl rumu Pyrat
2 cl limetkovej šťavy
1 cl simple sirupu
1 ks bielko
Čerstvá marakuja
Medovka
Drink je krásne osviežujúci a jednoduchý, spája chute klasického gin souru, ktorý ovláda každý, so sezónnou medovkou, citrusovým rumom Pyrat a tropickou marakujou.
Viac o tohtoročnej súťaži sa dočítate TU!
Junior Bartender Challenge
Junior Bartender Challenge je juniorský vzdelávaco-súťažný program pozostávajúci z viacerých školení, seminárov a prednášok a súťažných kôl organizovaný spoločnosťou Pernod Ricard Slovakia.
Program je zameraný na podporu a rozvoj mladých barmanov a barmaids zo stredných odborných škôl a hotelových akadémií a je určený pre žiakov, ktorí majú viac ako 18 rokov, t.j. žiakov 4. a 5. ročníkov.
Nápad, ktorý sa pred štyrmi rokmi zrodil v hlave Ľuba Končoka (majiteľa banskobystrického baru Leroy a Brewhouse Leroy a spolumajiteľa baru Piano, spoluorganizátora banskobystickej Vínšpacírky, spoluorganizátora Slovak Bar Show a SCA education koordinátora) je v súčasnosti jedným z najzaujímavejších projektov pre barmanských juniorov. Ľubov nápad sme premiešali a okorenili skúsenosťami Karola Domischa, bezpečne prekryli odborným dohľadom a nadšením Ľuboša Rácza a za podpory Pernod Ricard Slovakia tak vznikol výnimočný projekt pre nastupujúcu (nielen) barmanskú generáciu.
Program začína školením priamo na školách, na základe ktorých do finále postupujú najlepší dvaja študenti z každej školy. Počas uplynulých štyroch ročníkov sa školení pod vedením Ľuboša Rácza zúčastnilo dokopy 655 študentov. Vyvrcholením je finále, ktoré trvá 3 dni a 2 noci. Pozostáva z viacerých školení, seminárov a súťažných disciplín, ktoré majú overiť vedomosti, ale aj kreativitu a samostatné rozmýšľanie súťažiacich.
Zdroj: redakcia
Foto: Pernod Ricard Slovakia