Späť

Bartender Junior: Ondrej Bugár

Utorok, 31.7. 2018, 20:49

Vzdelávací a súťažný program pre študentov stredných odborných škôl Junior Bartender Challenge vyvrcholil v polovici mája. Postupne vám predstavíme finalistov tohto jedinečného projektu, ktorého hlavným cieľom je naučiť študentov praktickým vedomostiam z reálneho barového prostredia, podporiť ich samostatnosť, kreativitu a motivovať ich do budúcnosti.

Škola: Stredná odborná škola obchodu a služieb Nábrežie J. Kalinčiaka Prievidza

Prvé skúsenosti: JN club Prievidza, Varadero cubans coctail bar Bojnice

Preferovaný destilát: Najmä vďaka práci v kubánskom bare rýchlo prichádzam na chuť rumom. Veľmi ma baví celá škála chutí, ktorá sa v nich dá objaviť.

Obľúbený drink: Bloody Marry - jednoznačne... čím slanšia, tým lepšie...

Inšpiratívny bar: Nikdy nezabudnem na svoju prvú návštevu Londýna a večer, ktorý som zažil. The Ned bol prvý bar v mojom programe. Atmosféra hotelového baru a reštaurácia vytvorená v priestoroch bývalej banky s vysokými stropmi alebo secret bar za dverami bývalého trezoru mi úplne vyrazili dych. Čerešnička na torte bol pre mňa Oblix bar a Aqua Shard, kde som sa cítil ako dieťa v „disneylande“.

Barmanský vzor: Vyslovene barový vzor alebo človeka, ku ktorému vzhliadam nemám. Samozrejme, obdivujem veľa Pánov barmanov. Na jednom sa mi ale páči technika, na druhom vystupovanie a na treťom jeho príbeh a cesta, ktorou sa dostal tam, kde je. No žeby som mal nad posteľou plagáty barmanov, ktorým by som sa chcel podobať, to nie.

Zrod drinku: Vždy keď vytváram drink, mám v hlave aj príbeh, ktorý ho predá, dá sa povedať, že mnohokrát vznikajú obe veci súčasne. Mám rád drinky, ktoré odkazujú na staré klasiky a presne také veľmi rád aj tvorím. Podľa môjho názoru treba ovládať základy, aby sa na nich dalo ďalej stavať... Mnohí barmani ale považujú za základ modré cocktaily s gumenými medvedíkmi, ktoré možno nie je na škodu vedieť, ale určite je na škodu na nich stavať.

Barman - hosť: Rešpekt, pokora a hlavne polovica úspechu – úsmev.

Budúcnosť: Barmanstvo je cesta, ktorou chcem v budúcnosti kráčať. Po škole plánujem ísť určite do hlavného mesta, kde chcem tu cestu začať.

Ondrej Bugár: BloomTip na drink: Bloom

4 cl ginu Beefeater

2 cl rumu Pyrat

2 cl limetkovej šťavy

1 cl  simple sirupu

1 ks bielko

Čerstvá marakuja

Medovka

Drink je krásne osviežujúci a jednoduchý, spája chute klasického gin souru, ktorý ovláda každý, so sezónnou medovkou, citrusovým rumom Pyrat a tropickou marakujou.

Viac o tohtoročnej súťaži sa dočítate TU!

Junior Bartender Challenge

Junior Bartender Challenge je juniorský vzdelávaco-súťažný program pozostávajúci z viacerých školení, seminárov a prednášok a súťažných kôl organizovaný spoločnosťou Pernod Ricard Slovakia.

Program je zameraný na podporu a rozvoj mladých barmanov a barmaids zo stredných odborných škôl a hotelových akadémií a je určený pre žiakov, ktorí majú viac ako 18 rokov, t.j. žiakov 4. a 5. ročníkov.

Nápad, ktorý sa pred štyrmi rokmi zrodil v hlave Ľuba Končoka (majiteľa banskobystrického baru Leroy a Brewhouse Leroy a spolumajiteľa baru Piano, spoluorganizátora banskobystickej Vínšpacírky, spoluorganizátora Slovak Bar Show a SCA education koordinátora) je v súčasnosti jedným z najzaujímavejších projektov pre barmanských juniorov. Ľubov nápad sme premiešali a okorenili skúsenosťami Karola Domischa, bezpečne prekryli odborným dohľadom a nadšením Ľuboša Rácza a za podpory Pernod Ricard Slovakia tak vznikol výnimočný projekt pre nastupujúcu (nielen) barmanskú generáciu.

Program začína školením priamo na školách, na základe ktorých do finále postupujú najlepší dvaja študenti z každej školy. Počas uplynulých štyroch  ročníkov sa školení pod vedením Ľuboša Rácza zúčastnilo dokopy 655 študentov. Vyvrcholením je finále, ktoré trvá 3 dni a 2 noci. Pozostáva z viacerých školení, seminárov a súťažných disciplín, ktoré majú overiť vedomosti, ale aj kreativitu a samostatné rozmýšľanie súťažiacich.

Zdroj: redakcia

Foto: Pernod Ricard Slovakia

gastro, gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031