Späť

Bartender Junior: Jonáš Havadej

Piatok, 22.6. 2018, 12:02

Vzdelávací a súťažný program pre študentov stredných odborných škôl Junior Bartender Challenge vyvrcholil v polovici mája. Postupne vám predstavíme finalistov tohto jedinečného projektu, ktorého hlavným cieľom je naučiť študentov praktickým vedomostiam z reálneho barového prostredia, podporiť ich samostatnosť, kreativitu a motivovať ich do budúcnosti.

Škola: Hotelová akadémia v Prešove

Prvé skúsenosti za barom: Dublin Café v Prešove

Preferovaný destilát: Rum. Hlavne korenisté rumy, prípadne ešte škótske whisky a v poslednej dobe aj japonský gin.

Obľúbený drink: Samozrejme Negroni (prípadne Bulevardier). Jednoduchý drink, v ktorom sa dá krásne vyhrať s ginom či vermutom.

Inšpiratívny bar: Pre mňa jednoznačne Sky Bar v Bratislave. Chalani za barom dokážu ohúriť už pri prvom pohľade. To ako sa bavia a ako si to vedia užiť, upútať každého hosťa v bare... je to super. Sú veľmi priateľskí a profesionálni zároveň. Vybalansované drinky, ktoré ohúria vzhľadom, aj chuťou. Jednoducho zážitok, na ktorý nezabudnem

Barmanský vzor: Tých je viacero. Snažím sa zamerať na viac barmanov a od každého si niečo zobrať. Pre mňa asi naj sú: Tony Velich a Lukáš Vrábeľ a som veľmi rád, že mám to šťastie ich poznať osobne. Títo dvaja barmani naštartovali moju vášeň k barmanstvu najviac. Samozrejme, nemôžem zabudnúť na Petra Marcinu.

Zrod drinku: Pri vytváraní drinku si skoro vždy ako základ zoberiem nejaký classic cocktail, niečo vyhodím, niečo pridám, niečo zmením, nakoniec z toho vznikne niečo nové... niečo moje!

Barman - hosť: Vždy slušne a profesionálne, no zároveň priateľsky. Hosť by sa mal cítiť uvoľnene a vítaný, nie byť neustále napätý.

Budúcnosť: Samozrejme za barom: na začiatok vyskúšať možno západ (Bratislava), potom niekam do sveta... Česko, Anglicko, Írsko... Vyskúšať nové bary a kultúry a nakoniec si otvoriť vlastný bar a ďalej baviť hostí.

Jonáš Havadej: Strawberry fields Strawberry fields

40 ml ginu Beefeater

20 ml ginu infuzovaného jahodovým pyré

10 ml lemon fresh

10 ml simple sirup

5 lístkov bazalky

Vaječný bielok

Ozdoba: karamelizované jahody, poliate tzv. overproof rumom (Old Pascas) – zapáliť

Viac o tohtoročnej súťaži sa dočítate TU!

Junior Bartender Challenge

Junior Bartender Challenge je juniorský vzdelávaco-súťažný program pozostávajúci z viacerých školení, seminárov a prednášok a súťažných kôl organizovaný spoločnosťou Pernod Ricard Slovakia.

Program je zameraný na podporu a rozvoj mladých barmanov a barmaids zo stredných odborných škôl a hotelových akadémií a je určený pre žiakov, ktorí majú viac ako 18 rokov, t.j. žiakov 4. a 5. ročníkov.

Nápad, ktorý sa pred štyrmi rokmi zrodil v hlave Ľuba Končoka (majiteľa banskobystrického baru Leroy a Brewhouse Leroy a spolumajiteľa baru Piano, spoluorganizátora banskobystickej Vínšpacírky, spoluorganizátora Slovak Bar Show a SCA education koordinátora) je v súčasnosti jedným z najzaujímavejších projektov pre barmanských juniorov. Ľubov nápad sme premiešali a okorenili skúsenosťami Karola Domischa, bezpečne prekryli odborným dohľadom a nadšením Ľuboša Rácza a za podpory Pernod Ricard Slovakia tak vznikol výnimočný projekt pre nastupujúcu (nielen) barmanskú generáciu.

Program začína školením priamo na školách, na základe ktorých do finále postupujú najlepší dvaja študenti z každej školy. Počas uplynulých štyroch  ročníkov sa školení pod vedením Ľuboša Rácza zúčastnilo dokopy 655 študentov. Vyvrcholením je finále, ktoré trvá 3 dni a 2 noci. Pozostáva z viacerých školení, seminárov a súťažných disciplín, ktoré majú overiť vedomosti, ale aj kreativitu a samostatné rozmýšľanie súťažiacich.

Zdroj: redakcia

Foto: Pernod Ricard Slovakia

gastro, gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31