Bartender Junior: Jonáš Havadej
Piatok, 22.6. 2018, 12:02Vzdelávací a súťažný program pre študentov stredných odborných škôl Junior Bartender Challenge vyvrcholil v polovici mája. Postupne vám predstavíme finalistov tohto jedinečného projektu, ktorého hlavným cieľom je naučiť študentov praktickým vedomostiam z reálneho barového prostredia, podporiť ich samostatnosť, kreativitu a motivovať ich do budúcnosti.
Škola: Hotelová akadémia v Prešove
Prvé skúsenosti za barom: Dublin Café v Prešove
Preferovaný destilát: Rum. Hlavne korenisté rumy, prípadne ešte škótske whisky a v poslednej dobe aj japonský gin.
Obľúbený drink: Samozrejme Negroni (prípadne Bulevardier). Jednoduchý drink, v ktorom sa dá krásne vyhrať s ginom či vermutom.
Inšpiratívny bar: Pre mňa jednoznačne Sky Bar v Bratislave. Chalani za barom dokážu ohúriť už pri prvom pohľade. To ako sa bavia a ako si to vedia užiť, upútať každého hosťa v bare... je to super. Sú veľmi priateľskí a profesionálni zároveň. Vybalansované drinky, ktoré ohúria vzhľadom, aj chuťou. Jednoducho zážitok, na ktorý nezabudnem
Barmanský vzor: Tých je viacero. Snažím sa zamerať na viac barmanov a od každého si niečo zobrať. Pre mňa asi naj sú: Tony Velich a Lukáš Vrábeľ a som veľmi rád, že mám to šťastie ich poznať osobne. Títo dvaja barmani naštartovali moju vášeň k barmanstvu najviac. Samozrejme, nemôžem zabudnúť na Petra Marcinu.
Zrod drinku: Pri vytváraní drinku si skoro vždy ako základ zoberiem nejaký classic cocktail, niečo vyhodím, niečo pridám, niečo zmením, nakoniec z toho vznikne niečo nové... niečo moje!
Barman - hosť: Vždy slušne a profesionálne, no zároveň priateľsky. Hosť by sa mal cítiť uvoľnene a vítaný, nie byť neustále napätý.
Budúcnosť: Samozrejme za barom: na začiatok vyskúšať možno západ (Bratislava), potom niekam do sveta... Česko, Anglicko, Írsko... Vyskúšať nové bary a kultúry a nakoniec si otvoriť vlastný bar a ďalej baviť hostí.
Strawberry fields
40 ml ginu Beefeater
20 ml ginu infuzovaného jahodovým pyré
10 ml lemon fresh
10 ml simple sirup
5 lístkov bazalky
Vaječný bielok
Ozdoba: karamelizované jahody, poliate tzv. overproof rumom (Old Pascas) – zapáliť
Viac o tohtoročnej súťaži sa dočítate TU!
Junior Bartender Challenge
Junior Bartender Challenge je juniorský vzdelávaco-súťažný program pozostávajúci z viacerých školení, seminárov a prednášok a súťažných kôl organizovaný spoločnosťou Pernod Ricard Slovakia.
Program je zameraný na podporu a rozvoj mladých barmanov a barmaids zo stredných odborných škôl a hotelových akadémií a je určený pre žiakov, ktorí majú viac ako 18 rokov, t.j. žiakov 4. a 5. ročníkov.
Nápad, ktorý sa pred štyrmi rokmi zrodil v hlave Ľuba Končoka (majiteľa banskobystrického baru Leroy a Brewhouse Leroy a spolumajiteľa baru Piano, spoluorganizátora banskobystickej Vínšpacírky, spoluorganizátora Slovak Bar Show a SCA education koordinátora) je v súčasnosti jedným z najzaujímavejších projektov pre barmanských juniorov. Ľubov nápad sme premiešali a okorenili skúsenosťami Karola Domischa, bezpečne prekryli odborným dohľadom a nadšením Ľuboša Rácza a za podpory Pernod Ricard Slovakia tak vznikol výnimočný projekt pre nastupujúcu (nielen) barmanskú generáciu.
Program začína školením priamo na školách, na základe ktorých do finále postupujú najlepší dvaja študenti z každej školy. Počas uplynulých štyroch ročníkov sa školení pod vedením Ľuboša Rácza zúčastnilo dokopy 655 študentov. Vyvrcholením je finále, ktoré trvá 3 dni a 2 noci. Pozostáva z viacerých školení, seminárov a súťažných disciplín, ktoré majú overiť vedomosti, ale aj kreativitu a samostatné rozmýšľanie súťažiacich.
Zdroj: redakcia
Foto: Pernod Ricard Slovakia