Späť

ABSOLUT INVITE 2015 vyhral Matej Výboch zo Záhiru

Utorok, 21.4. 2015, 16:18

Už 4. ročník barmanskej súťaže ABSOLUT INVITE opäť preveril schopnosti majstrov so šejkrom v ruke. Sedem Slovákov a sedem Čechov si zmeralo sily v disciplínach senzorika, vedomostný test a aj v kľúčovej kreatívnej mixológii. Témou tohto roka bolo „Craft“ – remeslo.

Vlastnoručne vyrobené sirupy, bittery a tinktúry, ale aj vlastné originálne náradie, poháre či servis dominovali národnému kolu súťaže tých najtalentovanejších majstrov so šejkrom v ruke. Vo výške 1670 m n. m., v reštaurácii Von Roll na úpätí Chopku, talentovaní barmani predviedli, čo naozaj znamená  barmanské „remeslo“.

„Znalosti a schopnosti súťažiacich za barom nás veľmi pozitívne prekvapili. Nie je to len o vynikajúco chutiacich koktailoch. Je úžasné sledovať ako barmani dokážu narábať s rôznymi netradičnými ingredienciami, vnášajú do prípravy drinkov príbehy a detailne poznajú produkty, ktoré majú v rukách. Mnohé z vystúpení boli aj inšpiráciou pre nás, ako so značkou pracovať a ďalej prehlbovať jej vzťah s barmanskou komunitou,“ hovorí brand manažérka Absolut Zuzana Benková, ktorá v porote zasadla spolu so šéfkuchárom reštaurácie Fou Zoo Michalom Konrádom, skúseným barmanom a brand ambassadorom Pernod Ricard Lubošom Ráczom a víťazom Absolut Invite 2013 Martinom Hudákom, ktorý aktuálne pôsobí v renomovanom bare hotela Savoy v Londýne.

Slovenským víťazom súboja, do ktorého sa na základe exkluzívnej pozvánky dostanú len vybrané barmanské talenty, sa stal dvadsaťštyri ročný bartender z nitrianskeho Záhir Coffee & Drinks Matej Výboch. Porotu presvedčil najmä chuťou a témou svojho drinku, ale aj nenúteným vystupovaním a pokorou, ktoré podľa jeho vlastných slov k povolaniu barmana neodmysliteľne patria.

„Dobrý bartender musí nechať ego doma, zachovať si nadhľad, byť schopný a ochotný porozumieť hosťovi a poskytnúť mu perfektný servis. Nie preto, aby sa predviedol, ale preto, aby si hosť odniesol čo najlepší zážitok. Môj drink ODIN ELYX je inšpirovaný severskou mytológiou, ktorej som prispôsobil aj servis. Prepája sa v ňom história so súčasnosťou, tradícia aj moderný charakter drinku. V receptúre je tak okrem superprémiovej Absolut Elyx napríklad aj vlastnoručne vyrobený fialkový likér Créme de Violet či domáca medová voda,“ hovorí Matej, pre ktorého bola tohtoročná Absolut Invite už treťou profesionálnou súťažou, no prvou víťaznou.

Víťazom za Českú republiku sa stal Vítězslav Cirok z pražského baru L´Fleur, ktorý bude svoju domovinu, rovnako ako Matej, už v máji reprezentovať na svetovom finále v švédskom Ahuse.

Zdroj/Foto: Pernod Ricard

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031