ABSOLUT INVITE 2015 vyhral Matej Výboch zo Záhiru
Utorok, 21.4. 2015, 16:18Už 4. ročník barmanskej súťaže ABSOLUT INVITE opäť preveril schopnosti majstrov so šejkrom v ruke. Sedem Slovákov a sedem Čechov si zmeralo sily v disciplínach senzorika, vedomostný test a aj v kľúčovej kreatívnej mixológii. Témou tohto roka bolo „Craft“ – remeslo.
Vlastnoručne vyrobené sirupy, bittery a tinktúry, ale aj vlastné originálne náradie, poháre či servis dominovali národnému kolu súťaže tých najtalentovanejších majstrov so šejkrom v ruke. Vo výške 1670 m n. m., v reštaurácii Von Roll na úpätí Chopku, talentovaní barmani predviedli, čo naozaj znamená barmanské „remeslo“.
„Znalosti a schopnosti súťažiacich za barom nás veľmi pozitívne prekvapili. Nie je to len o vynikajúco chutiacich koktailoch. Je úžasné sledovať ako barmani dokážu narábať s rôznymi netradičnými ingredienciami, vnášajú do prípravy drinkov príbehy a detailne poznajú produkty, ktoré majú v rukách. Mnohé z vystúpení boli aj inšpiráciou pre nás, ako so značkou pracovať a ďalej prehlbovať jej vzťah s barmanskou komunitou,“ hovorí brand manažérka Absolut Zuzana Benková, ktorá v porote zasadla spolu so šéfkuchárom reštaurácie Fou Zoo Michalom Konrádom, skúseným barmanom a brand ambassadorom Pernod Ricard Lubošom Ráczom a víťazom Absolut Invite 2013 Martinom Hudákom, ktorý aktuálne pôsobí v renomovanom bare hotela Savoy v Londýne.
Slovenským víťazom súboja, do ktorého sa na základe exkluzívnej pozvánky dostanú len vybrané barmanské talenty, sa stal dvadsaťštyri ročný bartender z nitrianskeho Záhir Coffee & Drinks Matej Výboch. Porotu presvedčil najmä chuťou a témou svojho drinku, ale aj nenúteným vystupovaním a pokorou, ktoré podľa jeho vlastných slov k povolaniu barmana neodmysliteľne patria.
„Dobrý bartender musí nechať ego doma, zachovať si nadhľad, byť schopný a ochotný porozumieť hosťovi a poskytnúť mu perfektný servis. Nie preto, aby sa predviedol, ale preto, aby si hosť odniesol čo najlepší zážitok. Môj drink ODIN ELYX je inšpirovaný severskou mytológiou, ktorej som prispôsobil aj servis. Prepája sa v ňom história so súčasnosťou, tradícia aj moderný charakter drinku. V receptúre je tak okrem superprémiovej Absolut Elyx napríklad aj vlastnoručne vyrobený fialkový likér Créme de Violet či domáca medová voda,“ hovorí Matej, pre ktorého bola tohtoročná Absolut Invite už treťou profesionálnou súťažou, no prvou víťaznou.
Víťazom za Českú republiku sa stal Vítězslav Cirok z pražského baru L´Fleur, ktorý bude svoju domovinu, rovnako ako Matej, už v máji reprezentovať na svetovom finále v švédskom Ahuse.
Zdroj/Foto: Pernod Ricard