Zrenie v sude dáva kokteilom nový rozmer
Štvrtok, 21.5. 2015, 00:42Podstatou “Cocktail Aging” alebo “Barrel-Aged cocktails” je dať samotnému kokteilu nový - drevitý rozmer. Preniesť doň obdobné senzorické vlastnosti, aké zrením v sudoch získavajú starené destiláty.
Zrenie v malých dubových sudoch prebieha omnoho intenzívnejšie a už za pomerne krátky čas získava destilát výrazne sudový rozmer. Nové drevo (“nabité”, pre výslednú senzoriku tak dôležitými a nenahraditeľnými tanínmi - trieslovinami zodpovednými za tak typické drevité vlastnosti), dokáže už v priebehu pár mesiacov zmeniť charakter finálneho produktu obdobne ako technológia “barrique”. Drevitý akcent je tak už za krátku dobu jasnejší a výraznejší ako u mnohých, významnú dobu starených destilátov.
V prípade “home-aging” je však nevyhnutné neustále sledovať vývoj a zmeny počas zrenia, pretože objem prenesených tanínov môže v okamihu prekročiť hranicu organoleptickej únosnosti produktu.
Cocktail Aging, v barových podmienkach, je však limitovaný využitím mnohých surovín s ohľadom na ich mikrobiologickú či koloidnú stabilitu (ovocné šťavy, mliečne produkty, nefortifikované vína, sirupy, nápoje obsahujúce CO2 a pod.).
Naším zámerom bolo ničím sa neobmedzovať a preniesť zrením získaný “drevitý rozmer” do tak notoricky známych klasík ako GinTonic, Margarita či Daiquiri. S ohľadom na stabilitu ich ovocných a CO2 obsahujúcich zložiek sme zvolili variant nechať vyzrieť len samotnú bázu - spirit.
V priebehu jedného roka sme postupne v sudoch vyzrievali:
TEQUILA OLMECA ALTOS PLATA
HAVANA CLUB 3YO
BEEFEATER GIN
Individuálne senzorické vlastnosti jednotlivých spiritov a kondícia dreva vyžadovali rozdielne dĺžky zrenia.
Z aktuálne vyzretých spiritov pripravujeme tri varianty známych klasík:
MARGARITA FROM THE BARREL
V našej verzii Margarita From the Barrel je tequila Olmeca Altos Plata zrená v dubovom sude po dobu 2 mesiacov. Získala tak výrazný a krásne zamatový, sladko-drevitý akcent, ktorý na pozadí jasne dotvára atmosféru sviežej a ovocnej surovinovej skladby kokteilu Margarita.
GIN TONIC FROM THE BARREL
Jednoduchý a chuťovo transparentný kokteil. Nesmrteľná klasika v novom “šate”. Dokonalá kombinácia ginu typu London Dry, toniku a limetky. Beefeater Gin vo verzii drinku GinTonic From the Barrel strávil v malom súdku 5 mesiacov. Získal tak popri svojom jasne herbálnom charaktere i výrazne drevité tóny, ktoré sú aj po doliatí tonikom krásne rozpoznateľné.
DAIQUIRI FROM THE BARREL
Daiquiri, kokteil s kategórie nesmrteľných “evergreenov”, je dokonalou demonštráciou svätého pravidla: “V JEDNODUCHOSTI JE KRÁSA”. Trojzložková kombinácia, ktorej bázou v našej verzii Daiquiri From the Barrel je Havana Club 3YO Home-aged rum - zrený v malom dubovom sude po dobu 3 mesiacov. Táto notoricky známa a vyvážená sladko-kyslá rumová klasika tak získala úplne nový chuťový rozmer.
Každý z drinkov servírujeme spoločne s malou ampulkou naplnenou čistým vyzretým spiritom - použitým ako báza/základ v objednanom drinku. Máte tak možnosť vyskúšať nielen kokteil, ale aj čistý, u nás vyzretý destilát.
Autor: Martin Meliš
Foto: Joskin - Jozef Tkáčik