Späť

Zrenie v sude dáva kokteilom nový rozmer

Štvrtok, 21.5. 2015, 00:42

Podstatou “Cocktail Aging” alebo “Barrel-Aged cocktails” je dať samotnému kokteilu nový - drevitý rozmer. Preniesť doň obdobné senzorické vlastnosti, aké zrením v sudoch získavajú starené destiláty.

Zrenie v malých dubových sudoch prebieha omnoho intenzívnejšie a už za pomerne krátky čas získava destilát výrazne sudový rozmer. Nové drevo (“nabité”, pre výslednú senzoriku tak dôležitými a nenahraditeľnými tanínmi - trieslovinami zodpovednými za tak typické drevité vlastnosti), dokáže už v priebehu pár mesiacov zmeniť charakter finálneho produktu obdobne ako technológia “barrique”. Drevitý akcent je tak už za krátku dobu jasnejší a výraznejší ako u mnohých, významnú dobu starených destilátov.

V prípade “home-aging” je však nevyhnutné neustále sledovať vývoj a zmeny počas zrenia, pretože objem prenesených tanínov môže v okamihu prekročiť hranicu organoleptickej únosnosti produktu.

Cocktail Aging, v barových podmienkach, je však limitovaný využitím mnohých surovín s ohľadom na ich mikrobiologickú či koloidnú stabilitu (ovocné šťavy, mliečne produkty, nefortifikované vína, sirupy, nápoje obsahujúce CO2 a pod.).

Naším zámerom bolo ničím sa neobmedzovať a preniesť zrením získaný “drevitý rozmer” do tak notoricky známych klasík ako GinTonic, Margarita či Daiquiri. S ohľadom na stabilitu ich ovocných a CO2 obsahujúcich zložiek sme zvolili variant nechať vyzrieť len samotnú bázu - spirit.

V priebehu jedného roka sme postupne v sudoch vyzrievali:

TEQUILA OLMECA ALTOS PLATA

HAVANA CLUB 3YO

BEEFEATER GIN

Individuálne senzorické vlastnosti jednotlivých spiritov a kondícia dreva vyžadovali rozdielne dĺžky zrenia.

Z aktuálne vyzretých spiritov pripravujeme tri varianty známych klasík:

MARGARITA FROM THE BARREL

V našej verzii Margarita From the Barrel je tequila Olmeca Altos Plata zrená v dubovom sude po dobu 2 mesiacov. Získala tak výrazný a krásne zamatový, sladko-drevitý akcent, ktorý na pozadí jasne dotvára atmosféru sviežej a ovocnej surovinovej skladby kokteilu Margarita.

GIN TONIC FROM THE BARREL

Jednoduchý a chuťovo transparentný kokteil. Nesmrteľná klasika v novom “šate”. Dokonalá kombinácia ginu typu London Dry, toniku a limetky. Beefeater Gin vo verzii drinku GinTonic From the Barrel strávil v malom súdku 5 mesiacov. Získal tak popri svojom jasne herbálnom charaktere i výrazne drevité tóny, ktoré sú aj po doliatí tonikom krásne rozpoznateľné.

DAIQUIRI FROM THE BARREL

Daiquiri, kokteil s kategórie nesmrteľných “evergreenov”, je dokonalou demonštráciou svätého pravidla: “V JEDNODUCHOSTI JE KRÁSA”. Trojzložková kombinácia, ktorej bázou v našej verzii Daiquiri From the Barrel je Havana Club 3YO Home-aged rum - zrený v malom dubovom sude po dobu 3 mesiacov. Táto notoricky známa a vyvážená sladko-kyslá rumová klasika tak získala úplne nový chuťový rozmer.

Každý z drinkov servírujeme spoločne s malou ampulkou naplnenou čistým vyzretým spiritom - použitým ako báza/základ v objednanom drinku. Máte tak možnosť vyskúšať nielen kokteil, ale aj čistý, u nás vyzretý destilát.

Autor: Martin Meliš

Foto: Joskin - Jozef Tkáčik

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30