Späť

Môj drink: Tomáš Mitrík

Streda, 10.9. 2014, 23:28

Za barom pracuje vyše osem rokov. Po trenčianskom Scandal bare, bratislavskom Paparazzi a Ramble napokon zakotvil v Lemontree & Sky bare. Pre GASTROweb pripravil drink na báze dobre známej Becherovky.

„Nedávno som bol v Karlových Varoch pozrieť, kde a ako sa Becherovka vyrába. Osobitne mám Becherovku veľmi rád, či už samotnú alebo do cocktailov, a tak som sa tam tešil dvojnásobne. Videl som tam veľa zaujímavého a dá sa povedať, že inšpirácie by sa tam dalo čerpať donekonečna. Či už ide o samotnú destilérku alebo starú výrobňu  s múzeom a mestom ako takým. Becherovka samotná má jednoducho históriu, osobitý šarm a vkus,“  hovorí Tomáš Mitrík.

A tak sa rozhodol, že svoj cocktail, keďže sa blíži jeseň pripraví na trochu ťažšej chuti, ale s lahodným citrusovým záverom tak, aby chutil či už fanúšikom cocktailov alebo samotnej Becherovky.

„Rozhodol som sa pre cocktail s takými chuťami skôr ako od babičky, a to na báze Becherovky, cordialu od Becherov, jablka, klinčekov, domáceho mandľového sirupu, a to celé zakončené citrusmi v podobe citrónovej peny na báze citrónovej šťavy a domáceho zeleného čaju. Pre mňa osobne veľmi zdravá a svieža kombinácia: ako keby stará maťer dobré jablkové koláče s citrónovou penou napiekla, a tak som sa nechal citlivo inšpirovať históriou Becherovky ako takej, zdravými ingredienciami starej matere a celé mi to najlepšie chutí zo šálky ručne robenej majoliky, ktorá dáva tomuto cocktailu osobitý šarm a lesk,“  vysvetľuje Tomáš Mitrík.

BecherbábaBecherbába

Suroviny:

1/4 zeleného jablka

25 ml domáceho mandľového sirupu

20 ml čerstvej citrónovej šťavy

3 ks klinčekov

10 ml Becherovky Cordial

45 ml Becherovky Original

Top up citrónová pena na báze zeleného čaju

Ozdoba: 3 kúsky nakrájaného jablka, prepichnutého klinčekom a miešacia drevená palička, ktorá slúži na to, aby si hosť mohol dobre premiešať penu s ostatnou tekutinou v šálke.

Charakteristika: Cocktail je podávaný v modranskej, ručne robenej majolike a celá charakteristika drinku je založená na domácich surovinách tak, aby bol voľne dostupný aj pre laickú i odbornú verejnosť. Snažil som sa cocktail pripraviť tak, aby čo najviac zodpovedal "domácej ľudovej" tematike, t.j. pohár, suroviny, meno atď.

Foto: archív T. Mitríka

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930