Môj drink: Tomáš Mitrík
Streda, 10.9. 2014, 23:28Za barom pracuje vyše osem rokov. Po trenčianskom Scandal bare, bratislavskom Paparazzi a Ramble napokon zakotvil v Lemontree & Sky bare. Pre GASTROweb pripravil drink na báze dobre známej Becherovky.
„Nedávno som bol v Karlových Varoch pozrieť, kde a ako sa Becherovka vyrába. Osobitne mám Becherovku veľmi rád, či už samotnú alebo do cocktailov, a tak som sa tam tešil dvojnásobne. Videl som tam veľa zaujímavého a dá sa povedať, že inšpirácie by sa tam dalo čerpať donekonečna. Či už ide o samotnú destilérku alebo starú výrobňu s múzeom a mestom ako takým. Becherovka samotná má jednoducho históriu, osobitý šarm a vkus,“ hovorí Tomáš Mitrík.
A tak sa rozhodol, že svoj cocktail, keďže sa blíži jeseň pripraví na trochu ťažšej chuti, ale s lahodným citrusovým záverom tak, aby chutil či už fanúšikom cocktailov alebo samotnej Becherovky.
„Rozhodol som sa pre cocktail s takými chuťami skôr ako od babičky, a to na báze Becherovky, cordialu od Becherov, jablka, klinčekov, domáceho mandľového sirupu, a to celé zakončené citrusmi v podobe citrónovej peny na báze citrónovej šťavy a domáceho zeleného čaju. Pre mňa osobne veľmi zdravá a svieža kombinácia: ako keby stará maťer dobré jablkové koláče s citrónovou penou napiekla, a tak som sa nechal citlivo inšpirovať históriou Becherovky ako takej, zdravými ingredienciami starej matere a celé mi to najlepšie chutí zo šálky ručne robenej majoliky, ktorá dáva tomuto cocktailu osobitý šarm a lesk,“ vysvetľuje Tomáš Mitrík.
Becherbába
Suroviny:
1/4 zeleného jablka
25 ml domáceho mandľového sirupu
20 ml čerstvej citrónovej šťavy
3 ks klinčekov
10 ml Becherovky Cordial
45 ml Becherovky Original
Top up citrónová pena na báze zeleného čaju
Ozdoba: 3 kúsky nakrájaného jablka, prepichnutého klinčekom a miešacia drevená palička, ktorá slúži na to, aby si hosť mohol dobre premiešať penu s ostatnou tekutinou v šálke.
Charakteristika: Cocktail je podávaný v modranskej, ručne robenej majolike a celá charakteristika drinku je založená na domácich surovinách tak, aby bol voľne dostupný aj pre laickú i odbornú verejnosť. Snažil som sa cocktail pripraviť tak, aby čo najviac zodpovedal "domácej ľudovej" tematike, t.j. pohár, suroviny, meno atď.
Foto: archív T. Mitríka