Späť

Môj drink: Tomáš Majdán

Pondelok, 11.5. 2015, 00:03

Pôsobí ako barman v Primi Michalská v centre Bratislavy. Na GASTROwebe sa rozhodol odprezentovať svoj drink Herbal Extravagance na báze ginu Beefeater 24, ktorý zaúdil dymom z levandule.

„V gastronómii som začínal od piky. Moju prvú skúsenosť s ňou si pamätám dodnes. Všetko sa to začalo v už neexistujúcom podniku Malecón. Začal som tam brigádovať ako pomocná sila v kuchyni. Táto práca ma ale nezaujala a kuchárom som sa tiež neplánoval stať. Moje cesty teda ďalej viedli do, v tom čase veľmi vychyteného baru a reštaurácie Primi pod Michalskou bránou. Tam som už pracoval v bare na pozícii barback. Všetko bolo pre mňa nové a zároveň úžasné. Hneď som vedel, že táto práca mi bola súdená. Tu som sa naučil podstatnú časť z barmanského remesla a získal základné znalosti z baru,“ hovorí o svojich začiatkoch Tomáš Majdán.

Po roku a pol šiel ďalej do novootvoreného amerického baru a reštaurácie Barrock. Tam podľa jeho slov takisto získal množstvo nových vedomostí a zručností. „Bola to ďalšia výborná skúsenosť, ktorá ma určite posunula o kus ďalej. Ale čo Boh nedal, po roku som sa opäť vrátil do Primi, kde pôsobím už tri roky. A prečo práca barmana? Je to práca, pri ktorej nie ste len barmanom ale aj baristom, či somelierom a v neposlednom rade i psychológom. Na tejto práci ma baví hlavne to, že sa stále mám čo učiť, objavovať a určite aj vytvárať,“ zdôrazňuje Tomáš.

Práca s ľuďmi a ich spoznávanie je podľa neho tiež jednou s hlavných náplní barmanskej práce. Z techník ho najviac zaujala molekulárna mixológia, ktorej sa aj aktívne venuje, pričom sa snaží udržať si široký rozhľad. Rád si osvojuje nové techniky a trendy a snaží sa to robiť pre ľudí. „Vždy som rád, keď sa aj vďaka mne spokojní hostia vracajú späť k nám na bar,“ dodáva.

Herbal Extravagance

Tomáš Majdán: Herbal ExtravaganceA teraz poďme k jeho cocktailu, v ktorého názve sa objavujú slová „herbal“ a „extravagance“. Prečo? „Základným spiritom môjho cocktailu je gin Beefeater 24, ktorý som zaúdil dymom z levandule. Gin sa pri výrobe obohacuje o rôzne byliny, a keďže levanduľa je dosť výrazná, tak som ju do cocktailu dostal pomocou dymu a ginu, na ktorý sa výborne naviaže a ide sním ruka v ruke. Treba pritom však dávať pozor, aby sme levanduľu v údiacej pištoli neprepálili, cocktail by mal potom nepríjemnú spálenú dochuť. Ďalej som použil pomarančový likér Patrón citrónge a citrónový bitter. Fascinuje ma spojenie dymu a sladkej chuti, ktoré je veľmi zaujímavé. Cocktail má svieži citrónovo-levanduľový nádych. Je trošku ťažší, nakoľko gin ako taký v spojení s dymom nie je jednoduchá kombinácia. Podávame ho vo whiskey pohári na ľadovej guli (kryhe). Dozdobíme citrónovým zestom a sušenou levanduľou, zastrekneme citrónovou tinktúrou a môžeme podávať,“ vysvetľuje Tomáš Majdán.

Receptúra

0,06 l ginu Beefeater 24

0,03 l likéru Patrón citrónge

Lemon bitter truth

Citrónová tinktúra by Jerry Thomas (homemade)

Citrónová kôra

Sušená levanduľa

Garnish

Citrónová kôra 

Sušená stonka levandule

-------------------------------------------------------------

Foto: archív T. Majdána

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30