Môj drink: Tomáš Majdán
Pondelok, 11.5. 2015, 00:03Pôsobí ako barman v Primi Michalská v centre Bratislavy. Na GASTROwebe sa rozhodol odprezentovať svoj drink Herbal Extravagance na báze ginu Beefeater 24, ktorý zaúdil dymom z levandule.
„V gastronómii som začínal od piky. Moju prvú skúsenosť s ňou si pamätám dodnes. Všetko sa to začalo v už neexistujúcom podniku Malecón. Začal som tam brigádovať ako pomocná sila v kuchyni. Táto práca ma ale nezaujala a kuchárom som sa tiež neplánoval stať. Moje cesty teda ďalej viedli do, v tom čase veľmi vychyteného baru a reštaurácie Primi pod Michalskou bránou. Tam som už pracoval v bare na pozícii barback. Všetko bolo pre mňa nové a zároveň úžasné. Hneď som vedel, že táto práca mi bola súdená. Tu som sa naučil podstatnú časť z barmanského remesla a získal základné znalosti z baru,“ hovorí o svojich začiatkoch Tomáš Majdán.
Po roku a pol šiel ďalej do novootvoreného amerického baru a reštaurácie Barrock. Tam podľa jeho slov takisto získal množstvo nových vedomostí a zručností. „Bola to ďalšia výborná skúsenosť, ktorá ma určite posunula o kus ďalej. Ale čo Boh nedal, po roku som sa opäť vrátil do Primi, kde pôsobím už tri roky. A prečo práca barmana? Je to práca, pri ktorej nie ste len barmanom ale aj baristom, či somelierom a v neposlednom rade i psychológom. Na tejto práci ma baví hlavne to, že sa stále mám čo učiť, objavovať a určite aj vytvárať,“ zdôrazňuje Tomáš.
Práca s ľuďmi a ich spoznávanie je podľa neho tiež jednou s hlavných náplní barmanskej práce. Z techník ho najviac zaujala molekulárna mixológia, ktorej sa aj aktívne venuje, pričom sa snaží udržať si široký rozhľad. Rád si osvojuje nové techniky a trendy a snaží sa to robiť pre ľudí. „Vždy som rád, keď sa aj vďaka mne spokojní hostia vracajú späť k nám na bar,“ dodáva.
Herbal Extravagance
A teraz poďme k jeho cocktailu, v ktorého názve sa objavujú slová „herbal“ a „extravagance“. Prečo? „Základným spiritom môjho cocktailu je gin Beefeater 24, ktorý som zaúdil dymom z levandule. Gin sa pri výrobe obohacuje o rôzne byliny, a keďže levanduľa je dosť výrazná, tak som ju do cocktailu dostal pomocou dymu a ginu, na ktorý sa výborne naviaže a ide sním ruka v ruke. Treba pritom však dávať pozor, aby sme levanduľu v údiacej pištoli neprepálili, cocktail by mal potom nepríjemnú spálenú dochuť. Ďalej som použil pomarančový likér Patrón citrónge a citrónový bitter. Fascinuje ma spojenie dymu a sladkej chuti, ktoré je veľmi zaujímavé. Cocktail má svieži citrónovo-levanduľový nádych. Je trošku ťažší, nakoľko gin ako taký v spojení s dymom nie je jednoduchá kombinácia. Podávame ho vo whiskey pohári na ľadovej guli (kryhe). Dozdobíme citrónovým zestom a sušenou levanduľou, zastrekneme citrónovou tinktúrou a môžeme podávať,“ vysvetľuje Tomáš Majdán.
Receptúra
0,06 l ginu Beefeater 24
0,03 l likéru Patrón citrónge
Lemon bitter truth
Citrónová tinktúra by Jerry Thomas (homemade)
Citrónová kôra
Sušená levanduľa
Garnish
Citrónová kôra
Sušená stonka levandule
-------------------------------------------------------------
Foto: archív T. Majdána