Môj drink: Slavomír Ševčík
Štvrtok, 24.12. 2015, 02:16Bartender londýnskeho baru Oblix Slavomír Ševčík na GASTROWEBE prezentuje svoj drink Zakliate pobrežie na báze ginu Plymouth. Ide o jednoduchý twist na dva klasické kokteily - Bramble a Aviation.
Jeho profesionálna cesta začala podobne ako u väčšiny súčasných ľudí pohybujúcich sa v gastro segmente. Z rodného Trenčína sa vďaka zahraničnej stáži dostal na dva roky na Cyprus, čo podľa jeho slov od základov pretočilo jeho chápanie okolitého sveta i predstavu, kam sa má jeho život ďalej poberať.
„Po Cypre nasledovalo opäť Slovensko, a to konkrétne Piešťany a do môjho života vošli ďalší kreatívni ľudia z oboru. No netrvalo to ani rok a pol a opäť som vycestoval. Tentokrát na Maltu, kde som prežil absolútne fascinujúce dva roky, ktoré až doteraz vystriedala Veľká Británia s jej obrovskou barovou základňou. Je to miesto, kde sa na metri štvorcovom stretnú minimálne tri obrovské barové mená,“ hovorí Slavomír Ševčík a pokračuje: „Cieľavedomosťou, zásluhou, ale aj najväčšou zhodou niekoľkých šťastných náhod som sa dostal na svoje momentálne miesto, a to do mrakodrapu Shard v priamom srdci Londýnskej metropoly. Tu na 32. poschodí pracujem pod vedením česko-slovenskej barovej mafie ako sú Wendy Stoklasová, či Bystrík Uko.“
Haunted Shore (Zakliate pobrežie)
20 ml ginu Plymouth Navy Strength
20 ml talianskeho bylinného likéru Strega
20 ml čerstvej limetkovej šťavy
20 ml violet likéru Briottet
1-2 černice
Spôsob: Shake so všetkými ingredienciami a 1-2 černicami
Pohár: Speakeasy coupette
Ozdoba: Kvet bavlny
Z vlastných skúseností Slavomír Ševčík pochopil, že jednoduchšie veci sú oveľa sympatickejšie a naopak „prešperkované“ a preštylizované veci nie sú v konečnom dôsledku pre konečného spotrebiteľa až také zaujímavé: „Nie každý sa pohybuje v našom svete. Akokoľvek dobre mu to podáte, najmä človeku v krajine ako je Slovensko, s veľmi pochybovačným postojom sa pozastaví nad tým, čo ste dali do jeho kokteilu. A toto, žiaľ, nie je chybou barmana, ale ešte len dozrievajúcou mentalitou slovenského zákazníka. Samozrejme, nájdete takpovediac aj mnoho moderných hostí a super cocktail bary, ktoré robia svoju prácu skvelo a udržujú svetovú úroveň aj u nás doma a tzv. vychovávajú slovenského zákazníka. To však neznamená, že ten je hlúpy, to vôbec ale vôbec nie, je len opatrný a je práve na našej generácii barmanov ponúknuť mu to najlepšie, čo nám svet a jeho chute a vône poskytujú. Zoznámiť ho s nimi a vytvoriť tu prekrásnu dôveru a spoluprácu medzi barmanom a hosťom. Osobne verím, že postupom čašu príde nato, kedy aj u nás pôjdu drinky pripomínajúce World Class, kde idete absolútne „crazy“ nielen s vizualizáciou, ingredienciami, či chuťou, ale hlavne idete predať dušu vášho diela, vášho dieťaťa. A preto som dnes spravil veľmi jednoduchý twist na dva klasické kokteily, ktoré osobne milujem, a to Bramble a Aviation.“
V kokteili Haunted Shore sa tak snúbi silná námorná mužná sila 57 % ginu Plymouth Navy Strength, citrusová kyselkavá sviežosť čerstvo vyprešovanej limetky, šafránovo-anízová bylinná vložka talianskeho likéru Strega, ktorý zreje v dubových sudoch. Tento likér prináša do kokteilu úžasné telo, ktoré Slavomír Ševčík doladil, podobne ako v klasickom kokteili Aviation, violet likérom. Celému drinku prináša veľmi jemný ovocný nádych a zakliatu smoothie fialovo-černastú farbu konečný shake s jednou až dvomi černicami.
„Strega, teda taliansky striga - obyčajná žena, ktorá prekliala pobrežie, kde sa zamilovala do námorníka, ktorý si vybral prácu pred láskou a úbohý námorný obchodník prepravujúci korenia, bylinky, citrusové plody, či gin stroskotal na pobreží svojej nešťastnej lásky a prišiel tak o život... Prekliate pobrežie a jeho pomstychtivá žena bolo to posledné, čo nešťastný námorník videl,“ uzatvára Slavomír Ševčík.
Foto: archív S. Ševčíka