Môj drink: Samuel Kožík
Pondelok, 15.2. 2016, 13:53Bartender Grand Hotela River Park v Bratislave predstavuje na GASTROWEBE drink Last Cocktail, ktorý v sebe spája chuť ginu a hrušiek.
Objavovanie nových chutí je pre barmana hra a vášeň.“K barmanstvu som sa dostal viac-menej ako samouk. Baví ma objavovanie nových chutí a kombinácií pri miešaní nápojov,” hovorí Samuel Kožík, ktorý sa pripravuje na pozíciu head barmana v Grand Hoteli River Park. “Pracoval som v Green Tree Caffe v Bratislave a som rád, že som dostal ako “mladý talent” príležitosť pracovať práve pre Grand Hotel River Park,” dodáva Samo a prezrádza viac o tom, že má rád na bare dobrú spoločnosť. “Hovorím anglicky a nemecky a rád komunikujem s hosťami o nezvyčajných kombináciách alkoholu s rôznymi ingredienciami. Tie si namiesto kupovania vyrábam sám - napríklad nevyužívam už hotové sirupy,” vysvetľuje. “Neustále sa snažím pracovať na tom, aby som sa zlepšoval,” uzatvára. Nové spojenia chutí sú tak pre neho hrou a vášňou.
Last Cocktail
Drink Last Cocktail, ktorý je v ponuke hotelového baru, je z kolekcie drinkov siete hotelov The Luxury Collection. A čo bolo inšpiráciou pri jeho tvorbe? “Určite sú to chute Talianska, pretože medzi ingredienciami je gin a hruškové pyré z talianskych hrušiek odrody abate,” hovorí Samo o drinku, ktorý môžete ochutnať len v Grand Hoteli River Park v Bratislave. Jemne korenistá chuť a vôňa klinčekov sa spája so sviežou citrónovou šťavou, hruškovým pyré a rozmarínom. “Kombinácia týchto ingrediencií s bobuľami borievky a bublinkami prosecca robí z nápoja elegantný a nezabudnuteľný zážitok,” hovorí barman Samo.
Suroviny:
20 ml ginu Beefeater
20 ml hruškového pyré
20 ml čerstvej citrónovej šťavy
20 ml rozmarínového extraktu
Prosecco
Ozdoba: mletý klinček
Postup: Do kokteilového šejkra pridajte gin, hruškové pyré, čerstvú citrónoúj šťavu, rozmarínový extrakt a zamiešajte spolu s ľadom. Dvakrát prepasírujte a podávajte v pohári na martini. Dolejte proseccom a ozdobte mletým klinčekom.
----------------------------------------------------------------------------------
Foto: Archív S. Kožíka