
Môj drink: Petra Zábojníková
Streda, 1.4. 2015, 18:21Barmanka cocktailového baru AMANTE v Púchove na GASTROwebe prezentuje svoj drink La festival, ktorý v sebe spája citrusové festivaly, levanduľové polia a anízový spirit.
„Môj začiatok bol úplne prirodzený. Vždy som chcela robiť v gastronómii, a preto ju už tretí rok študujem na hotelovej akadémií v Púchove. Teória je určite zaujímavá, ale skúsenosť je skúsenosť. Bolo na čase zavrieť knihy a vstúpiť do reality,“ hovorí Petra Zábojníková.
Realitu podľa vlastných slov našla v púchovskom cocktailovom bare Amante. S jej teoretickými vedomosťami ju prijali na pozíciu čašníčky. „Je krásne, keď nájdete v kolegoch niečo ako rodinu, ale je paradox, keď váš šéf naozaj rodinou aj je. Aj napriek rodinnému vzťahu, ktorý s majiteľom baru Michalom Hajským máme, verte, že som si prešla ako každý z mojich kolegov „prísnym tréningom“ (takto ho niektorí vnímajú, ale myslím, že hovorím za všetkých, keď poviem, že aj napriek tomu, že bol prísny, bol v prvom rade náučný), a tak som mohla po roku opustiť rajón a postaviť sa za bar,“ spomína Petra.
Táto práca ju napĺňa v rôznych smeroch: „Mám dostatok priestoru zlepšovať sa, rozvíjať svoju kreativitu, zručnosti, získavať neustále nové skúsenosti a stretávať nových a zaujímavých ľudí. Určite som len na začiatku, ale mám možnosť učiť sa od mojich starších kolegov, či už z Púchova alebo z dcérskeho baru Amante v Trenčíne. Preto môžem len skromne komentovať našu spoločnú cestu gastronómie, ale viem, že je správna a budem v nej pokračovať s radosťou ďalej.“
La festival
„Citrusové festivaly, levanduľové polia, anízový spirit, aróma, ktorá sa nezabúda. Zmes vábne voňajúca, rozvíjajúca zmysly. Liečivé účinky, či už levandule alebo anízu nás lákajú okúsiť chuť, ktorá nás očarí. Čo to vo vás evokuje? Kombinácia týchto aróm a chutí môže znamenať len jedno: francúzsky obed na terase, s crêpe palacinkami na stole, s výhľadom na Eiffelovu vežu a pánom dotvárajúci atmosféru hrou na harmoniku, vy a môj drink La festival! – takto vníma atmosféru, vôňu a chuť svojho drinku Petra.
Menton - francúzske mesto, ktoré zaujme nielen azúrovým morom, ale aj citrusovým festivalom. Dlhoročná tradícia obyvateľov, pestovateľov citrusov, ktorí sú neodmysliteľným prvkom v celej ceremónií festivalu. Citrusy, ktoré možno vidieť vo väčšine záhrad aj v najväčších zákutiach. V drinku La festival zastupuje a pripomína aromatické prostredie Mentonu čerstvá pomarančová šťava.
Pernod - likér, ktorý zaváňa tajomnosťou. Receptúra na výrobu je verejnosti neznáma. Môžeme iba s určitosťou tvrdiť, že unikátna chuť Pernodu sa pripisuje hviezdicovému anízu známemu ako fenikel. Pre Petru tento likér v jej drinku zastupuje unikátnosť a legendárnosť, a tiež mu dodáva ten správny "šmrnc".
Levanduľová vôňa, ktorá nám pripomína niečo známe, čo sme vždy cítili u našich starých mám. Ich zvykom bolo využívať levanduľu proti moliam. No Petra sa ju rozhodla využiť v drinku kvôli jej vôni. Vôňa neodolateľne príjemná, nevtieravá, hrá v nápoji podstatnú rolu - arómu. Jemne, no zmyselne sa ozve už pri prvom dúšku.
Cointreau - podobne ako zakladateľ pri vyrábaní tohto likéru experimentoval, Petrine rozhodnutie bolo rovnaké. Chcela drink, ktorý bude zaujímavý - levanduľa, svieži - pomarančová šťava, legendárny - Pernod a jedinečný - Cointreau. Nový začiatok -Un nouveau départ pre Cointreau po druhej svetovej vojne, pre nás po každom drinku.
Receptúra
40 ml anízového likéru Pernod
40 ml čerstvej pomarančovej šťavy
6 ml levanduľového sirupu
15 ml pomarančového likéru Cointreau
Pohár: Maria Antoinetta
--------------------------------------------------
Foto: archív P. Zábojníkovej