
Môj drink: Peter Minarčic
Pondelok, 10.3. 2014, 16:21Z aktuálneho pôsobiska v nemeckom Kolíne nad Rýnom z baru Shepheard poslal barman Peter Minarčic na GASTROweb svoju verziu kokteilu Bronx, ktorý v sebe kombinuje suchý a sladký vermut s chuťou ginu a pomarančov.
„Bol to upršaný deň, keď som začal pracovať v našom hlavnom meste. Vtedy som vedel o barmanskom umení skutočne málo. Okrem internetu, som hľadal staré kokteily v knihách a príručkách napísaných otcami barmanského remesla. Zaujal ma jeden svojim príbehom. Na začiatku 20. storočia bol v New Yorku barman Johnie Solon, ktorý pracoval v hoteli Waldorf Astoria. V tom čase bol tzv. bestselerom v reštaurácii a bare hotela kokteil zvaný DUPLEX (50:50 taliansky a francúzsky vermút, vyšejkrované s 2 dashmi orange bitters). Hlavný čašník, Traverson, ktorý bol, mimochodom, veľkým znalcom a skúseným degustátorom, ho trošku vyprovokoval, keď Solonovi naznačil, že nezvládne len tak spraviť nejaký nový chutný kokteil. Johnie na spodok šejkra hodil pokrájaný pomaranč, vymuddloval ho, pridal rovnaký diel vermutov a "posilnil" nový výtvor London dry ginom. Prešejkroval, prelial do kokteilového pohára, zakončil olejmi z pomarančovej kôry a podal Traversonovi na posúdenie. Po ochutnaní ostal Traverson milo prekvapený a oznámil Johniemu, že ešte dnes začne kokteil odporúčať hosťom ako aperitív pred obedom. Uistil sa, či majú dosť veľkú zásobu čerstvých pomarančov a po niekoľkých dňoch už neobjedával hotelový sklad pre bar 1 bedničku pomarančov, ale hneď niekoľko. Keď prišlo na to kokteil pomenovať, spomenul si na hosťa, ktorý sa mu zdôveril, že keď vypije viac kokteilov, začne vidieť všelijaké zvery a stvorenia. A keďže v newyorskom Bronxe je dodnes známe ZOO, tak pomenoval kokteil jednoducho – Bronx,“ priblížuje príbeh vzniku tohto kokteilu Peter Minarčic.
„Jednoducho mám rad gin. A tu je kokteil z ginu, ktorý keď som si pripravil a ochutnal prvýkrát, bola to láska na prvú chuť. Rad ho odporúčam hosťom, pri akejkoľvek príležitosti, lebo tak bol stvorený, na bezstarostné popíjanie v zlatej kokteilovej ére. Chuťovo som ho mierne pozmenil, keďže vkus dnešných hostí sa zameriava na sladšie kokteily a snack, moderný a vtipný, podčiarkne jeho pôvod a históriu,“ opisuje svoju verziu Bronxu Peter Minarčic.
Bronx
40 ml ginu Beefeater
10 ml suchého talianskeho vermútu
10 ml sladkého francúzskeho vermútu (červený)
15 ml karamelizovanej pomarančovej šťavy
Zástrek pomarančovej kôry
Snack k drinku - želatínové zvieratká
Karamelizovaná pomarančová šťava
Postup: Štvrtinu pomaranča (záleží od veľkosti a kvality pomaranča) posypte na dužinu jemnou vrstvou trstinového cukru. Flambovacou pištoľou skaramelizujte cukor. Muddlerom potom vytlačte šťavu.
Foto: Tomáš Šajgal, archív P. Minarčica