Môj drink: Milan Potoma
Utorok, 10.6. 2014, 12:26Bartender košického Retro Cult Clubu Milan Potoma vo svojom drinku Villa Casa spája historické prvky do mozaiky skvelých chutí.
Najkrajšie na miešaní nápojov je podľa slov Milana Potomu ich vytváranie. „Každý drink ma v sebe štipku histórie, ale aj príbeh, prečo vlastne vznikol. Mňa inšpirovali pri tvorbe hlavne moje potulky mestom Košice, jeho história i komunikácia s ľuďmi. Výsledok je jedinečné spojenie anglického ginu, doplneného slovenským produktom, ovocím, zeleninou zo záhradky našich starých mám. Takto spoločne vytvárajú nezabudnuteľný chuťový zážitok,“ hovorí Milan Potoma.
Villa Cassa
4cl ginu Beefeater 24
2cl Bentianny
0,75cl mandľového sirupu
0,75cl višňového sirupu
3-krát strek rebarborovým bitterom
Postup: Všetky ingrediencie si nadávkujeme do šejkra a premiešame s ľadom. Cez dvojité cedenie (double strain) prelejeme do pohára tvaru V-shape alebo champagne glass (po slovensky martini pohár) a ako ozdobu môžeme použiť hrozno a rebarboru.
Prečo gin Beefeater 24, Bentianna a názov Villa Casa?
Kombinácia sily byliniek v gine a bylinná horkosť v Bentianne, ochutené mandľami, višňami a zaoblené rebarborou je nápoj, ktorý vám stále pripomenie prechádzky mestom.
Taktiež najznámejšou historickou pamiatkou v Košiciach je Dóm sv. Alžbety a zároveň v Spojenom kráľovstve je súčasnou panovníčkou kráľovná Alžbeta II. Pri zrode prvotnej receptúry (15. storočie) Bentianny boli benediktínski mnísi, ktorí sa výrazne podieľali v histórii mesta o jeho rozvoj a rozkvet. Hlavne preto, že sídlili v najstaršom benediktínskom kláštore na východnom Slovensku v Krásnej nad Hornádom (r. 1143), blízko Košíc.
Villa Cassa je prvotný názov mesta Košice z roku 1230. Prepojenie tých historických čriepkov som sa snažil pretaviť aj do môjho drinku.
Foto: Archív M. Potomu