Môj drink: Michal Kuruc
Piatok, 12.6. 2015, 12:13Cocktail-barman Michal Kuruc z trenčianskeho Stepsu na GASTROwebe prezentuje svoj drink ELYXIR DE ÅHUS, v ktorom použil málo využívané ingrediencie ako trnky a tokajské víno.
„Od svojich osemnástich rokov pracujem v trenčianskom StepsClube, kde som začínal najskôr ako čašník, neskôr barman a v septembri minulého roka som dostal šancu posunúť sa na pozíciu cocktail-barman. Ani na chvíľu som neváhal, keďže za barom môžem naplno využiť svoju kreativitu, nadšenie a vášeň pre barmanské remeslo,“ hovorí Michal Kuruc.
Na svoju prezentáciu zvolil svoj drink ELYXIR DE ÅHUS. „Jednotlivými jeho zložkami som chcel spojiť švédsku tradíciu – v zastúpení vodky ABSOLUT ELYX a bobuľové ovocie (trnky), so slovenskou tradíciou - tokajským výberom,“ vysvetľuje M. Kuruc.
ELYXIR DE ÅHUS
Kokteil je spojením švédskej ikony vodky ABSOLUT, vo verzii ELYX, tokajského 6-putňového „ELYXíru a trnkového sirupu. Kokteil je potom servírovaný v pohári zadymenom borovicovou šiškou.
Receptúra
50 ml vodky ABSOLUT ELYX
20 ml vína TOKAJ 6-putňový
10 ml trnkového sirupu
Pohár: Tumbler/Old Fashioned
Štýl: Stir
Garnish: vetvička a šiška
Príprava: Všetky suroviny postupne nadávkujeme do miešacieho pohára a dôkladne premiešame s kvalitným ľadom. Servírujeme v pohári typu tumbler/old fasioned, ktorý sa zadymí opálením borovicovej šišky. Šišková kôra totiž drinku prepožičia nádherný rustikálno-drevitý akcent.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Foto: Steps, Joskin - Jozef Tkáčik