
Môj drink: Michal Kobza
Nedeľa, 12.10. 2014, 23:20Za barom pôsobí už deväť rokov, aktuálne za tým v bratislavskom LemonTree. Na GASTROwebe prezentuje svoj drink Cuban cup, inšpirovaný zeleným čajom Mogo Mogo.
Michal Kobza pochádza z Trenčína, presnejšie z dediny Opatová nad Váhom. Jeho barmanská kariéra začala v trenčianskom cocktail bare Scandal a odtiaľ jeho cesta pokračovala cez bary ako Paparazzi, Peoples a UFO, až po súčasné pôsobisko - LemonTree, Sky bar a Rum club. Tu pracuje už vyše štyri roky.
„Keď ma GASTROweb oslovil a dal možnosť prezentovať sa svojim cocktailom, tak som akurát mal v ruke zelený sypaný čaj s názvom Mogo Mogo. Našiel som ho pri príprave baru a hneď ma zaujala jeho vôňa a chuť. Tak som si pripravil z tohto čaju bitter, ktorý sa volá príznačne Mogo Mogo bitter. Tá chuť je sama o sebe veľmi špecifická, zelený čaj, kúsky sušeného manga, banánov, ovocia a k čomu sa hodí určite dobrý rum. Voľba padla na Havanu club blanco. Chcel som dosiahnuť ľahký svieži cocktail, ktorý by nás svojou chuťou vrátil hneď do stredu leta. Povedzme si na rovinu, že toto leto nestálo za veľa, ale momentálne sa tešíme s ďalšieho leta, a to babieho,“ hovorí Michal Kobza.
„Na vyladenie chute cocktailu som použil citrónový sirup, limetovú šťavu a trošku Apricot brandy, aby aj hostia mohli rozmýšľať, čo je tá jemná chuť v pozadí. Všetko som poriadne vyšejkroval a scedil do kovového pohára, ktorý som objavil v jednom starožitníctve a napadlo mi, že práve takýto jednoduchý a trvácny pohár sa bude na môj drink hodiť,“ vysvetľuje Michal Kobza.
Cuban cup
50 ml rumu Havana Club Añejo Blanco
25 ml domáceho citrónového sirupu
25 ml čerstvej limetovej šťavy
10 ml Apricot brandy
6 dash Mogo Mogo bitteru
Dekorácia je plátok manga a cez ňu je položená sušená limeta, a to ešte posypeme Mogo Mogo čajom a stromček mäty.
Foto: Archív M. Kobzu