Späť

Môj drink: Michal Hajský

Pondelok, 1.12. 2014, 00:19

Majiteľ cocktailových barov Amante v Trenčíne a Púchove a zároveň aj chef de bar v reštaurácii Kursalon v Trenčianskych Tepliciach Michal Hajský na GASTROwebe prezentuje svoj drink s nádychom blížiacej sa vianočnej atmosféry.

„Moja gastronomická kariéra začala už na strednej škole, kde som sa naučil základy. Tie mi boli oporou počas ďalšieho života a sú tiež dôležitou súčasťou mojej kariérnej cesty. Chcel som sa však naučiť viac. Po ukončení školy som na Slovensku nenašiel nič, čo by ma napĺňalo, a tak som odišiel do Talianska, kde som sa mohol vzdelávať a napredovať v rôznych baroch a reštauráciách. Po šiestich rokoch v Taliansku som odišiel do Londýna, kde som taktiež istý čas pracoval. V Londýne som sa rozhodol, že je najvyšší čas vrátiť sa domov a splniť si svoj sen. Vždy som chcel variť,  v zahraničí som zistil,  že „variť“ sa dá aj za barom, a tak som si otvoril v Trenčíne môj prvý cocktail bar Amante. Po istej dobe nasledoval ďalší bar Amante v Púchove. Už ako majiteľ dvoch barov som sa stal tiež chef de bar v reštaurácii Kursalon Trenčianske Teplice, kde dodnes pôsobím,“  opisuje svoju profesionálnu dráhu Michal Hajský.

Najkrajší sviatok roka sa nezadržateľne blíži a okolo nás už pomaly cítiť atmosféru mieru a pokoja. „Vianoce sú sviatkom, ktorý spája všetkých ľudí . Tí sa vracajú zo všetkých kútov sveta, aby mohli byť opäť doma, s priateľmi a rodinou. Domov na Slovensko sa každoročne vracia aj môj kamarát a skvelý barman z Londýna, ktorý je už dlho mojou inšpiráciou a ktorého si veľmi vážim. Vždy keď je na Slovensku, zastaví sa na pohárik a ja si ho chcem uctiť nejakým dobrým prémiovým spiritom. Naposledy navrhol, aby sme prémiový spirit vymenili za niečo, čo si nemôže dať inde vo svete – na mysli mal Becherovku. A preto, aj v tomto čase Vianoc je môj priateľ inšpiráciou, a rozhodol som sa siahnuť po tradičnom alkohole, ktorým Becherovka určite je,“  hovorí Michal Hajský a dodáva: „V recepte ju kombinujem s medom, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou každého vianočného stola. Sladkastú  chuť osviežim citrónovou šťavou, a keďže na Vianoce musí byť všetko pekne prikryté snehom, pridáme vaječný bielok a všetko dôkladné vyšejkrujeme . Následne nápoj prelejeme cez strainer do vychladeného pohára. Nakoniec  snehovú perinu podlejeme cez lyžičku červeným vínom a posypeme škoricou.“ 

Michal Hajský: Sabbatical SourSABBATICAL SOUR

Ingrediencie :

40 ml  Becherovky Original

15  ml  medovej vody

20 ml čerstvej citrónovej šťavy

30 ml vaječného bielka

25 ml vína Cabernet sauvignon

sypaná škorica

Technika prípravy: shaker

Pohár: Maria Antoinetta

 

Foto: Juraj Machai

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30