
Môj drink: Michal Hajský
Pondelok, 1.12. 2014, 00:19Majiteľ cocktailových barov Amante v Trenčíne a Púchove a zároveň aj chef de bar v reštaurácii Kursalon v Trenčianskych Tepliciach Michal Hajský na GASTROwebe prezentuje svoj drink s nádychom blížiacej sa vianočnej atmosféry.
„Moja gastronomická kariéra začala už na strednej škole, kde som sa naučil základy. Tie mi boli oporou počas ďalšieho života a sú tiež dôležitou súčasťou mojej kariérnej cesty. Chcel som sa však naučiť viac. Po ukončení školy som na Slovensku nenašiel nič, čo by ma napĺňalo, a tak som odišiel do Talianska, kde som sa mohol vzdelávať a napredovať v rôznych baroch a reštauráciách. Po šiestich rokoch v Taliansku som odišiel do Londýna, kde som taktiež istý čas pracoval. V Londýne som sa rozhodol, že je najvyšší čas vrátiť sa domov a splniť si svoj sen. Vždy som chcel variť, v zahraničí som zistil, že „variť“ sa dá aj za barom, a tak som si otvoril v Trenčíne môj prvý cocktail bar Amante. Po istej dobe nasledoval ďalší bar Amante v Púchove. Už ako majiteľ dvoch barov som sa stal tiež chef de bar v reštaurácii Kursalon Trenčianske Teplice, kde dodnes pôsobím,“ opisuje svoju profesionálnu dráhu Michal Hajský.
Najkrajší sviatok roka sa nezadržateľne blíži a okolo nás už pomaly cítiť atmosféru mieru a pokoja. „Vianoce sú sviatkom, ktorý spája všetkých ľudí . Tí sa vracajú zo všetkých kútov sveta, aby mohli byť opäť doma, s priateľmi a rodinou. Domov na Slovensko sa každoročne vracia aj môj kamarát a skvelý barman z Londýna, ktorý je už dlho mojou inšpiráciou a ktorého si veľmi vážim. Vždy keď je na Slovensku, zastaví sa na pohárik a ja si ho chcem uctiť nejakým dobrým prémiovým spiritom. Naposledy navrhol, aby sme prémiový spirit vymenili za niečo, čo si nemôže dať inde vo svete – na mysli mal Becherovku. A preto, aj v tomto čase Vianoc je môj priateľ inšpiráciou, a rozhodol som sa siahnuť po tradičnom alkohole, ktorým Becherovka určite je,“ hovorí Michal Hajský a dodáva: „V recepte ju kombinujem s medom, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou každého vianočného stola. Sladkastú chuť osviežim citrónovou šťavou, a keďže na Vianoce musí byť všetko pekne prikryté snehom, pridáme vaječný bielok a všetko dôkladné vyšejkrujeme . Následne nápoj prelejeme cez strainer do vychladeného pohára. Nakoniec snehovú perinu podlejeme cez lyžičku červeným vínom a posypeme škoricou.“
SABBATICAL SOUR
Ingrediencie :
40 ml Becherovky Original
15 ml medovej vody
20 ml čerstvej citrónovej šťavy
30 ml vaječného bielka
25 ml vína Cabernet sauvignon
sypaná škorica
Technika prípravy: shaker
Pohár: Maria Antoinetta
Foto: Juraj Machai