Môj drink: Matej Výboch
Pondelok, 10.8. 2015, 23:20Pre Mateja Výbocha, ktorý pôsobi v nitrianskom Záhire, je pri príprave drinkov dôležité využívať sezónne a lokálne produkty. V svojom kokteili Barbican preto prepojil chuť výnimočného anglického ginu Plymouth s našími sezónnymi surovinami ako sú slivky a moruše.
Hlavným cieľom podľa slov Mateja Výbocha bolo vytvoriť drink klasického typu so sezónnymi a lokálnymi surovinami, ktorý by vytvoril pomyseľný most medzi Plymouthom a našou rodnou zemou. Tak isto, ako to bolo za starých čias v kláštoroch, kedy mnísi vytvárali rôzne elixíry, či už to boli elixíry lásky, zdravia alebo dlhovekosti, aj naši predkovia sa snažili vytvoriť živú vodu, ktorá by okúzlila. „Najdôležitejšie však bolo to, že pracovali so surovinami, ktoré si buď vypestovali, alebo našli. Nevytvárali to pre seba a pre svoju spotrebu, ale pre ľudí v ich okolí, a to s úmyslom urobiť svoje okolie šťastnejším. A to je aj cieľom poriadneho barmana, ktorému záleží na svojich hosťoch. Pretože keď svojmu hosťovi pripravíte niečo, čo ste sami vytvorili a zo surovín čisto domácich a sezónnych, a k tomu všetkému pridáte lásku, určite na ten moment tak rýchlo nezabudne a bude mať ten neopakovateľný pocit, ktorý sa len ťažko opisuje slovami, dá sa len cítiť. A hlavne o tom je bar a Plymouth gin!“ zdôrazňuje Matej Výboch.
Barbican
30 ml ginu Plymouth
30 ml domáceho sladkého vermútu
2 dash pomarančového bitteru
1 bs slivovicového likéru
Drink je twist na klasický drink Martinez, ktorý obsahuje gin, sweet vermouth, maraschino liqer a orange bitter. Tento drink som nazval Barbican podľa kláštora pri meste Plymouth, kde sa tento gin podľa histórie začal vyrábať. K tomuto anglickému ginu typu london dry, o ktorom sa hovorí, že je mostom medzi anglickým london dry ginom a holandským ginom, hlavne kvôli jeho príjemne výraznej aróme a chuti bylín, som pridal domáci sweet vermouth na hlavnej báze macerátu domácich sliviek, ktoré sú typické pre naše končiny a sprevádzajú nás počas celej histórie. Ďalšou surovinou je likér, ktorý v pôvodnej receptúre zastupuje maraschino liqer s bázou čerešňovice Maraschino, dosladený medom. Pre svoj drink som použil domáci likér na báze moravskej slivovice, dosladený medom, v ktorom boli naložené moruše tmavé. Poslednou ingredienciou sú pridané dva dashe orange bittru. Drink je miešaný v mixglasse a naliaty do cocktailového pohára (najlepšie starého, kúpite ho v bazároch, viď. obrázok). Na záver je do vnútra vložená jedna moruša, ktorá bola naložená v mede a celý drink zastrekneme olejmi pomarančovej kôry.
Foto: archív M. Výbocha